Grupul Electrica (EL), cel mai mare de pe piețele distribuției și furnizării de energie electrică, a pierdut net 175,5 milioane de lei în primul semestru, din cauza creșterii costului consumului propriu tehnologic de energie al companiei de distribuție din cadrul grupului, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori București (BVB). În S1 / 2021 înregistrase un profit net de 76 milioane de lei.
Electricitatea folosită la consumul propriu tehnologic pe segmentul de distribuție a costat cu 115% mai mult față de „valoarea stabilită de ANRE ex-ante (anterior) în tarife, generând costuri suplimentare de 574 milioane de lei”. Aceste costuri urmează să se recupereze în tarifele viitoare într-o perioadă de până la 5 ani după data de 31 martie 2023.
Pentru acoperirea pierderilor în rețeaua de distribuție costul energiei achiziționate a crescut cu aproape 750 milioane de lei (208,2%), până la aproape 1.122 milioane de lei, de la 364 milioane de lei. Cheltuielile cu construcția rețelelor electrice au fost de aproape 229 milioane de lei, în creștere cu peste 29%, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Legea și Autoritatea din domeniul energiei (ANRE) obligă operatorii de distribuție de electricitate să-și achiziționeze de pe piața angro energia acoperirii consumului propriu tehnologic.
Electrica S.A. concurează cu alți 7 competitori cu dimensiune relevantă pe piața de furnizare de electricitate, alți 80 fiind „relativ mici (cotă de piață sub 4%). În aprilie 2022 era lider de piață cu o cotă de 17,23%.
Electrica pierde de la exploatare până la finanțare
Electrica are de recuperat peste 1,21 miliarde de lei, de la Ministerul Energiei, pentru subvenționarea prețurilor la consumatori prin mecanismele de plafonare legiferate prin OUG 118 / 2021 și OUG 27 / 2022.
Suma urmează să se adauge, împreună cu „alte venituri de exploatare”, la veniturile de aproape 4,363 miliarde de lei, în creștere cu 42%.
Cheltuielile cu achizițiile de electricitate și gaze naturale au fost mai mari, aproape 4,94 miliarde de lei, rezultând o pierdere operațională de 146,9 milioane de lei. Se adaugă pierderile financiare de 57,5 milioane de lei, cauzate de creșterea îndatorării, pentru achizițiile de energie.
Costul cu energia achiziționată pentru furnizare a crescut cu peste 2,01 miliarde de lei (+111,7% față de S1 / 2021), până la mai mult de 3,81 miliarde de lei.
„Principala cauza a acestei evoluții este creșterea prețurilor de pe piața energiei electrice și limitarea transferului către clientul final a acestor creșteri de preț. Astfel, prețurile pe piața spot (Piața Zilei Următoare) din România au crescut în S1 / 2022 cu aproximativ 265%, față de aceeași perioadă din anul 2021”, spune raportul EL.
Acțiunile Electrica (EL) pierdeau peste 1,8% din valoare la Bursa de Valori București (BVB), joi la prânz, valoarea sa de piață fiind de peste 3,06 miliarde de lei.
Compania este controlată de stat cu un pachet de 49,78% din acțiuni, deținut de Ministerul Energiei, restul acțiunilor fiind foarte risipite, ceea ce face aproape imposibilă o opoziție la politicile impuse de stat. Doar berd mai are un pachet de dimensiune relevantă, de 5%.
***