fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Finanțarea IMM-urilor în criza Covid: principiile și acțiunea concretă

IMM-urile au fost puternic afectate de criza provocată de pandemia Covid-19, iar România a pregătit un pachet de ajutor destinat acestui sector. Ministrul fondurilor europene… Mai mult

20.10.2020

La obiect

PIB-ul României, la mijlocul clasamentului UE27

Economia României se situează pe locul 14 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor revizuite la începutul acestei luni de Eurostat pentru… Mai mult

19.10.2020

Digital

Document / 10 ani, 2,4 miliarde euro – noua strategie de digitalizare a administrației, lansată în consultare interinstituțională

Secretariatul General al Guvernului a lansat în consultare interinstituțională o propunere de politică publică în domeniul digitalizării administrației publice din România. Dacă va fi aprobată,… Mai mult

19.10.2020

La obiect

Poziție slabă la export – consecințe pe revenirea economică

Datele publicate de Eurostat plasează România printre cele mai afectate state UE de criza indusă de pandemie, în ceea ce privește schimburile externe pe primele… Mai mult

19.10.2020

Economia Rusiei, față în față cu sancțiunile economice ale Occidentului

de Mariana Bechir 24.4.2014

Escaladarea conflictului din Ucraina pune în pericol Rusia, a cărei creştere economică a fost deja afectată, dar şi statele occidentale, scrie presa internaţională.

Impactul unei agresiuni a Kremlinului împotriva Ucrainei va avea repercusiuni importante asupra economiei Rusiei. Rezervele valutare se vor prăbuşi (dar probabil nu sub 350 de miliarde de dolari), la fel şi rata de schimb a rublei, vor creşte inflaţia şi dobânzile, iar acest lucru va duce la diminuarea investiţiilor şi a consumului.

Problema centrală o reprezintă însă deteriorarea nivelului de trai, care poate afecta grav puterea lui Vladimir Putin, scrie The Moscow Times.

În raportul din luna martie, Banca Mondială arăta că datoria totală a Rusiei a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 732 de miliarde de dolari, iar datoria publică totală este de 372 de miliarde de dolari. În schimb, rezervele valutare nu depăşesc 477 de miliarde de dolari.

Oficiali ruşi au reacţionat la ameninţările cu sancţiuni aleVestului anunţând că va fi lansat în câteva luni un sistem de plăţi autohton, independent de sistemul financiar occidental, însă varianta aceasta nu pare una realistă. Cine va accepta cărţi de credit ruseşti în străinătate?

Iar efectele conflictului din Ucraina asupra economiei ruse sunt deja cuantificate: în primul trimestru, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu o jumătate de procent.

Într-un scenariu al Băncii Mondiale, economia ar putea scădea cu 1,8% anul acesta, iar ieşirile de capital ar putea ajunge la 133 de miliarde dolari.

Există însă şi scenarii mult mai pesimiste, în care declinul PIB-ul ar putea fi de 4% în 2014, iar ieşirile de capital ar putea urca la 180 de miliarde de dolari.

Într-un articol din Foreign Affairs, Robert Kahn scria de curând că exploatarea vulnerabilităţilor acestei ţări ar putea produce un moment Lehman rusesc.

Existenţa unor probleme a fost recunoscută săptămâna trecută chiar de oficiali ruşi. Ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, declara că în 2014 este posibil să nu se înregistreze nicio creştere şi că ţara se confruntă cu cele mai dure condiţii economice de după 2009.

Rusia va plăti scump acţiunile sale în Ucraina

În primul trimestru, conform datelor băncii centrale de la Moscova, 51 de miliarde de dolari au părăsit deja ţara, exodul fiind provocat, potrivit Quartz.com, în mare parte de situaţia din Ucraina. Este cea mai mare valoare trimestrială consemnată după 2008.

Popularitatea preşedintelui Vladimir Putin în ţară a crescut datorită politicii sale faţă de Ucraina, dar cu cât se va lungi mai mult criza, cu atât mai mare va fi preţul economic pe care-l va plăti Rusia şi probabil că nu peste foarte mult timp, Kremlinulului îi va fi tot mai greu să ignore costurile acţiunilor sale, sale scrie în Wall Street Journal Ilan Breman, vicepreşedinte al Consiliului american pentru politică externă.

Edward Goldberg, profesor la Baruch College şi New York University Center for Global Affairs, spune că Vladimir Putin refuză să recunoască conectarea Rusiei la economia globală. Lumea este integrată economic şi globalizată, ceea ce a modificat radical regulile jocului în cazul agresiunii unui stat, iar anexarea Crimeei şi conflictul din Ucraina pun Rusia într-o poziţie dificilă, crede Edward Goldberg.

Deocamdată, preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că reacţiile occidentalilor după anexarea Crimeei au afectat economia Rusiei, dar pagubelele nu au atins niveluri critice.

Sectorul de private banking din Austria a resimţit deja efectele conflictului

Casele de private banking şi agenţii imobiliari din Viena, care au o expunere pe Rusia de 38 de miliarde de euro potrivit agenţiei de rating Fitch, se află în prima linie a conflictului dintre Rusia şi statele occidentale, scrie Bloomberg.

Ministrul austriac al Finanţelor, Michael Spindelegger, a declarat miercuri că efectul eventualelor sancţiuni economice „nu va fi unul neglijabil”, mai adaugă publicaţia.Agenţia de rating Fitc a estimat expunerea bîncilor vieneze pe Rusia la 38 de miliarde de euro (52 de miliarde de dolari), la 1 aprilie 2014.

Matthias Albert, membru al consiliului director Bank Gutmann, spune că deja a fost resimţită o undă de şoc în sectorul private banking din Viena, dar costurile nu sunt încă foarte clare.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.4.2014

2 comentarii

 1. Caliman Eugen analist de provincie
  24.4.2014, 8:36 pm

  1.Pagubele viitoare produse Rusiei de aventurismul lui Putin, sint nimica pe termen scurt, fata de cele pe termen mediu si lung, daca va ataca Ucraina, daca nu va “restitui” Crimeea sau nu-i va crea un statut special, care sa stearga imaginea de ocupant militar.
  Daunele economice si financiare viitoare, datorate aventurii militare, vor lipsi Rusia de viitoare investitii si dezvoltare economica, fata de care cistigul de imagine nu are nici o valoare.
  2.Rusia inca are posibilitatea unei retrageri onorabile, cu diminuarea semnificativa a daunelor, daca va intelege, ca o uniune euro-asiatica o poate realiza numai prin dezvoltarea economica – singurul mod in care competitia cu UE este recompensata, daca o va egala economic.Numai prin rationalitate economica, poate sa creieze o CSI, in care tentatia tarilor spre uniune economica, sa fie creata de stabilitate politica si economica, de masive investitii straine industriale, posibile numai in statele care pun pret pe dezvoltare si industrializare, mai mare decit pe aventuri si pe orice fel de iesire din normalitate.
  3.Cred ca realizind deja pierderile economice si perspectiva amplificarii lor, Putin va da inapoi, evident ca va da din gura, dar va permite “recuperarea” de catre armata ucraineana a zonei “critice”, iar in final, pacea se va instala in Ucraina.
  Imi este greu sa cred, ca Putin va merge mai departe decit cu ocuparea Crimeii, incercind sa-si minimalizeze iesirea belicoasa, facind UE serviciul de a-i ceda Ucraina intreaga…

 2. totedati
  29.4.2014, 7:43 pm

  « Cine va accepta cărţi de credit ruseşti în străinătate? »
  !? what!?
  cum cine!? băncile rusești din străinătate … cele chineze … ale saudiților, ale indienilor șamd
  că nu mai e demult monopol în domeniul ăsta, cele mai importante bănci din statele enumerate mai sus au filiale în occident de ceva timp!
  ce comerciant occidental refuză să lucreze cu o bancă chineză dacă condițiile sunt mai avantajoase decît ale concurenței!? sau ce, vor impune sancțiuni și chinezilor dacă băncile acestora acceptă plăți în ruble pe teritoriul sua? lol!
  că marile bănci occidentale strîmbă din nas forțat e problema lor, chinezii sau arăbeții n-au de ce! biznisul e biznis și profitul sfînt!

Lăsați un comentariu


Stiri

Virgil Popescu: Guvernul evaluează scenariul în care Romgaz preia integral participația Exxon la exploatarea gazelor din Marea Neagră

Adrian N Ionescu

Compania poloneză PGNiG s-a retras din proiectul consorțiului care ar urma să cumpere participația Exxon Mobil la asocierea cu OMV Petrom pentru exploatarea gazelor naturale… Mai mult

Stiri

Mark Zuckerberg, către angajați: Atenție la alegeri, Facebook nu trebuie folosit ca platformă de instigare la violență

Raluca Florescu

Mark Zuckerberg, șeful  Facebook, s-a arătat îngrijorat cu privire la posibilele violențe ce ar putea urma după alegerile din SUA, îndemnându-și angajații să „facă mai… Mai mult

Stiri

Document / Ionuț Dumitru (VIDEO) – despre problema dezvoltării locale: Bucureștiul concentrează  peste 23% din PIB-ul țării – PIB-ul per capita în Vaslui e de 46% din media națională, iar în București e de 260%

Raluca Florescu

Capitala concentrează apropae un sfert din PIB-ul țării, respectiv 23%, a declarat Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank, în cadrul conferinței „Accelerarea dezvoltării României… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană cere României și Greciei să adopte programe naționale de control al poluării atmosferice

Raluca Florescu

Comisia Europeană a cerut vineri Greciei şi României să adopte programe naţionale de control al poluării atmosferice, conform Directivei (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naţionale,… Mai mult

Europa

Ucraina / Președintele Zelenski cere parlamentului dizolvarea Curții Constituționale, care a respins mai multe legi anticorupție

Iulian Soare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (foto), a cerut vineri parlamentului de la Kiev să dizolve Curtea Constituţională şi să anuleze decizia acestei instanţe prin care au… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban: Nu majorăm taxe și impozite. Propuneri ale intreprinzătorilor vor fi incluse în programul de guvernare

Razvan Diaconu

Premierul Ludovic Orban susține că Executivul nu are în plan creșterea de taxe și impozite. “O mai spun o dată, pentru că o dată la… Mai mult

Stiri

Aproape 1.000 de cazuri de Covid la Terapie Intensivă

Vladimir Ionescu

Un număr de 6.546 de noi cazuri de coronavirus au fost identificate în ultimele 24 de ore, la un număr de 36.335 de teste, 22.342 în… Mai mult