fbpx

La obiect

Digitalizarea administrației: România are nevoie de un plan coerent pe verticală

 Digitalizarea administrației e una din marile mize ale actualei guvernări, nu doar din perspectiva recuperării decalajelor față de celelalte state UE, ci și pentru… Mai mult

15.06.2021

La obiect

România și industria importurilor ilegale de deșeuri

România a declanșat anul acesta cea mai amplă operațiune împotriva unei adevărate industrii constituite din importuri ilegale de deșeuri – până pe 13 iunie au… Mai mult

14.06.2021

Evenimentul

Decizii la summitul NATO de la Bruxelles: China, pusă pe aceeași poziție cu Rusia – abordare unitară a Occidentului față de Beijing

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni că Rusia și China amenință ordinea internațională bazată pe reguli. În ceea ce privește relația cu Rusia,… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

Electrica Furnizare devine producător de energie – cumpără parcul fotovoltaic Stăneşti

de Adrian N Ionescu , 24.6.2020

Electrica Furnizare, parte a Grupului Electrica (EL), va intra pe piaţa de producţie de energie electrică după finalizarea tranzacţiei prin care a achiziţionat parcul fotovoltaic Stăneşti (Giurgiu).

Parcul este amplasat pe o suprafaţă de 17,5 hectare, are o capacitate instalată de 7,5 MW şi o capacitate de funcţionare limitată la 6,8 MW, potrivit unui raport al companiei trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Preţul de cumpărare „va fi determinat la data finalizării tranzacţiei, în conformitate cu prevederile contractului de vânzare-cumpărare” semnat de Electrica Furnizare cu Raylexo Limited şi Long Bridge Management şi Administrare SRL.

Finalizarea tranzacţiei şi transferul titlului de proprietate asupra părţilor sociale către Electrica Furnizare „sunt supuse îndeplinirii condiţiilor suspensive agreate de părţi, precum şi a formalităţilor relevante”, potrivit sursei citate.

Parcul  a fost construit în perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013, începând să injecteze energie electrică în reţea din luna februarie 2013.

Grupul Electrica a fost asistat de o echipă de consultanţi, condusă de PricewaterhouseCoopers Management Consultants SRL şi Volciuc-Ionescu SPRL.

Expansiunea afacerilor Electrica

Achiziţia realizată de Electrica Furnizare se înscrie în strategia grupului până la 2023, caer vizează „extinderea pe lanţul valoric al energiei electrice, în special în zona de producţie din surse regenerabile”, a declarat Corina Popescu, directorul general al Electrica, într-un comunicat al companiei.

Liderul Electrica a confirmat că grupul analizează „în continuare şi alte potenţiale oportunităţi de creştere anorganică, în concordanţă cu strategia noastră”.

„Preconizăm că astfel de achiziţii ne vor ajuta să atingem sinergii importante, continuând optimizarea ariei de furnizare din cadrul Grupului şi în această direcţie, în plus faţă de procesul actual de transformare organizaţională”, a mai spus Corina Popescu.

Electrica Furnizare negociază cumpărarea unor parcuri eoliene și fotovoltaice și de la compania Jade Power Trust, potrivit e-nergia.

Jade Power trust are sediul în Canada şi este pe piața românească din 2014, unde principalale sale active sunt 11 microhidrocentrale (cumpărate în special de la Romenergo), parcul eolian Dorobanțu de 45 MW (de la OMV Petrom, pentru 23 mil. euro) şi două parcuri fotovoltaice de 16 MWp (de la Renovatio).

Corina Popescu a invocat și Pactul pan-european Green Deal: „Cel puţin pentru următoarea decadă, sustenabilitatea înseamnă cu siguranţă să fim green în domeniul producţiei, pentru că Acordul de la Paris are ca obiectiv principal ca, până în 2030, la nivelul Uniunii Europene, producerea de energie din surse regenerabile să depăşească 30%”.

Reorientarea strategică

Ministerul Economiei și Energiei a cerut companiilor energetice cu capital majoritar de stat să prezinte planuri de dezvoltare pe 5 ani. La Electrica (EL) statul este cel mai mare acționar, deși nu are decât 48,79% din acțiuni.

În cadrul planurilor prezentate, Romgaz (SNG) și Hidroelectrica au anunţat obiective de expansiune pe linii de afaceri noi.

(Citiți și: „Din marile planuri de investiţii de miliarde: Hidroelectrica în centrale eoliene offshore, Romgaz în petrochimie”)

Electrica Furnizare, filiala de furnizare energie electrică şi gaze naturale a Grupului Electrica, spune că are o tradiţie de peste 120 de ani și are aproximativ 3,6 milioane de clienţi finali, atât în regim de ultimă instanţă, cât şi pe piaţa concurenţială. Compania deţine licenţă pentru desfăşurarea activităţii de furnizare energie electrică şi gaze naturale pe întreg teritoriul ţării.

În primul trimestru al acestui an, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 2,5 TWh (în creştere cu 2% faţă de T1 2019) şi este lider de piaţă cu o cotă totală de 19,83%, având o cotă de 53,15% pe piaţa reglementată şi de 11,64% pe piaţa concurenţială (conform raportului ANRE pentru primele trei luni ale anului 2020).

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Electrica este singura companie românească din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în urma celei mai mari oferte publice de vânzare de acţiuni ale statului.

Valoarea sa de piață în termeni de capitalizare bursieră este de aproape 3,57 miliarde de lei, iar prețul acțiunilor EL creștea cu 0,49%, miercuri, până la 10,35 lei / titlu, pe o piață puțin activă din cauza temerilor legate de efectele pandemiei.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.6.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Gazoductul care va prelua gazele din Marea Neagră va fi gata peste doi ani

Adrian N Ionescu

Transgaz (TGN), operatorul magistralelor naționale de gaze naturale, va începe în această toamnă construcţia conductei Tuzla-Podişor, care ar putea prelua gazele din Marea Neagră peste… Mai mult

Stiri

Împrumuturile statului au crescut cu peste 18% în ultimele 12 luni. Nici populația nu s-a lăsat mai prejos

Adrian N Ionescu

  Împrumuturile statului au crescut cu peste 18,1% (sau cu 13,9% în termeni reali), în mai față de aceeași lună din 2020, până la aproape… Mai mult

Europa

Ursula von der Leyen: Legea maghiară ce interzice “promovarea” homosexualităţii este o rușine

Iulian Soare

Legea maghiară ce interzice “promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor este o “ruşine” şi contravine “valorilor fundamentale ale UE”, a declarat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula… Mai mult

Stiri

Mugur Isărescu: Istoric, trăim într-o perioadă de represiune financiară, cu dobânzi mondiale sub rata inflației

Alexandra Pele

”Istoric, trăim cu toții într-o perioadă de represiune financiară cu dobânzi la nivel mondial sub rata inflației pentru a depăși problemele actuale. În România dobânzile… Mai mult

Stiri

Fostul ministru al Energiei Victor Grigorescu, acuzat de fals în declarația de avere

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a avizat miercuri ridicarea imunității lui Victor Vlad Grigorescu, fost ministru al Energiei (între noiembrie 2015 și ianuarie 2017), în Cabinetul Dacian… Mai mult

Stiri

Zona euro, cea mai rapidă creștere economică din ultimii 15 ani – sondajul IHS Markit

Adrian N Ionescu

Economia Zonei Euro a accelerat în iunie până la cel mai rapid ritm din ultimii 15 ani, ca urmare a relaxării mai multor restricții impuse… Mai mult

Stiri

Contrabanda cu țigarete depășește 10% – studiu Novel

Vladimir Ionescu

Piața neagră a țigaretelor se situează în mai 2021 la 10,2% din totalul consumului, în creștere cu 0,3 p.p. față de luna martie, conform companiei… Mai mult