cursdeguvernare

joi

19 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Economia Turciei- de la expansiune la populism

15 ianuarie, 2017

„Altădată una dintre cele mai promițătoare economii emergente ale lumii, Turcia a fost lovită de teama de insecuritate, după o serie lungă de atacuri teroriste și după o lovitură de stat eșuată, urmată de represalii excesive și de trimiterea în închisoare sau concedierea a peste 100.000 de oameni”, potrivit unui analist citat de Reuters.

Turcia are a 18 – a cea mai mare economie a lumii după PIB și a 17-a după puterea paritară de cumpărare.

Este membră a G20, Grupul celor mai dezvoltate 20 de economii ale lumii, din 1995, și membră fondatoare a Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD).


FMI clasifică Turcia drept economie emergentă, iar CIA drept o țară dezvoltată.

(Citiți și: ”Occidentul pierde un mare aliat? Parlamentul predă Turcia pe mâinile noului ”părinte” Erdogan”)

În decembrie, după ce a reașezat statisticile conform standardelor UE, spre care încă țintește, guvernul turc a fost nevoit să recunoască cea dintâi contracție a PIB din ultimii șapte ani, de 1,8% an/an pentru trimestrul 3 din 2016.

Contracția a fost mai severă decât cea prognozată de un sondaj Reuters, care arăta un -0,5%, fără să țină seama de corecțiile statistice.

Pe de altă parte, refacerea calculelor a arătat un PIB mai mare cu 141 miliarde de în dolari pe 2015, până la 861 miliarde de dolari, sau 11.014 dolari pe cap de locuitor, ceea ce nu e de natură să bucure populația turcă, frustată de căderea puterii lirei turcești într-o proporție de două cifre în 2016.


 

Partidul președintelui Erdogan poate încerca să profite de corecțiile statistice, care arată că creșterea medie a economiei turce pe ultimii 17 ani a fost de 5,1% și nu 3,9%, cum arătau calculele vechi, potrivit analiștilor BBVA, citați de Reuters.

Totuși, nu numai populația turcă ci și analiștii globali sunt îngrijorați de slăbiciunea lirei turcești și de faptul că recesiunea bate la ușă, deși cheltuielile publice s-au dublat.

În același timp, banca centrală nu are prea multe arme la dispoziție, din cauza politicii prezidențiale de a reduce costurile de creditare.

Lira a fost în cădere liberă de la sfârșitul lunii septembrie, creșterea ratei dobânzii băncii centrale s-a dovedit a fi teribil de ineficientă și, probabil, cel mai îngrijorător, economia este acum contracție puternică. Toate acestea alimentează populismul și sentimentul naționalist, ceea ce face și mai dificil pentru banca centrală să apeleze la măsuri severe”, spune un alt analist citat de Reuters.

Profil

Economia turcă este care își trage valoarea adăugată mai ales din servicii, dar ponderea industriei în PIB a crescut considerabil în ultimii 50 de ani.

Mulți dintre marii jucători globali ai industrei auto, sunt prezenți în Turcia, mai ales în peninsula Marmara, unde își au fabricile firme precum: Fiat -Tofaş, Oyak-Renault, Hyundai, Toyota, Honda și Ford-Otosan.

Turcia este unul dintre primii 10 producători de oțel ai lumii.

Industria de apărare turcă se remarcă prin fabricarea de echipamente de înaltă tehnologie dar și prin exporturi importante, de 1,6 miliarde de dolari.

Turcia are doi producători de electrocasnice Vestel și Beko, care au ajuns să conteze pentru jumătate din vânzările de televizoare din Europa, după încheierea acordului vamal cu UE.

Și nu în ultimul rând, Turcia este unul dintre cei mai mari producători mondiali de alune, cireșe, smochine, caise, gutui și rodii, de pepeni verzi, castraveți și năut, de tomate, vinete, ardei, linte și fistic.

Iar la unele dintre cele de mai sus este Turcia este campioană mondială.

Două întrebări

Paradigma dificultăților economice pare definită de două întrebări cheie, în subtextul analizelor relevate de media internațională, căci sunt întrebări pe care analiștii se feresc încă să le abordeze fățiș.

Prima întrebare cheie compară, păstrând proporțiile, încetinirea creșterii economice a Turciei cu cea a Chinei. În cazul celei din urmă se spune că un PIB sub 7% înseamnă recesiune. Și atunci, similar pentru Turcia, ce este sub 4% și, mai precis, adică sub țintele guvernamentale, înseamnă pericol? Cu cât mai mai amenințătoare este creștere negativă?

A doua întrebare a paradigmei dificultăților economice ale Turciei este: Cât va mai dura până când economia Turciei va prezenta semne similare cu cele ale Mexicului, deși mult mai dramatice, pe harta marilor confruntări politice ale lumii.

Și pe cine va alege Turcia drept cel mai favorizat partener din lume?

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: