joi

18 aprilie, 2024

28 aprilie, 2016

ilie-sarbuFostul premier Emil Boc și foștii miniștrii Adriean Videanu, Ilie Sârbu (foto), Gheorghe Pogea și Vasile Pușcaș, sunt vizați într-un dosar disjuns din cazul Interagro, potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată a lui Ioan Niculae și a fostului președinte CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

În procesul ce va începe curând, Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA și SC Intervitt SRL, este acuzat de cumpărare de influență, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani. În același dosar este judecat și Gheorghe Bunea Stancu, acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriu se menționează că va fi cercetată în continuare, într-o cauză disjunsă, care acum se află în stadiul de dosar in rem (fără nominalizarea vreunui făptuitor), posibila implicare a unor foști miniștri.


DNA a dispus „disjungerea și continuarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare – dare de mită, cumpărare și trafic de influență, abuz în serviciu în forma tentativei cu scopul obținerii de foloase necuvenite pentru altul, folosirea influenței și autorității unor persoane ce dețineau funcții în partide politice pentru a obține foloase necuvenite pentru altul”, se spune în rechizitoriul citat de Agerpres.

DNA investighează acum care a fost rolul celor cinci foști miniștri în circuitul proiectului de HG prin care au fost acordate subvenții la achiziția de îngrășăminte din producția internă.

Acest act normativ ar fi adus venituri de sute de milioane de euro grupului de firme condus de Ioan Niculae.

Documentul DNA face trimiteri și la alți doi foști demnitari – Traian Băsescu și Mircea Geoană.


Procurorii DNA mai arată că, pe parcursul urmăririi penale, au rezultat date în sensul că anumiți miniștri au susținut proiectul de act normativ ce l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae și ar fi produs prejudicii evidente României, atât pe plan european, cât și bugetului de stat.

Despre fostul ministru al Economiei Adriean Videanu se precizează că ar fi exercitat asupra secretarului de stat în Ministerul Agriculturii Liviu Harbuz, fie anumite forme de presiuni, fie „demersuri de persuadare”, pentru ca acesta să găsească soluții pentru promovarea și adoptarea actului normativ vizat de patronul Interagro.

De asemenea, despre fostul ministru al Agriculturii Ilie Sârbu „au rezultat date în privința unei posibile implicări infracționale, atâta timp cât acest ministru, în ciuda opoziției funcționarilor publici din minister, cât și a înalților funcționari reprezentanți ai României pe lângă Comisia Europeană, a semnat proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae și a transmis respectivul document pe circuit în vederea avizării”.

Ilie Sârbu s-ar fi întâlnit cu Ioan Niculae și „ar fi discutat problematica acestui act normativ cu alți politicieni și demnitari (ex. Mircea Geoană, Gheorghe Bunea Stancu, etc.)”.

„Din discuțiile telefonice rezultă că omul de afaceri Ioan Niculae ar mai fi discutat și cu alte persoane, inclusiv demnitari, despre problematica actului normativ privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte, fiind folosite titulaturi generice ca ‘președintele’, afirmație care ar putea să conducă către președintele României la acel moment, Traian Băsescu, despre care Ioan Niculae afirmă că ar fi la curent cu ‘problema’ lui și care a promis că se va adopta respectivul act normativ, chiar dacă asta ar însemna să se exercite presiuni asupra ministrului Ilie Sârbu”, se mai spune în rechizitoriu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: