23 mai, 2020

Doi mari producători energetici, Hidroelectrica şi Romgaz (SNG), îşi fac planuri de investiţii de peste 23 de miliarde de lei pentru următorii 5 ani, ţintind diversificarea producţiei, pentru a-şi reduce dependența de o singură linie de afaceri.

Ambele companii țintesc producția de electricitate din surse regenerabile și, în plus, Romgaz vrea să își dezvolte capacități petrochimice, plecând de la gazul metan pe care îl produce, pentru a-l valorifica mai eficient.


Investiţiile care vor continua și după 2025 și vor adăuga, în cazul Hidroelectrica, alte 18 miliarde de lei.

Programul de investiții al Hidroelectrica se ridică la 7,57 miliarde de lei până în 2025 și la 26 miliarde de lei în total, iar cel al Romgaz (SNG) la aproape 15,7 miliarde de lei până în 2025.

Ambele companii iau în calcul finanţarea din fonduri europene.

Romgaz contează pe fonduri europene doar în proporţie de 7% din investiţiile plănuite.


Hidroelectrica are aşteptări mult mai mari. Invocă chiar programul european Green Deal în cazul a două mari proiecte energetice pe dunăre, la Măcin şi Islaz, proiecte care ar putea finanţate din fonduri europene în proporţie de până la 50%.

Dezvoltarea programului eolian al Hidroelectrica se bizuie de asemenea pe fondurile europene.

Hidroelectrica vrea parc eolian pe mare

Printre cele mai ambițioase proiecte ale Hidroelectrica se numără centralele eoliene offshore, care o vor costa 2,8 miliarde de lei, pentru o putere instalată totală de 300 MW. Până în 2025 acest program ar urma să consume deja 1,8 miliarde de lei.

Ideea proiectelor de ferme marine de centrale eoliene a fost repusă în circulaţie, în februarie, de ministrul Economiei, Virgil Popescu, care a invocat şi posibilitate finanţărilor europene.

Eolienele acoperă mai mult de jumătate (53%) din valoarea investițiilor totale ale companiei până în 2025. Hidroelectrica vrea să mai construiască și capacități eoliene terestre, tot de 300 MW, până în 2025, cu 1,872 miliarde de lei, dar și capacități fotovoltaice de 50 MW, pe bază de biomasă (5MW).

Hidroelectrica vrea să intre și în afacerea electromobilității, cu o rețea de puncte de încărcare.

Cel mai mare proiect de investiţii al Hidroelectrica este cel al complexului hidronergetic de pe Dunăre de la Măcin, cu costuri de 14 miliarde de lei şi o putere instalată de 380 MW.

(Descărcaţi de AICI Strategia investiţională a Hidroelectrica)

Puterea instalată totală a obiectivelor de investiţii este de 3.337 MW. „Societatea este interesată de investiții în parcuri eoliene onshore și offshore, parcuri fotovoltaice, producția de electricitate pe bază de biomasă, producția de hidrogen prin hidroliză, dezvoltarea de rețele de e-mobility”, spune documentul citat.

Romgaz vrea fabrică de metanol

Sub rezerva că planul de investiţii al Romgaz (SNG) pe următorii 5 ani nu ia în seamă criza COVID, cel mai spectaculos proiect de diversificare al companiei este cel al dezvoltării de capacități de producție petrochimică.

Prin construcția unei fabrici de metanol, plecând de la gazul metan, producția de gaze ar fi valorificat mai eficient. Din metanol se poate obţine mai departe fromalfehida folosită pentru fabricarea de uree (pentru îngrăşăminte), fenol și melamină (pentru industria mobilei).

În principal, însă, Romgaz (SNG) este nevoită să investească în exploare, inclusiv prin parteneriate în Marea Neagră, pentru înlocuirea zăcămintele mature cu altele noi.

Astfel că partea cea mai mare a valorii investiţiilor SNG din următorii 5 ani, de circa 10 miliarde de lei, este dedicată asigurării producţiei de gaze naturale, inclusiv din perimetrele offshore.

Astfel că asocierile și partneriatele privind explorarea și exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră ocupă cea mai mare parte din cele 5,475 de miliarde de lei dedicate acestui capitol, ilustrate în graficul de mai jos.

Romgaz este parte în proiectul de explorare și exploatare a perimetrului Trident, alături de Lukoil şi este în cărţi pentru o asociere care să preia pachetzul Exxon Mobil de la Neptun Deep.

În fine, investițiile pentru producția de energie electrică de 3,66 miliarde de lei sunt destinate celor două centrale dar și intrării pe piața regenerabilelor.

Centrala de la Iernut de 430 MW a costat deja 268 de milioane de euro, iar finalizarea sa a fost amânată de mai multe ori, ultima oară până la sfârșitul acestui an. Oficialii Romgaz spun că centrala de la Mintia Deva trece printr-o dezvoltare similară, iar lucrările vor demara în 2021.

(Descărcaţi de AICI Sinteza strategiei de dezvoltare – investitii 2020-2025 a Romgaz)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: