vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 iunie, 2020

Electrica Furnizare, parte a Grupului Electrica (EL), va intra pe piaţa de producţie de energie electrică după finalizarea tranzacţiei prin care a achiziţionat parcul fotovoltaic Stăneşti (Giurgiu).

Parcul este amplasat pe o suprafaţă de 17,5 hectare, are o capacitate instalată de 7,5 MW şi o capacitate de funcţionare limitată la 6,8 MW, potrivit unui raport al companiei trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Preţul de cumpărare „va fi determinat la data finalizării tranzacţiei, în conformitate cu prevederile contractului de vânzare-cumpărare” semnat de Electrica Furnizare cu Raylexo Limited şi Long Bridge Management şi Administrare SRL.


Finalizarea tranzacţiei şi transferul titlului de proprietate asupra părţilor sociale către Electrica Furnizare „sunt supuse îndeplinirii condiţiilor suspensive agreate de părţi, precum şi a formalităţilor relevante”, potrivit sursei citate.

Parcul  a fost construit în perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013, începând să injecteze energie electrică în reţea din luna februarie 2013.

Grupul Electrica a fost asistat de o echipă de consultanţi, condusă de PricewaterhouseCoopers Management Consultants SRL şi Volciuc-Ionescu SPRL.

Expansiunea afacerilor Electrica

Achiziţia realizată de Electrica Furnizare se înscrie în strategia grupului până la 2023, caer vizează „extinderea pe lanţul valoric al energiei electrice, în special în zona de producţie din surse regenerabile”, a declarat Corina Popescu, directorul general al Electrica, într-un comunicat al companiei.


Liderul Electrica a confirmat că grupul analizează „în continuare şi alte potenţiale oportunităţi de creştere anorganică, în concordanţă cu strategia noastră”.

„Preconizăm că astfel de achiziţii ne vor ajuta să atingem sinergii importante, continuând optimizarea ariei de furnizare din cadrul Grupului şi în această direcţie, în plus faţă de procesul actual de transformare organizaţională”, a mai spus Corina Popescu.

Electrica Furnizare negociază cumpărarea unor parcuri eoliene și fotovoltaice și de la compania Jade Power Trust, potrivit e-nergia.

Jade Power trust are sediul în Canada şi este pe piața românească din 2014, unde principalale sale active sunt 11 microhidrocentrale (cumpărate în special de la Romenergo), parcul eolian Dorobanțu de 45 MW (de la OMV Petrom, pentru 23 mil. euro) şi două parcuri fotovoltaice de 16 MWp (de la Renovatio).

Corina Popescu a invocat și Pactul pan-european Green Deal: „Cel puţin pentru următoarea decadă, sustenabilitatea înseamnă cu siguranţă să fim green în domeniul producţiei, pentru că Acordul de la Paris are ca obiectiv principal ca, până în 2030, la nivelul Uniunii Europene, producerea de energie din surse regenerabile să depăşească 30%”.

Reorientarea strategică

Ministerul Economiei și Energiei a cerut companiilor energetice cu capital majoritar de stat să prezinte planuri de dezvoltare pe 5 ani. La Electrica (EL) statul este cel mai mare acționar, deși nu are decât 48,79% din acțiuni.

În cadrul planurilor prezentate, Romgaz (SNG) și Hidroelectrica au anunţat obiective de expansiune pe linii de afaceri noi.

(Citiți și: „Din marile planuri de investiţii de miliarde: Hidroelectrica în centrale eoliene offshore, Romgaz în petrochimie”)

Electrica Furnizare, filiala de furnizare energie electrică şi gaze naturale a Grupului Electrica, spune că are o tradiţie de peste 120 de ani și are aproximativ 3,6 milioane de clienţi finali, atât în regim de ultimă instanţă, cât şi pe piaţa concurenţială. Compania deţine licenţă pentru desfăşurarea activităţii de furnizare energie electrică şi gaze naturale pe întreg teritoriul ţării.

În primul trimestru al acestui an, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 2,5 TWh (în creştere cu 2% faţă de T1 2019) şi este lider de piaţă cu o cotă totală de 19,83%, având o cotă de 53,15% pe piaţa reglementată şi de 11,64% pe piaţa concurenţială (conform raportului ANRE pentru primele trei luni ale anului 2020).

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Electrica este singura companie românească din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în urma celei mai mari oferte publice de vânzare de acţiuni ale statului.

Valoarea sa de piață în termeni de capitalizare bursieră este de aproape 3,57 miliarde de lei, iar prețul acțiunilor EL creștea cu 0,49%, miercuri, până la 10,35 lei / titlu, pe o piață puțin activă din cauza temerilor legate de efectele pandemiei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: