Operatorul de transport şi de sistem al energiei electrice, Transelectrica, a raportat în primele nouă luni un profit net de 418 milioane de lei, de cinci ori mai mare față de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, de 51 milioane de lei, se arată în raportul remis Bursei de Valori București.
Venituri operaţionale totale realizate în intervalul ianuarie-septembrie 2022 au înregistrat o creştere cu 114% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, la 4,884 miliarde de lei.
Acest avans a fost determinat în principal de veniturile din transport şi alte venituri din piaţa de energie în condiţiile diminuării cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor, cât şi de creşterea semnificativă a veniturilor realizate pe piaţa de echilibrare, se menționează în sursa citată.
În acelaşi timp, cheltuielile operaţionale totale (inclusiv amortizarea) au fost mai mari în perioada menţionată cu 101% comparativ cu perioada similară a anului anterior, depăşind 4,388 miliarde de lei.
Consumul de energie a scăzut în toate lunile din acest an
Cantitatea de energie tarifată în primele 9 luni a fost de 39,50 TWh, în scădere cu aproape 6% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, în timp ce cantitatea de energie transportată a scăzut cu 1%, până la 32,17 TWh.
Potrivit raportului, cantitatea tarifată reprezintă cantitatea de energie electrică extrasă din reţelele electrice de interes public (reţeaua de transport şi reţelelede distribuţie), mai puţin exporturile de energie electrică, iar cea transportată – cantitatea de energie vehiculată fizic în reţeaua de transport.
Compania mai arată în raport că în intervalul ianuarie-septembrie 2022, consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi în toate cele nouă luni calendaristice.
„Influența a avut pe de o parte creșterea preturilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în prețul final al energiei electrice, iar pe de altă parte, temperaturile medii lunare care au înregistrat sistematic anomalii pozitive, situându-se peste normele climatologice”, se explică în comunicat.
Potrivit INS, consumul final de energie electrică în primele nouă luni din 2022 a fost de 39,12 TWh, cu 5,7% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021.
Consumul populației a înregistrat o scădere de 8,1%, iar sectorul economic o diminuare cu 4,9%, în timp iluminatul public a înregistrat o creștere cu 3,2% a consumului de energie electrică.
***