Cu un GAP la TVA (deficitul de încasare a TVA) de 34,9%, respectiv 7,4 miliarde de euro, România conducea în 2019 clasamentul statelor cu cele mai păgubite bugete publice. Pe locul al doilea, la mare distanță, se clasează Grecia, cu un GAP de TVA de 25,8%, potrivit datelor comunicate joi de Comisia Europeană.
Mai mult, România s-a clasat pe locul trei la nivel european în privința creșterii acestui deficit față de anul anterior. Cele mai mari creșteri ale deficitului de încasare a TVA au fost observate în Malta (+5,4 puncte procentuale), Slovenia (+3 puncte procentuale) și România (+2,3 puncte procentuale).
În ansamblu, ponderea GAP la TVA (deficitului de încasare a TVA) a scăzut în 18 state membre. Pe lângă Croația și Cipru, cele mai semnificative scăderi ale deficitului de încasare a TVA s-au înregistrat în Grecia, Lituania, Bulgaria și Slovacia (între -3,2 și -2,2 puncte procentuale în aceste patru țări).
Suedia, Finlanda și Estonia au obținut rezultate bune dintr-o perspectivă diferită: în aceste țări, autoritățile fiscale reușesc de ani de zile să limiteze pierderile de venituri din TVA la mai puțin de 5% din valoarea TVA datorate.
Raportul prezentat de Comisie prezintă și o serie de date preliminare pentru 2020, raportate de doar 18 state membre. România a transmis un GAP de TVA de 33,9% pentru 2020, cel mai mare din rândul statelor raportoare.
Statele membre UE au înregistrat în 2019 o pierdere de aproximativ 134 de miliarde de euro în venituri din taxa pe valoare adăugată (TVA), în scădere cu 7 miliarde de euro față de anul anterior.
Această cifră reprezintă veniturile pierdute din cauza fraudei și evaziunii în domeniul TVA, a practicilor de evitare și optimizare a TVA, a falimentelor și a insolvențelor financiare, precum și din cauza erorilor de calcul și a erorilor administrative. Deși unele pierderi de venituri sunt imposibil de evitat, o serie de acțiuni decisive și măsuri de politică specifice ar putea aduce o schimbare reală, în special în ceea ce privește neconformitatea.
(Citiți și: ”Campanie PPE / TVA în UE – statele au nevoie de investiţii urgente în colectarea digitală pentru reducerea gap-ului”)
Pierderile de venituri din TVA au un impact extrem de negativ asupra cheltuielilor pe care administrațiile publice le alocă bunurilor și serviciilor publice de care depindem cu toții, cum ar fi școlile, spitalele și transporturile.
”În pofida tendinței pozitive înregistrate în ultimii ani, deficitul de încasare a TVA rămâne o preocupare majoră – în special având în vedere nevoile imense în materie de investiții pe care statele noastre membre trebuie să le abordeze în următorii ani. Cifrele din acest an corespund unei pierderi de peste 4 000 EUR pe secundă. Acestea sunt pierderi inacceptabile pentru bugetele naționale și înseamnă că cetățenii de rând și întreprinderile trebuie să compenseze deficitul prin alte impozite pentru a plăti pentru servicii publice vitale”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.