vineri

19 aprilie, 2024

9 ianuarie, 2023

Avertismentele conform cărora globalizarea a murit sunt exagerate, spune Barry Eichengreen, profesor de economie la Universitatea Berkeley din California, un economist de top, citat de MarketWatch.

Înțelepciunea convențională spune că globalizarea va avea de suferit în urma pandemiei și a războiului Rusiei în Ucraina. Măsurile Casei Albe de a reorienta producția către state mai ”prietenoase” și de a împiedica accesul Chinei la tehnologii avansate sunt privite drept pași în direcția opusă unui sistem comercial global robust.

Cu toate acestea, Barry Eichengreen, profesor de economie la Universitatea Berkeley din California, este însă de părere că toate acestea rămân la stadiu de teorie și nu de realitate pe teren.


„Lanțurile valorice globale evoluează lent și treptat”, a spus Eichengreen, în cadrul unei reuniuni a Asociației Americane de Economie din New Orleans, unde a primit un premiu.

Cu toate că Apple a mutat o parte din producția de iPhone în Vietnam și India, încă se bazează în mare măsură pe China. Producția nu a fost adusă înapoi în Statele Unite, a comentat economistul.

De la externalizarea producției la externalizarea serviciilor

În opinia sa, orice tendință de relocalizare a producției va fi urmată de o tendință de externalizare a locurilor de muncă din zona serviciilor. Trecerea către globalizarea serviciilor a fost stimulată și de fenomenul muncii de acasă, care a prins avânt în contextul pandemiei.

Tensiunea dintre Rusia și Occident nu duc la schimbări majore în comerțul global. Țările care încearcă să iasă din sistemul comercial global centrat pe dolar, pentru a evita sancțiunile americane, vor arunca doar „câteva grăunțe de nisip în roțile economiei globale”, este de părere Eichengreen.


Dolarul continuă să fie moneda de schimb a lumii, în ciuda concurenței Chinei. Mai puțin de 1% din comerțul global este denominat în renminbi, a spus el.

Un conflict militar în Marea Chinei de Sud ar marca sfârșitul globalizării

De asemenea, în ciuda tensiunilor, China și SUA rămân partenerii comerciali importanți, ocupând prima sau a doua poziție în balanța comercială a celuilalt. Există însă câteva semne îngrijorătoare de decuplare, a avertizat Eichengreen. Importurile americane din China sunt cu 18% mai mici decât ar fi fost conform tendinței existente înainte ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale. Scăderea poate fi pusă și pe seama dorinței unor companii de a căuta forță de muncă mai ieftină, deoarece salariile au crescut în China, a spus Eichengreen.

Marele risc pentru sistemul comercial global este o confruntare militară între SUA și China în Marea Chinei de Sud, susține economistul.

„Comerțul SUA-China ar fi oprit. Fluxurile financiare bilaterale s-ar prăbuși. Alte țări ar fi forțate să aleagă de partea cui sunt și economia globală s-ar bifurca”, a spus el. „Acesta ar fi sfârșitul globalizării așa cum o cunoaștem”, a comentat Eichengreen.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: