duminică

28 aprilie, 2024

9 ianuarie, 2023

ChatGPT este noul instrument-vedetă creat cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Cereți-i să scrie un eseu despre cauzele Războiului Civil American și îl puteți vedea cum elaborează un articol în câteva secunde.

Instrumentul există de doar cinci săptămâni, dar ridică deja întrebări dificile despre viitorul unor profesii sau al Inteligenței Artificiale în educație.

ChatGPT: producător ”self learning” de texte, imagini și clipuri video

ChatGPT a fost lansat pe 30 noiembrie și face parte dintr-un set mai larg de tehnologii dezvoltate de startup-ul OpenAI din San Francisco, care are o relație strânsă cu Microsoft.


ChatGPT face parte dintr-o nouă generație de sisteme IA care pot conversa, genera texte la cerere și chiar produce imagini și videoclipuri noi pe baza a ceea ce învață dintr-o vastă bază de cărți digitale, scrieri online și alte medii.

Instrumentul ChatGPT este disponibil gratuit și funcționează ca un dialog între sistemul IA și persoana care îi pune întrebări. Singura condiție: utilizatorul trebuie să își facă un cont pentru a accesa programul, cont pentru care furnizează adresa de mail și nr. de telefon.

Milioane de oameni s-au jucat cu el în ultima lună, folosindu-l pentru a scrie poezii sau cântece stupide, pentru a încerca să-l păcălească să facă greșeli sau în scopuri mai practice, cum ar fi să îi ajute la scrierea unui e-mail.

Toate aceste interogări ajută programul să se auto-perfecționeze, să devină mai inteligent.

Care sunt limitările ChatGPT


Ca și în cazul altor sisteme similare, ChatGPT poate genera o proză convingătoare, dar asta nu înseamnă că ceea ce programul scrie este întotdeauna adevărat sau logic.

Lansarea programului a venit cu puține îndrumări cu privire la modul de utilizare, în afară de promisiunea că ChatGPT recunoaște când i se semnalează o greșeală, va contesta „premise incorecte” și va respinge cererile menite să genereze răspunsuri jignitoare.

De atunci, însă, popularitatea sa i-a determinat pe creatorii săi să încerce să scadă așteptările utilizatorilor. „ChatGPT este incredibil de limitat, dar suficient de bun la unele lucruri pentru a crea o impresie înșelătoare de măreție”, a declarat CEO-ul OpenAI, Sam Altman, pe Twitter în decembrie.

Sam Altman a adăugat: „Este o greșeală să te bazezi în acest moment pe program pentru ceva important. Este doar o previzualizare a progresului; avem mult de lucru pentru robustețe și sinceritate.”

Om sau Inteligență Artificială?

„Pentru a determina dacă ceva a fost scris de o persoană sau de Inteligența Artificială, puteți căuta absența experiențelor personale sau a emoțiilor, puteți verifica inconsecvența stilului de scriere și puteți urmări utilizarea cuvintelor de completare sau a frazelor repetitive. Acestea pot fi semne că textul a fost generat de o IA.”

Asta a răspuns ChatGPT unui reporter AP care l-a întrebat cum să facă diferența dintre un text elaborat de um și unul elaborat de un program IA.

(Citiți și: ”Când priza te minte și becul te-nșală – Interviu cu Alex Bălan, șeful departamentului de cercetare în probleme de securitate cibernetică al Bitdefender”)

Compania care a creat ChatGPT a anunțat, săptămâna trecută, că intenționează să colaboreze cu mediul universitar pe măsură ce învață din modul în care oamenii experimentează cu ChatGPT în lumea reală. „Nu dorim ca ChatGPT să fie folosit în scopuri înșelătoare în școli sau oriunde altundeva, așa că dezvoltăm deja măsuri de atenuare pentru a ajuta pe oricine să identifice un text generat de acest sistem”, a anunțat compania.

Potențială amenințare la adresa motorului de căutare Google

AExistă deja speculații că ChatGPT ar putea da peste cap afacerea de căutare pe internet dominată acum de Google. Gigantul tehnologic american Google lucrează de ani la o tehnologie similară, dar este mult mai precaut în privința lansării unei asemenea aplicații.

Google a fost de fapt cel care a lansat tendința pentru modele de limbaj IA „pre-antrenate” pe biblioteci de date.

În 2018, compania a introdus un sistem – denumit BERT – care utilizează tehnica comparării cuvintelor dintr-o propoziție pentru a prezice sensul și contextul. Extensii rafinate ale acestui sistem sunt incluse acum în Google, care poate anticipa cerințe ale utilizatorului.

Microsoft a investit cel puțin 1 miliard de dolari în OpenAI și are o licență exclusivă de utilizare a GPT-3, precursorul ChatGPT, creat de compania OpenAI.

***

(Citește și: ”Între SUA și China, UE e subminată de aversiunea la risc: a oamenilor, a capitalurilor – Interviu cu prof. dr. Rolf J. Langhammer, fost vicepreședinte al Institutului Kiel pentru Economia Mondială din Germania”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: