10 octombrie, 2017

Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) al miniștrilor de finanțe din UE a ajuns la un acord privind un sistem nou de soluționare a litigiilor privind dubla impunere în cadrul Uniunii, propunând o nouă directivă în domeniu, potrivit unui comunicat de marți.

ECOFIN a  luat în discuție problema și în aprilie, când a aprobat o propunere privind o bază fiscală comună a societăților (CCTB) la nivelul UE, menită să reducă sarcina administrativă a companiilor multinaționale.

Proiectul de directivă prevede ca mecanismele de soluționare a litigiilor să fie imperative și obligatorii și să stabilească termene clare și obligația de a se ajunge la rezultate. Scopul declarat este de a asigura „un mediu fiscal în care costurile de asigurare a conformității suportate de întreprinderi să fie reduse la minimum”, potrivit comunicatului ECOFIN.


Textul prevede inițierea de către contribuabili a unei „proceduri de acord amiabil”, în cadrul căreia statele membre trebuie să ajungă la un acord în termen de doi ani.

Dacă părțile aflate în litigiu nu ajung la un acord, procedura de arbitraj presupune constituirea unei comisii consultative, formată din trei până la cinci arbitri independenți, împreună cu până la doi reprezentanți din partea fiecărui stat membru.

Comisia consultativă emite un aviz pentru eliminarea dublei impuneri ce constituie chestiunea litigioasă, care are un caracter obligatoriu pentru statele membre implicate, cu excepția cazului în care acestea convin asupra unei soluții alternative.

În plus, Consiliul a obținut și a aprobat un compromis cu privire la următoarele aspecte:

  • domeniul de aplicare al directivei, și anume tipurile de litigii care ar trebui vizate. Consiliul a convenit asupra unui domeniu de aplicare larg, făcând totuși posibilă, de la caz la caz, excluderea litigiilor care nu implică o dublă impunere;
  • „personalitățile independente”: criterii pentru garantarea independenței persoanelor numite în calitatea de arbitri independenți. S-a convenit că arbitrii nu trebuie să fie angajați ai unor societăți care furnizează consultanță fiscală sau care au oferit consultanță fiscală cu titlu profesional. Cu excepția cazului în care se convine altfel, președintele comisiei trebuie să fie un judecător;
  • comitetul permanent: posibilitatea de a crea o structură permanentă care să se ocupe de soluționarea litigiilor în cazul în care statele membre hotărăsc aceasta de comun acord.

Propunerea ECOFIN are ca obiectiv îmbunătățirea mecanismelor utilizate pentru soluționarea litigiilor între statele membre atunci când litigiile rezultă din interpretarea acordurilor privind eliminarea dublei impuneri. Propunerea se bazează pe Convenția 90/436/CEE privind eliminarea dublei impuneri în legătură cu ajustarea profiturilor întreprinderilor asociate.

„Această directivă reprezintă o parte importantă a planului nostru pentru consolidarea securității fiscale și îmbunătățirea mediului de afaceri în Europa”, a declarat Edward Scicluna, ministrul finanțelor din Malta, țară care deține în prezent președinția Consiliului UE.

Situațiile în care diferite state membre impozitează aceleași venituri sau capitaluri de două ori pot crea obstacole serioase în calea desfășurării de activități economice transfrontaliere. Obstacolele respective „creează o sarcină fiscală excesivă, pot perturba activitățile economice și au un efect negativ asupra investițiilor transfrontaliere”, ,precizează documentele ECOFIN.

Etapele următoare

Acordul a fost obținut în cadrul unei reuniuni a Consiliului Afaceri Economice și Financiare. Consiliul va adopta directiva după ce Parlamentul European își va emite avizul.

Statele membre vor avea ca termen data de 30 iunie 2019 pentru a transpune directiva în acte cu putere de lege și norme administrative naționale.

Directiva se va aplica plângerilor prezentate după această dată în ceea ce privește chestiuni referitoare la exercițiul financiar care va începe la 1 ianuarie 2018 sau la exerciții financiare ulterioare. Cu toate acestea, statele membre pot conveni să aplice directiva în legătură cu plângeri referitoare la exerciții financiare anterioare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: