30 noiembrie, 2022

Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, proprietarul Twitter, Tesla și SpaceX, a declarat “război” gigantului Apple, cel mai valoros brand la nivel global. Într-o serie de mesaje pe Twitter, Elon Musk s-a întrebat dacă nu cumva directorul executiv al Apple, Tim Cook, „urăște libertatea de exprimare în America” și a atacat politica Apple de a taxa cu 30% majoritatea vânzărilor prin App Store, ceea ce a atras mai mulți CEO din tehnologie de partea lui, nemulțumiți de taxa aplicată de Apple.

Mai mult, Elon Musk a acuzat Apple de cenzură și practici monopoliste, susținând că gigantul condus de Tim Cook a oprit în mare parte publicitatea pe Twitter și că „Apple a amenințat, de asemenea, că va retrage Twitter din App Store, dar nu spune de ce”.

Practic, noul proprietar al Twitter consideră că Apple a “comis trei infracțiuni”:

  • oprirea cheltuielilor publicitare pe Twitter;
  • amenințarea că retrage Twitter din App Store”;
  • perceperea unei taxe de 30% la vânzările de conținut efectuate prin App Store.

Nu este prima dată când Musk critică App Store-ul Apple. În mai, Musk a spus că această taxă, de 30%, este „literal de 10 ori mai mare decât ar trebui să fie”.

Mărul discordiei dintre Musk și Apple

Musk a criticat, din nou, taxa de 30% pe care Apple o ia din majoritatea vânzărilor prin App Store, postând pe Twitter o fotografie a unui semn de autostradă cu două opțiuni: „Plătește 30%” sau „du-te la război”, cu o mașină alegând „mergi la calea războiului.

Ulterior, Elon Musk a retras mesajul respective de pe platform Twitter, informează Business Insider.

Prin acest mesaj Elon Musk “alimentează” o luptă prelungită între Apple și dezvoltatorii de aplicații cu privire la taxele din App Store.


Cu toate acestea, atacurile de luni intensifică disputa dintre Musk și Cook. Musk nu s-a ferit de a dezamăgi alți miliardari de mare profil, trimițând pe Twitter critici la adresa unor oameni precum Jeff Bezos și Bill Gates în trecut.

Posibila retragere a Twitter din AppStore a încins spiritele

Musk, un „absolutist al libertății de exprimare” căruia îi place să facă schimbări rapid la companiile pe care le conduce, ar putea găsi în cele din urmă viziunea lui pentru Twitter limitată de politicile Apple.

Nerespectarea politicilor sale riscă eliminarea Twitter din App Store, ceea ce, fără îndoială, ar afecta rezultatul final al Twitter.

Twitter a spus deja asta, într-un dosar SEC din decembrie 2021, potrivit căruia afacerea sa mobilă este „dependentă și poate fi afectată de operatorii de aplicații, cum ar fi echipele de revizuire App Store și Google Play Store”, mai arată Business Insider.

Ce spune Tim Cook, CEO-ul Apple

Până acum reprezentanții Apple nu au dorit să facă niciun comentariu referitor la mesajele lui Elon Musk, însă CEO-ul Apple, Tim Cook, declara, într-un interviu acordat, la jumătatea luni noiembrie, postului TV CBS News, că totul depinde de politica Twitter de a continua să modereze mesajele de pe propria platformă.

Astfel, întrebat dacă Twitter ar putea schimba așa încât să nu fie eliminat din App Store, CEO-ul Apple a spus că „ei spun că vor continua să modereze”.

„Pentru că nu cred că cineva își dorește cu adevărat discursul instigator la ură pe platforma lor. Așa că mă bazez pe ei să continue să facă asta”, a răspuns Tim Cook.

(Vezi răspunsul lui Tim Cook de la minutul 5:15. Sursa: CBS News)

În timp ce mulți dezvoltatori de aplicații sunt nemulțumiți de taxa Apple, puțini sunt dispuși să vorbească și să pună în pericol accesul la o bază imensă de utilizatori.

Tim Sweeney, CEO al producătorului „Fortnite” Epic Games, a părut luni să-l susțină pe Musk, spunând într-un tweet că Apple este „o amenințare la adresa libertății la nivel mondial”.

Într-un tweet separat, Sweeney a menționat că Apple a blocat „Fortnite” din App Store. „Vor elimina Twitter? Spotify? Facebook? Netflix? În ce moment se prăbușește întreaga structură putredă?”, a scris Sweeney.

La rândul său, Daniel Ek, CEO Spotify, l-a susținut și pe Musk, dar nu a făcut niciun comentariu, însă a distribuit mesajul noului proprietar Twitter.

Spotify a depus o plângere la autoritățile de reglementare antitrust din Europa în 2019 cu privire la taxa Apple, dar UE încă nu a emis o decizie finală.

Războiului Musk-Apple, anticipat de CEO Paddle

La puțin timp după ce Elon Musk a preluat pe 28 octombrie platform Twitter, un antreprenor a prezis că Musk va intra în conflict cu Apple.

„Aștept cu nerăbdare când @elonmusk își dă seama că taxa uriașă de 30% din App Store va încerca să ia 2,40 dolari din fiecare abonament Twitter Blue de 8 dolari și se va alătura luptei pentru deschiderea App Store-urilor”, a scris Christian Owens pe Twitter pe 3 noiembrie, potrivit Business Insider.

Christian Owens este CEO și fondator al startup-ului de facturare Paddle. „Nu am fost neapărat surprins, având în vedere că singura modalitate de a plăti pentru Twitter Blue este achiziția în aplicație pe iOS”, a spus Owens pentru Insider.

Totuși, acesta atrage atenția că Musk ar putea să nu se dovedească un aliat de încredere.

De exemplu, Apple percepe unii dezvoltatori cu 15% în loc de 30% în primul an. Și dacă Apple și Twitter își rezolvă disputa actuală, Musk ar putea da înapoi.

„Acesta este unul dintre acele scenarii în care mă gândesc, îl iubesc sau îl urăsc – și este un personaj dezbinător – el tinde să aibă talent de a face lucrurile, fie că este vorba de creșterea discursului public despre ceva sau de a face ceva să se întâmple”, a spus Owens, arătând că firma SpaceX, deținută de Elon Musk, depășește monopolurile apărării.

„Este vorba de realizarea unei punți de echilibru”, a adăugat el. „Apple a creat un ecosistem grozav în ceea ce privește iPhone-ul, dar acum își abuzează de poziția de lider al acelui ecosistem, acum că este atât de mare”, a explicat CEO-ul Paddle.

Potrivit sursei citate, dacă Apple, de exemplu, decide că nu aprobă o anumită aplicație, o retrage din App Store, ceea ce înseamnă că aceasta dispare dintr-o bună parte a internetului sau cel puțin aproape 50% din piața americană care folosește un iPhone nu are acces la ea.

Musk are sprijinul lui DeSantis

Un exemplu în acest sens este aplicația Parler, pe care Apple a eliminat-o în urma asediului Capitoliului.  

Totuși, Musk are sprijinul unor oameni influenți care nu au rămas deoparte de noul scandal creat de proprietarul Tesla.

Deja, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat marți că Congresul ar trebui să acționeze dacă Twitter este vreodată interzis din App Store.

DeSantis este de altfel unul dintre principalii favoriți a lui Musk la alegerile liderului de la Casa Albă, pentru care proprietarul Twitter și-a declarat intenția de susținere.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Americanii chiar se cred stapanii lumii. Auzi acolo „lupta pentru viitorul civilizatiei”. Stim ce este Twitter si ce este Apple. Una este o baza de date iar alta un vanzator de bijuterii(ca sigur nu e o firma de tehnologie).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Americanii chiar se cred stapanii lumii. Auzi acolo „lupta pentru viitorul civilizatiei”. Stim ce este Twitter si ce este Apple. Una este o baza de date iar alta un vanzator de bijuterii(ca sigur nu e o firma de tehnologie).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: