Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Acoperirea importurilor cu exporturi s-a întors la valoarea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2019 – 8% din PIB

Deficitul comercial pe luna decembrie 2019 a fost de 1.768,4 milioane euro, cu trei procente mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Deficitele din sectorul public și cele din sectorul privat

Sectorul privat a consemnat valori cu mult mai bune ale soldului din schimburile externe în raport cu statul român, care a lucrat sistematic cu deficite… Mai mult

09.02.2020

La obiect

Urgențele României care se amână, din nou, până la clarificarea urgențelor politice

De miercuri, 5 februarie, treburile statului sunt doar administrate de un guvern interimar, situație care se poate prelungi până în iunie dacă planul de organizare… Mai mult

09.02.2020

Cronicile

„Efectul de avuție” sporește economisirea și investiția în paralel cu consumul

de Adrian N Ionescu 18.7.2017

Creșterea veniturilor disponibile, respectiv efectul de avuție indus de aceasta au stimulat nu numai consumul, ci și economisirea la nivelul populației, ca și investiţiile personale în ultimele două luni.

După ce salariul mediu nominal net a crescut cu 14,5% an/an în luna mai, consumul a accelerat din nou (+14%, față de +4,8% în aprilie), dar au crescut şi sumele de bani plasate de populaţie în depozite bancare, respectiv cele investite în fondurile de investiţii.

Depozitele populației au crescut în mai cu 10,1% față de aceeași lună din 2016, potrivit datelor BNR.

Subscrierile nete în fondurile de investiții au redevenit pozitive în mai și iunie, după ce apetitul pentru consum fusese copleșitor în lunile anterioare și investitorii scoseseră din fonduri mai mulți bani decât au plasat, potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

Efectul de avuție

Atât consumul, cât și economisirea sunt stimulate nu numai de creșterile propriu zise de bani în conturile personale, dar și de așa numitul efect de avuție pe care acestea îl au asupra comportamentului uman și care sporește apetitul pentru cheltuieli, dar și pentru economisire.

„Volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul s-a redinamizat în mai, evoluție susținută de majorarea venitului real disponibil al populației, de efectul de avuție, de dinamica creditului de consum și de nivelul redus al cotațiilor internaționale la țiței”, potrivit unui raport al Băncii Transilvania.

Efectul de avuţie, indus de sentimentul că sunt disponibili mai mulți bani, lucrează şi în domeniul investiţiilor.

„În mod evident, este firesc ca, pe măsură ce ventiturile disponibile au crescut, o parte din acestea să de îndrepte, firesc, și spre economisire în depozite, dar și spre investiții în fonduri”, a explicat Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management.

Aurel Bernat, director general BT Asset Management

Subscrierile în fondurile de investiții sunt în general stimulate de educația financiară, de nivelul veniturilor și randamentele oferite. Suntem într-un context favorabil pieței fondurilor de investiții, căci nivelul veniturilor medii a crescut în ultimii ani, iar randamentele istorice ale fondurilor sunt atractive, dacă le comparăm cu economisirea tradițională. Chiar dacă observam un avans al consumului, cei trei factori luați împreună contribuie printre altele și la creșterea industriei fondurilor de investiții”, a declarat Aurel Bernat, director general al BT Asset Management.

 

S-au găsit bani și pentru investiţii personale

Luna iunie a adus confirmarea reluării tendinței de creștere a economiilor plasate în investiții personale, înregistrată în luna mai. Fondurile de investiții înregistraseră ieșiri mai mari decât intrările, din februarie până în aprilie.

Economiile plasate de români în fondurile de investiţii active pe piaţa noastră au fost în iunie cu peste 266 de milioane de lei mai mari (peste 58 mil. euro) decât banii care au fost retraşi, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Volumul investițiilor personale este cu mult inferior plasamentelor în depozite bancare, care au depășit 167,7 miliarde de lei în mai, dar tendința confirmă potenţialul.

(Citiți și Banii românilor: Mulţi în bănci, dar cu un grad de economisire slab şi apetit pentru investiţie şi mai redus)

Diferenţa pozitivă dintre plasamentele şi retrageri le din iunie (subscrierile nete)  a fost cu 63% mai mare decât totalul subscrierilor negative din februarie, martie şi aprilie.

Totuși, subscrierile nete din prima jumătate a anului 2017, de 560 de milioane de lei (123,5 mil. euro), sunt de abia 31% din cele din 2015, adică din perioada anterioară valului de creșteri salariale și reduceri fiscale care au stimulat consumul trecut și din acest an.

Fondurile mutuale 99% din bani, iar cele administrate în România peste 80%.

Randamentele

Cei mai mulţi bani (în subscrieri nete) i-au atras fondurile mutuale de investiții cu plasamente în depozite bancare și obligațiuni, mai ales în valută, ceea ce sugerează faptul că o mare parte din bani vin mai ales din partea au venituri în valută, clienți ai serviciilor bancare de tip private banking. Este puțin probabil ca investitorii să convertească economii în lei.

Topul preferinţelor pentru fondurile mutuale după subscrierile nete 

În general, în topul subscrierilor se află fondurile în astfel de instrumente cu venit fix, în ciuda randamentelor mici de sub 4%.

Aversiunea pentru risc a economisitorilor – investitori i-a împiedicat să profite de randamente de până la 43%, în ultimele 12 luni.

Gradul de utilizare de către populație a produselor de economisire și investiții este mic în raport cu nivelul general de economisire, deși acesta este comparabil cu media țărilor din regiune.

Totalul depozitelor bancare ale populației a crescut de peste 3,5 ori în ultimii 10 ani, a ajuns la aproape 168 de miliarde de lei în mai 2017 și contează cât 20% din PIB-ul prognozat pentru acest an.

Românii au abia echivalentul a 5,5% din PIB în fonduri de investiții, de trei ori mai puțin decât polonezii sau ungurii, potrivit administratorilor de investiții.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.7.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

ONRC a operaționalizat Registrul beneficiarilor reali ai companiilor. Termenele și amenzile

Adrian N Ionescu

Companiile sunt obligate să depună o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, în termen de… Mai mult

Europa

Marea Britanie se pregătește să înlocuiască muncitorii necalificați cu roboți – miza reformei legii migrației

Iulian Soare

Reforma sistemului britanic de migrație, prezentată miercuri la Londra, este concepută să realizeze două lucruri. În primul rând, să satisfacă dorința de reducere a imigrației-… Mai mult

Europa

Prototip al viitorului avion de luptă european – Franța și Germania au semnat contractul

Iulian Soare

Franţa şi Germania au semnat joi un contract în valoare de 150 milioane de euro ce reprezintă prima etapă în dezvoltarea sistemului de luptă aeriană… Mai mult

Stiri

Relansarea celor mai mari economii din UE în 2020 este îndoielnică – comisarul european Paolo Gentiloni

Adrian N Ionescu

Efectele epidemiei coronavirus pun în pericol relansarea economiilor din Italia, Franţa şi Germania, după încetinirea de la finele anului trecut, a afirmat comisarul european pentru… Mai mult

Europa

Summit special pentru buget – Informațiile esențiale de reținut

Victor Bratu

Începe, la Bruxelles, summit-ul special european dedicat negocierilor pentru Următorul Cadru Financiar Multianual al UE. Un summit care începe joi, la ora 14.00, și nimeni… Mai mult

Stiri

Salt semnificativ în deprecierea leului: Nou record istoric la 4,7834 lei / euro

Adrian N Ionescu

Banca Naţională a României a anunţat, joi,  o medie a cursului monedei unice de 4,7834 lei/ euro, valoare care nu este numai un nou maxim… Mai mult

Stiri

e-Popriri: Din martie, aplicația care va permite înființarea și ridicarea în timp real a popririlor va fi funcțională

AVOCATNET

Aplicația e-Popriri urmează să fie pusă efectiv în funcțiune în cursul lunii martie 2020, conform declarațiilor Mirelei Călugăreanu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).… Mai mult