8 noiembrie, 2021

Banca Centrală Europeană (BCE) adresează noi îndemnuri la calm privind inflația în Zona Euro, care ar urma să se atenueze anul viitor şi să rămână redusă pe termen mediu, chiar dacă acum este „foarte neobișnuită”, potrivit economistului şef al BCE, Philip Lane.

„Credem că, anul viitor, se vor atenua gâtuirile pe lanţurile de aprovizionare, iar preţurile energiei vor scădea sau se vor stabiliza. Această perioadă actuală de inflaţie este foarte neobişnuită, temporară, nu este semnul unei situaţii cronice”, a declarat oficialul BCE într-un interviu acordat publicaţiei spaniole El Pais, citat de Reuters și Irish Examiner.

Luni, costurile de împrumut pentru ţările din zona euro au ajuns la minimele ultimelor săptămâni, după ce investitorii şi-au diminuat aşteptările privind vreo majorare agresivă a dobânzilor de către marile bănci centrale, pe fondul creşterii riscurilor inflaţioniste.


În ciuda inflației în creștere, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis la sfârșitul lunii trecute să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie: rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

Toată lumea se teme de inflație, mai puțin BCE, care spune: stați calmi și continuați ca și până acum, a comentat ulterior Politico.

Eurogroup discută spirala inflaționistă

Miniştrii de Finanţe din UE se întâlnesc luni pentru a discuta creşterea preţurilor de consum, impactul asupra salariilor şi modificările regulilor bugetare ale blocului comunitar, pe care și le-ar dori pentru a sprijini investiţiile şi a reduce datoria.

Rata anuală a inflaţiei în Zona Euro a ajuns la 4,1% în octombrie, de la 3,4% în septembrie și finanțiștii se tem că inflația ar putea intra pe traiectoria unei spirale de creștre, din cauza m,ajorări salariilor.


Aceste evoluţii au ridicat unele semne de întrebare cu privire la cât de adecvată este politica BCE privind achiziţii mari de obligaţiuni şi dobânzi negative la depozite.

„Ne-am aşteptat la creşterea inflaţiei în 2021 dar acest ritm este mai rapid decât estimam şi vedem niveluri care nu au mai fost înregistrate de mult timp. Cifra de 4,1% ar trebui să genereze discuţii”, a declarat pentru Reuters un oficial UE care participă la reuniune.

Creșterea din octombrie a fost provoicată mai ales de cea de 23,5% a prețurilor la energie, care ar trebui să scadă, până în cele din urmă, dar nu la nivelurile de dinainte de pandemie, a mai spus oficialul citat.

Şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, a recunoscut că puseul inflaţionist din Europa va dura mai mult decât preconiza iniţial BCE, dar, cu toate acestea, condiţiile favorabile de finanţare create de politica monetară ultra-relaxată a BCE sunt încă esenţiale pentru revenirea economiei zonei euro din pandemia de COVID-19.

„Chiar dacă actuala creştere a inflaţiei va dura mai mult decât se preconiza, ne aşteptăm ca ea să încetinească pe parcursul anului următor”, a declarat Lagarde în conferinţa de presă de după reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE.

Christine Lagarde a subliniat că principalii factori care stimulează inflaţia sunt preţurile la energie, creşterea cererii legată de redeschiderea economiei şi efectele reducerii TVA în Germania.

„Ne aşteptăm ca aceşti factori să se atenueze pe parcursul anului următor”, a spus Christine Lagarde.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: