marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 aprilie, 2018

Opoziţia mai multor state membre ale UE a împiedicat adoptarea unui acord european ce ar fi permis taxarea marilor societăţi din sectorul digital.

Propunerea a fost iniţiată de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, iar eşecul demersului a provocat o reacţie energică din partea ministrului francez de finanţe Bruno Le Maire, potrivit AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Miniştrii europeni de finanţe (ECOFIN), reuniţi la Sofia, au dezbătut pentru prima dată acest proiect, prezentat de Comisia Europeană la sfârşitul lunii martie.


Proiectul prevede instituirea rapidă a unei taxe în UE pe cifra de afaceri a giganţilor internetului, precum cele grupate sub acronimul GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon).

Malta, Irlanda şi Luxemburg şi-au manifestat rezervele faţă de iniţiativa Franţei. La fel au procedat Suedia, Danemarca, Finlanda, Lituania, precum şi Marea Britanie.

Malta, Irlanda şi Luxemburg sunt, de altfel,  acuzate că profită de pe urma condiţiilor fiscale avantajoase pe care le oferă giganților IT. Marea Britanie se declarase, inițial, favorabilă proiectului.

„Trebuie să discutăm cu americanii, pentru că dacă UE acţionează singură această taxă va fi foarte ineficientă şi dăunătoare pentru economia europeană”, a indicat ministrul luxemburghez de finanţe, Pierre Gramegna.


Pierre Gramegna a vorbit şi despre riscul înrăutăţirii relaţiilor cu SUA, deja tensionate pe plan comercial după ce preşedintele Donald Trump a ameninţat că de la 1 mai va aplica şi blocului comunitar taxele instituite pe importurile de oţel şi aluminiu.

„Nu este o taxă împotriva GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon), nu este o taxă împotriva SUA (…) Ea este în interesul tuturor europenilor”, a replicat comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.

Ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire s-a exprimat vehement împotriva reticenţelor manifestate de unele ţări faţă de această taxă pe care preşedintele Macron a inclus-o printre priorităţile sale, conform unei surse europene.

„Este Europa în stare să se arate puternică ? (…) Când am fost cu preşedintele Macron în SUA am aflat un lucru: americanii nu vor respecta decât demonstraţiile de forţă”, a spus ministrul francez.

Mai mult, „dacă veţi merge până la alegerile europene de anul viitor cu mesajul: am vorbit mult, am dezbătut mult, dar nu am luat nicio decizie, vă urez succes”, a conchis Bruno Le Maire.

Germania a susţinut iniţial demersul Franţei, dar ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, nu a intervenit în timpul reuniunii de la Sofia. Vorbind la o conferinţă de presă după reuniune, el a spus că este favorabil unei taxări corecte a societăţilor din sectorul digital.

Potrivit surselor agenţiei EFE, propunerea Franţei a fost sprijinită la această reuniune de Spania, Portugalia, Polonia, Slovacia, Bulgaria şi Italia. În afara celor opt deja enunţate care s-au exprimat împotriva, celelalte state membre ale UE au avut o poziţie ambiguă, conform aceloraşi surse.

Tot agenţia EFE menţionează că în luna septembrie, după ce Franţa a impulsionat iniţiativa taxării companiilor din sectorul internetului, propunerea ei a fost sprijinită de Spania, Germania, Italia, Austria, Portugalia, Grecia, Bulgaria, România şi Slovenia.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Propunerea formulată de Comisia Europeană are în vedere, pentru început, taxarea cu 3% a veniturilor obţinute de companiile din sectorul digital a căror cifră de afaceri pe an la nivel mondial este mai mare de 750 de milioane de euro şi ale căror venituri obţinute în UE sunt de peste 50 de milioane de euro.

Ulterior, în urma unei revizuiri ample a normelor privind impozitarea societăţilor comerciale, Comisia Europeană ar urma să vină cu o altă propunere cu aplicare pe termen lung pentru ca statele membre UE să poată taxa pe teritoriile lor aceste companii, chiar dacă ele nu sunt prezente fizic acolo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: