27 iulie, 2023

Oficialii Fed, banca centrală a SUA, au votat miercuri în unanimitate creșterea dobânzii de referință într-un interval țintă de 5,25 – 5,5%, în continuarea celui mai agresiv ciclu de înăsprire a politicii monetare din ultimele decenii, arată Finnacial Times.

În același timp, se analizează efectele politicii monetare asupra economiei care dă semne de încetinire, în ciuda unei pieți a muncii reziliente.

Economiştii Rezervei Federale a SUA (Fed) „nu mai anticipează o recesiune” spre sfârşitul anului în Statele Unite, în principal din cauza „rezilienţei economiei“ de până în prezent, a afirmat miercuri preşedintele instituţiei, Jerome Powell, în conferinţa de presă, notează AFP.


„Comitetul vede o încetinire vizibilă a creşterii începând mai târziu în acest an, dar, având în vedere rezilienţa economiei până în prezent, nu mai antipează o recesiune”, a declarat Jerome Powell, după ce Fed prevedea la jumătatea lui iunie o recesiune uşoară până la sfârşitul anului.

În declaraţia de după ședința de politică monetară, comitetul de conducere al FED a afirmat că inflaţia a rămas „ridicată”, și că în ultimele luni creşterile de locuri de muncă au fost „robuste” dar activitatea economică se extinde „într-un ritm moderat”.

Comitetul a precizat că a rămas „foarte atent la riscurile inflaţioniste” şi că va „continua să evalueze informaţiile suplimentare şi implicaţiile acestora pentru politica monetară”.

După ce şi-a majorat rata de referinţă de la aproape zero în martie 2022 la peste 5%, Fed este acum mai aproape de un nivel al costurilor de împrumut pe care îl consideră „suficient de restrictiv” pentru a aduce inflaţia la ţinta sa de lungă durată de 2% în timp util.


Guvernatorul Fed, Jerome Powell a declarat luna trecută că Fed nu este „atât de departe de destinaţie”. Dar oficialii s-au împotrivit să excludă orice altă majorare a ratei în cazul în care inflaţia – care a scăzut la o rată anuală de 3% în iunie, conform indicelui preţurilor de consum – nu va continua să scadă în acest an.

O complicaţie pentru banca centrală este faptul că economia americană a sfidat aşteptările privind o încetinire mai accentuată în acest an.

Piaţa forţei de muncă s-a răcit, dar rămâne puternică, contribuind la stimularea cheltuielilor de consum. Inflaţia globală a scăzut pe măsură ce preţurile la energie şi alimente au scăzut, deşi inflația „de bază”, care nu ţin cont de aceste costuri volatile, se situează încă mult peste ţinta stabilită de Fed.

Îngrijorările legate de faptul că unele creşteri ale preţurilor – în special cele din sectorul serviciilor – erau încă accelerate au determinat oficialii să îşi revizuiască luna trecută previziunile privind inflaţia de bază, măsurată prin indicele preţurilor cheltuielilor de consum personal. La rândul lor, aceştia şi-au majorat previziunile privind nivelul la care rata fondurilor federale va atinge un vârf în acest an.

În iunie, majoritatea oficialilor estimau că rata de referinţă va atinge un nivel maxim de 5,5-5,75%, sugerând o nouă creştere de un sfert de punct după un salt în luna iulie.

Cu toate acestea, participanţii de pe piaţă şi economiştii sunt sceptici cu privire la faptul că Fed va continua să majoreze rata în acest an.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: