Grupul Electrica, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de distribuție și furnizare de energie electrică, a raportat în primele nouă luni din acest an un rezultat net de peste jumătate de miliard de lei, la venituri operaționale de peste 10 miliarde de lei, nivel aproape dublu față de cel raportat în perioadă similară din 2021.
Veniturile din furnizarea de energie electrică și gaze naturale au crescut cu 1,88 miliarde lei, în principal din efectul net al creșterii prețurilor de vânzare pe piața cu amănuntul cu 54% și al reducerii cu 9% a cantității de energie furnizată pe piața cu amănuntul, se arată într-un comunicat al Electrica.
Compania anunță că a încasat subvenții de 2 miliarde de lei, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, deconturile pentru sumele datorate fiind depuse în anul 2022 și pentru diferențele din anul 2021.
(Citește și: „Grupul Electrica a pierdut net peste 175 mil. lei în Semestrul 1, din cauza scumpirii consumului propriu tehnologic”)
În același timp, veniturile din distribuția energiei electrice au crescut cu 536 milioane lei, fiind influențate majorările tarifelor de distribuție de la 1 ianuarie (cu 8,6% în medie), respectiv de la 1 aprilie (cu 20,3%) față de perioadele similare din 2021, compensate de efectul negativ al scăderii volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 3,2%.
Astfel, pe segmentul de distribuție, compania a reușit să înregistreze un profit net de 314 milioane de lei.
Mai puțină energie furnizată și distribuită
În primele nouă luni ale anului 2022, Grupul Electrica a furnizat pe piața cu amănuntul aproximativ 6,4 TWh (reducere cu 9% față de aceeași perioadă a anului 2021) către un număr de aproximativ 3,51 milioane de locuri de consum.
În perioada menționată, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 13,4 TWh (scădere cu 3,2% față de aceeași perioadă a anului 2021) către un numar de aproximativ 3,85 milioane de utilizatori.
„Dacă rezultatele înregistrate la nivelul Grupului Electrica în prima jumătate a anului au fost marcate semnificativ atât de contextul extern, cât și de modificările cadrului de reglementare autohton, la finalul celor 9 luni ale lui 2022 ne bucurâm să putem observa că eforturile depuse de întreaga echipă se reflectă în rezultatele pozitive obținute, în special în condițiile în care provocările din piața de energie au continuat”, a declarat Alexandru Chiriță, directorul general al Electrica.
Grupul Electrica oferă servicii la aproximativ 3,85 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Statul român deține un pachet de 48,79% din acțiunile companiei.
Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice.
***