fbpx

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

La obiect

Creșterea comerțului se stabilizează – rămâne discrepanța severă față de evoluția PIB

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit… Mai mult

06.09.2021

Electrica Furnizare devine producător de energie – cumpără parcul fotovoltaic Stăneşti

de Adrian N Ionescu , 24.6.2020

Electrica Furnizare, parte a Grupului Electrica (EL), va intra pe piaţa de producţie de energie electrică după finalizarea tranzacţiei prin care a achiziţionat parcul fotovoltaic Stăneşti (Giurgiu).

Parcul este amplasat pe o suprafaţă de 17,5 hectare, are o capacitate instalată de 7,5 MW şi o capacitate de funcţionare limitată la 6,8 MW, potrivit unui raport al companiei trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Preţul de cumpărare „va fi determinat la data finalizării tranzacţiei, în conformitate cu prevederile contractului de vânzare-cumpărare” semnat de Electrica Furnizare cu Raylexo Limited şi Long Bridge Management şi Administrare SRL.

Finalizarea tranzacţiei şi transferul titlului de proprietate asupra părţilor sociale către Electrica Furnizare „sunt supuse îndeplinirii condiţiilor suspensive agreate de părţi, precum şi a formalităţilor relevante”, potrivit sursei citate.

Parcul  a fost construit în perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013, începând să injecteze energie electrică în reţea din luna februarie 2013.

Grupul Electrica a fost asistat de o echipă de consultanţi, condusă de PricewaterhouseCoopers Management Consultants SRL şi Volciuc-Ionescu SPRL.

Expansiunea afacerilor Electrica

Achiziţia realizată de Electrica Furnizare se înscrie în strategia grupului până la 2023, caer vizează „extinderea pe lanţul valoric al energiei electrice, în special în zona de producţie din surse regenerabile”, a declarat Corina Popescu, directorul general al Electrica, într-un comunicat al companiei.

Liderul Electrica a confirmat că grupul analizează „în continuare şi alte potenţiale oportunităţi de creştere anorganică, în concordanţă cu strategia noastră”.

„Preconizăm că astfel de achiziţii ne vor ajuta să atingem sinergii importante, continuând optimizarea ariei de furnizare din cadrul Grupului şi în această direcţie, în plus faţă de procesul actual de transformare organizaţională”, a mai spus Corina Popescu.

Electrica Furnizare negociază cumpărarea unor parcuri eoliene și fotovoltaice și de la compania Jade Power Trust, potrivit e-nergia.

Jade Power trust are sediul în Canada şi este pe piața românească din 2014, unde principalale sale active sunt 11 microhidrocentrale (cumpărate în special de la Romenergo), parcul eolian Dorobanțu de 45 MW (de la OMV Petrom, pentru 23 mil. euro) şi două parcuri fotovoltaice de 16 MWp (de la Renovatio).

Corina Popescu a invocat și Pactul pan-european Green Deal: „Cel puţin pentru următoarea decadă, sustenabilitatea înseamnă cu siguranţă să fim green în domeniul producţiei, pentru că Acordul de la Paris are ca obiectiv principal ca, până în 2030, la nivelul Uniunii Europene, producerea de energie din surse regenerabile să depăşească 30%”.

Reorientarea strategică

Ministerul Economiei și Energiei a cerut companiilor energetice cu capital majoritar de stat să prezinte planuri de dezvoltare pe 5 ani. La Electrica (EL) statul este cel mai mare acționar, deși nu are decât 48,79% din acțiuni.

În cadrul planurilor prezentate, Romgaz (SNG) și Hidroelectrica au anunţat obiective de expansiune pe linii de afaceri noi.

(Citiți și: „Din marile planuri de investiţii de miliarde: Hidroelectrica în centrale eoliene offshore, Romgaz în petrochimie”)

Electrica Furnizare, filiala de furnizare energie electrică şi gaze naturale a Grupului Electrica, spune că are o tradiţie de peste 120 de ani și are aproximativ 3,6 milioane de clienţi finali, atât în regim de ultimă instanţă, cât şi pe piaţa concurenţială. Compania deţine licenţă pentru desfăşurarea activităţii de furnizare energie electrică şi gaze naturale pe întreg teritoriul ţării.

În primul trimestru al acestui an, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 2,5 TWh (în creştere cu 2% faţă de T1 2019) şi este lider de piaţă cu o cotă totală de 19,83%, având o cotă de 53,15% pe piaţa reglementată şi de 11,64% pe piaţa concurenţială (conform raportului ANRE pentru primele trei luni ale anului 2020).

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Electrica este singura companie românească din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în urma celei mai mari oferte publice de vânzare de acţiuni ale statului.

Valoarea sa de piață în termeni de capitalizare bursieră este de aproape 3,57 miliarde de lei, iar prețul acțiunilor EL creștea cu 0,49%, miercuri, până la 10,35 lei / titlu, pe o piață puțin activă din cauza temerilor legate de efectele pandemiei.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.6.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Iohannis îi îndeamnă pe români să joace golf: Se poate practica la orice vârstă, nu e exclusivist. Reacție amuzantă a ambasadei Suediei

Vladimir Ionescu

Golful se poate practica la orice vârstă și nu este deloc exclusivist, a declarat sâmbătă președintele Klaus Iohannis, încurajându-i pe români să practice acest sport.… Mai mult

Stiri

Noul record al Valului 4 de Covid – 5.388 de cazuri și 97 de morți în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

Autoritățile au anunțat sâmbătă noile recorduri ale valului 4 al epidemiei de Covid-19, care au fost atinse în ultimele 24 de ore: 5.388 de cazuri… Mai mult

Stiri

Patru dintre agresorii jurnaliștilor bătuți în Suceava, reținuți

Vladimir Ionescu

Patru dintre persoanele care au participat la agresarea unui activist de mediu și a doi jurnalişti, într-o pădure din Suceava, au fost reţinute pentru 24… Mai mult

Stiri

Valeriu Gheorghiță: În octombrie am putea avea vârfuri de 20.000 de cazuri Covid pe zi

Vladimir Ionescu

România ar putea ajunge la o medie săptămânală de 17.000 de cazuri de Covid-19 zilnice, cu vârfuri de 20.000 de cazuri zilnic, în octombrie, conform… Mai mult

Stiri

Scumpirile au ajuns la apa îmbuteliată: urmează un +20% din octombrie

Adrian N Ionescu

Crește și prețul apei de izvor îmbuteliate cu cel puțin 20%. Motivele invocate sunt: noile prețuri la energie, ambalaje și combustibili, ca și presiunea cursului… Mai mult

Europa

Trenul simbol Connecting Europe Express este în Gara București Nord

Adrian N Ionescu

Trenul simbol Connecting Europe Express, prin care Comisia Europeană promovează importanța investițiilor în căile ferate, a ajuns, vineri, în Gara de Nord din București, unde… Mai mult

Stiri

City Insurance – pas oficial spre faliment. Încercări legislative de limitare a proporțiilor dezastrului pentru clienți

Razvan Diaconu

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat vineri insolvența liderului pieței asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), City Insurance. ASF a retras autorizația de funcționare… Mai mult