28 iulie, 2024

Avansul economiei SUA este de așteptat să continue și în al doilea trimestru, stimulată de cheltuielile solide ale consumatorilor și de crearea de stocuri, iar ritmul expansiunii păstrează în contiuare intacte așteptările privind reducerea ratei dobânzii începând cu septembrie de către Rezerva Federală, scrie Reuters.

Comunicatul Departamentului de Comerț care va prezenta avansul PIB în al doilea trimestru este de așteptat de asemenea să confirme că inflația a încetinit considerabil în ultimul trimestru, cu valori sub 3%, vești binevenite pentru oficialii băncii centrale a SUA înaintea reuniunii de politică monetară de două zile de săptămâna viitoare.

Economia, care continuă să crească peste ritmul economiei globale, în ciuda creșterilor puternice ale  ratelor dobânzilor practicată de Fed în 2022 și 2023, este susținută de o piață a muncii solidă, chiar dacă rata șomajului a urcat la maximumul de 2 ani și jumătate la 4,1%.


„Avansul economiei urmează o traiectorie caracterizată de o creștere mai lentă și o rată mai scăzută a inflației”, a spus Brian Bethune, profesor de economie la Boston College. „Cheltuielile consumatorilor mențin economia în mișcare”.

Produsul intern brut a crescut probabil cu o rată anualizată de 2,0% în ultimul trimestru, potrivit unui sondaj al economiștilor sondați de Reuters. Ar fi cu puțin peste ritmul de 1,8% pe care oficialii Fed îl consideră o rată de creștere neinflaționistă. Estimările au variat de la o rată de 1,1% la un ritm de 3,4%.

Sondajul a fost, totuși, efectuat înainte de indicatorii publicați miercuri în avans, care au arătat că deficitul comercial s-a redus în iunie și stocurile atât în comerțul cu amănuntul cât și cu ridicata au crescut. Datele au determinat Fed să reducă estimarea creșterea PIB-ului pentru al doilea trimestru la 2,6% de la 2,7%.

Economia a crescut cu o rată de 1,4% în primul trimestru. Cu toate acestea, creșterea ar rămâne considerabil mai lentă decât ritmul de 4,2% înregistrat în a doua jumătate a anului trecut.


Cheltuielile de consum, care reprezintă mai mult de două treimi din economie, se estimează că au crescut cu o rată de aproximativ 2,0% după ce au încetinit la un ritm de 1,5% în trimestrul care s-a încheiat în martie. O mare parte din creșterea cheltuielilor a avut loc în iunie.

Întreprinderile au acumulat mai multe stocuri, despre care economiștii au estimat că ar putea adăuga cel puțin un punct procentual complet la creșterea PIB-ului, după ce a fost un obstacol timp de două trimestre consecutive. În ciuda creșterii anticipate din stocuri, economiștii se așteptau la o creștere a cererii interne la un ritm de aproximativ 2,4%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: