miercuri

10 aprilie, 2024

18 februarie, 2023

ChatGPT arată că inteligența artificială este incredibil de avansată, iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, susține miliardarul Elon Musk (foto), potrivit CNBC.

„Unul dintre cele mai mari riscuri pentru viitorul civilizației este inteligența artificială”, a spus Musk participanților la Summitul Guvernului Mondial din Dubai, Emiratele Arabe Unite, la scurt timp după ce a menționat progresele ChatGPT.

„Este atât pozitiv, cât și negativ. Promite foarte multe”, a spus Musk, adăugând că, „odată cu asta vine un mare pericol”.


Șeful Tesla, SpaceX și Twitter este totodată și co-fondatorul OpenAI, startup-ul american care a dezvoltat ChatGPT – un așa-numit instrument AI generativ care returnează răspunsuri asemănătoare oamenilor la solicitările utilizatorilor.

(Citește și: ”AI – ChatGPT: cod roșu la Google și schimbarea din temelii a pieței muncii în IT”)

ChatGPT este o formă avansată de inteligență artificială, alimentată de un model de limbă numit GPT-3. Este programat să înțeleagă limbajul uman și să genereze răspunsuri bazate pe baze uriașe de date.

Musk vrea creșterea reglementării IA

ChatGPT „a ilustrat oamenilor cât de avansată a ajuns IA”, potrivit lui Musk. „Inteligența artificială a avansat mult de ceva vreme. Pur și simplu nu avea o interfață de utilizator care să fie accesibilă pentru majoritatea oamenilor.”

În timp ce mașinile, avioanele și medicamentele trebuie să respecte standardele de siguranță impuse prin reglementări stricte, IA nu are încă reguli care să-i țină sub control dezvoltarea, a adăugat el.


„Cred că trebuie să reglementăm siguranța IA, sincer”, a spus Musk. „Reprezintă, cred, un risc mai mare pentru societate decât mașinile, avioanele sau medicamentele.”

Mai periculoasă decât focoasele nucleare

Miliardarul a avertizat de mult despre pericolele dezvoltării neîngrădite ale IA. El a declarat în trecut că inteligența artificială este „mult mai periculoasă” decât focoasele nucleare.

Cuvintele sale au mai multă gravitate astăzi, deoarece ascensiunea ChatGPT amenință să aibă consecințe semnificative asupra piaței muncii.

Musk a părăsit consiliul de administrație al OpenAI în 2018 și nu mai deține niciun pachet de acțiuni în companie.

Decizia de a ieși din acționariatul OpenAI

„Inițial, a fost creat ca o organizație nonprofit cu sursă deschisă. Acum este cu sursă închisă și pentru profit. Nu am o miză deschisă în OpenAI, nici nu sunt în consiliu și nici nu o controlez în vreun fel.”

O parte din motivul deciziei lui Musk de a înființa OpenAI a fost pentru că „Google nu a acordat suficientă atenție siguranței IA”, a spus el.

ChatGPT a creat o bătălie aprinsă între Google, un titan al căutărilor pe internet, și Microsoft, care a investit în OpenAI și a integrat softwareul în browserul său web, Bing.

Google a răspuns ChatGPT cu propriul său instrument rival, numit Bard.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: