joi

25 aprilie, 2024

7 decembrie, 2021

Miniștrii de Finanțe ai Uniunii Europene (ECOFIN) au aprobat, marți, propunerea Comisiei Europene privind posibilitatea reducerii TVA până la 5% la 24 de categorii de produse și servicii în statele membre. Acestea vor putea reduce TVA și la mai puțin de 5% pentru maximum 7 categorii, printre care alimentele și medicamentele.

Dintre noile produse și servicii adăugate pe lista se mai remarcă și cele care protejează sănătatea publică, sunt benefice pentru mediu și sprijină tranziția digitală, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.  

ECOFIN a mai aprobat și:

  • eliminarea, până în 2030, a posibilității aplicării de către statele membre de cote reduse și scutiri în cazul bunurilor și al serviciilor considerate dăunătoare pentru mediu și pentru obiectivele UE în materie de schimbări climatice.
  • posibilitatea pentru toate statele să facă derogări și scutiri care se aplică în anumite state, în vigoare în prezent din motive istorice,  în cazul unor bunuri și servicii specifice, pentru a asigura egalitatea de tratament și pentru a evita denaturarea concurenței.
  • eliminarea până în 2032 a derogărilor existente care nu sunt justificate de alte obiective de politică publică decât cele care sprijină acțiunile UE în domeniul climei.

„Aceste noi norme vor oferi guvernelor mai multă flexibilitate a cotelor (de TVA)  pe care le pot aplica și vor asigura egalitatea de tratament între statele membre ale UE”,  spune comunicatul Comisiei Europene.

Normele actualizate vor fi transmise în prezent Parlamentului European pentru consultare cu privire la textul final până în martie 2022.

Odată adoptată oficial de statele membre, legislația va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, ceea ce va permite statelor membre să aplice noul sistem începând cu data respectivă.

Lista reducerilor de cote TVA

Comisia Europeană a propus, în 2018, actualizarea cotelor de TVA vechi de aproape 30 de ani.


Statele membre au fost de acord cu lărgirea listei de bunuri și servicii care beneficiază de cote reduse (din Anexa III a Directivei TVA), ca să fie incluse și:   

  • serviciile digitale precum accesul la internet și transmiterea în direct (livestreaming) a evenimentelor culturale și sportive;
  • bunuri care protejează sănătatea publică, care s-au dovedit a fi instrumente esențiale în lupta împotriva COVID-19 și care s-ar putea dovedi utile în crize viitoare. Exemple:
    • echipamentele de protecție individuală,
    • măștile și anumite echipamente medicale;
    • articole considerate ajutoare esențiale pentru persoanele cu dizabilități;
    • anumite articole cu impact pozitiv asupra priorităților UE în materie de schimbări climatice, cum ar fi
    • bicicletele,
    • sistemele ecologice de încălzire și
    • panourile solare instalate în case private și clădiri publice;
  • diverse produse și servicii considerate adecvate și utile de statele membre, pentru interesul general al obiectivelor de politică publică.

„În anii următori, statele membre va trebui să își continue eforturile pentru a asigura o redresare durabilă în urma pandemiei de COVID-19 și să investească masiv în tranziția verde și în cea digitală. Protejarea veniturilor publice este deosebit de importantă în acest context”, mai spune comunicatul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: