Emil Boc a mai câştigat un mandat de preşedinte al PDL, însă posibilitatea ca el să renunţe la funcţia de prim-ministru rămâne un subiect de dezbatere în cadrul partodului, după Convenţia Naţională din 14-15 mai.
Întrebat dacă va renunţa la şefia Guvernului, el a răspuns evaziv: ”Astăzi, ne ocupăm de ceea ce înseamnă echipa de conducere a partidului”.
Tema demisiei lui Boc din fruntea Guvernului este menţinută, însă, în dezbatere chiar de cei care l-au susţinut în alegerile din partid, dar care, în septembrie 2010, i-au cerut premierului demisia.
Întrebată despre posibilitatea separării funcţiei de prim-ministru de cea de preşedinte PDL, şefa organizaţiei de Bucureşti, Elena Udrea, a răspuns că subiectul va fi dezbătut. ”Acest subiect va fi discutat la partid la momentul la care vom considera că trebuie discutat. Deocamdată, au fost alegeri la funcţia de preşedinte”, a spus Udrea.
În funcţia de premier, Boc a fost susţinut, însă, chiar de adevrsarii din lupta pentru preşedinţia PDL.
Proaspăt ales prim-vicepreşedinte al partidului, Sorin Frunzăverde a spus că în acest moment separarea funcţiei de premier de cea de preţedinte al PDL nu mai pare o temă de dezbatere în partid, în acest moment.
O altă mişcare posibilă după alegerile interne ale PDL, din 14-15 mai, este remanierea Guvernului.
Fostul prim-vicepreşedinte PDL Theodor Stolojan a arătat, însă, că schimbarea unor miniştri nu se impune în acest momentm iar dacă va avea loc necesită în prealabil o analiză aprofundată a activităţii fiecărui membru al Executivului.
Până atunci, însă, premierul are de făcut o nominalizare pentru portofoliul de ministru al Muncii, rămas vacant după demisia lui Ioan Botiş.
Emil Boc a susţinut că in nou minstru al Muncii va fi desemnat în scurt timp, pentru a continua reforma în domeniu şi pentru a pune în aplicare noul Cod al muncii.
Dezertările ameninţă timid Guvernul
Actuala formulă de guvernare pare să nu fie afectată de eventualele dezertări din PDL, după alegerile interne.
”Ceea ce este important este mesajul dat de cei trei candidaţi, că partidul este şi rămâne unit. Spre dezamăgirea Opoziţiei, democrat-liberalii sunt şi vor rămâne uniţi”, a spus Emil Boc, care se arată dispus să colaboreze cu oamenii din echipa lui Vasile Blaga.
La rândul lui, Blaga îi oferă lui Boc şi oamenilor săi o perioadă de craţie până la alegerile locale şi paramentare din 2012, după care nu ar fi exclus un congres extraordinar în funcţie de rezultatele electorale.
”Îi garantez lui Emil şi partidului că niciunul dintre cei care m-au votat astăzi sau noi nu vom pleca din partid. În acelaşi timp, îl rog pe Emil să se gândească bine pentru că noi astăzi de aici am spus multe adevăruri şi trebuie ţinut cont de ele în viitoarea construcţie, iar dumneavoastră mâine va trebui să îi daţi, noi toţi, să îi dăm lui Emil o echipă puternică cu care efectiv să poată să îşi atingă obiectivele. Aveţi grijă ce veţi face şi mâine”, l-a avertizat Blaga pe Boc.
De altfel, nici Opoziţia nu s-a hazardat să anticipeze mari modificări ale eşichierului politic.
Doar un lider marginal, şeful PC, Daniel Constantin, a susţinut că în peruoada următoare majoritatea din Senat se va schimba, avţnd în vedere avantajul fragil al Puterii în această cameră a Legislativului.
El a susţinut că cel puţin un senator al PDL şi-ar fi dat deja acordul să treacă la USL, însă Constantin nu a putut să precizeze la ce partid al Uniunii va trece parlamentarul respectiv.
”În ceea ce mă priveşte avem semnale categorice şi o să vedeţi în perioada următoare câteva nume care vor veni în USL, în PC sau în alte partide, în funcţie de opţiunea acestora”, a spus liderul PC.
Cum s-au împărţit funcţiile la alegeri
Tabăra lui Boc: Emil Boc, preşedinte, Ioan Oltean, secretar general, prim-vicepreşedinţi: Roberta Anastase, Teodor Baconschi, Gheorghe Fluture, vicepreşedinţi: Elena Udrea, Traian Igaş, Gheorghe Ştefan, Anca Boagiu, Sever Voinescu, Mihai Stănişoară, Monica Macovei, Florin Popescu, Victor Tarhon, Gheorghe Scripcaru, Dorin Florea. Şi Teodor Paleologu, ales vicepreşedinte, poate fi contabilizat în tabăra lui Boc, având în vedere că a lucrat la moţiunea premierului şi a fost susţinut de organizaşia de Bucureşti, condusă de Elena Udrea. Secretar executiv – Ion Ariton, preşedintele Comisiei de integritate – Daniel Buda, preşedintele Comisiei de revizie şi control – Cristian Petrescu.
Tabăra lui Blaga: prim-vicepreşedinte: Sorin Frunzăverde, vicepreşedinţi: Mircea Hava, Mihaela Popa, Romeo Raicu.