luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 martie, 2022

Confruntat cu opoziția așa-numitelor state ”frugale”, care susțin disciplina fiscal-bugetară și chibzuirea cheltuielilor publice, președintele francez Emmanuel Macron a decis să amâne negocierile pe tema emiterii de datorie comună pentru finanțarea unor cheltuieli suplimentare de apărare, potrivit unor surse citate de Politico.

Liderii europeni s-au reunit la finalul săptămânii într-un summit informat la Versailles, iar discuțiile s-au concentrat pe probleme mai urgente, respectiv reducerea dependenței europene de petrolul și gazele rusești.

Potrivit unor surse politice citate de jurnaliștii străini, discuțiile aprinse pe această temă au lăsat puțin loc pentru dezbaterea chestiunii extrem de controversate a emiterii de datorie comună la nivelul UE pentru a finanța noi obiective strategice comune, cum ar fi creșterea cheltuielilor de apărare.


Țările de Jos și Germania s-au numărat printre statele care au respins ideea. Liderii statelor ”frugale” și-au menținut punctul de vedere că ar trebui utilizate, cu prioritate, fondurile care sunt deja la dispoziția statelor europene, respectiv fondul de revenire de 800 de miliarde de euro adoptat în contextul pandemiei și fondurile europene din actualul exercițiu financiar al UE.

”Strategia corectă este, așa cum am văzut și în pandemie, să ne punem de acord în privința obiectivelor, iar odată ce facem asta… instrumentele vor urma”, a comentat Macron, adăugând că având în vedere ”diviziunile și dezacordurile, dacă începem să lucrăm la instrumente atunci lucrurile nu vor merge înainte și vom pierde timp”.

Comisia Europeană va calcula în următoarele săptămâni și luni cât va trebui să cheltuiască UE pentru a-și consolida suveranitatea în domenii precum energie, apărare, alimentație și industrie. Aceste calcule vor ajuta la punerea bazelor pentru discuții viitoare cu privire la modul cel mai bun de a atinge aceste obiective de cheltuieli, a precizat președintele francez.

Premierul italian Mario Draghi este, la rândul său, convins că bugetele naționale au mijloace insuficiente pentru a acoperi trilioanele de euro necesare pentru a spori cheltuielile militare și pentru a reduce drastic emisiile cu efect de seră în următorul deceniu. Va fi nevoie de un compromis, a comentat el la finalul summitului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Statele frugale sunt de părere că fondul de revenire din pandemie poate juca un rol important, având în vedere că nu toate statele au ales să împrumute suma maximă.

”Unul dintre lucrurile pe care le propun… este să folosim la maximum instrumentele existente”, a spus prim-ministrul olandez Mark Rutte, reiterându-și opoziția față de noi euroobligațiuni sau emisiuni de datorie comună. ”Poate am putea redirecționa sau re-canaliza fondurile pentru a le concentra mai mult pe problemele actuale”, a adăugat el.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: