Miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene au stabilit, în şedinţa ECOFIN de marţi, lista neagră a paradisurilor fiscale, care cuprinde 17 jurisdicţii din afara UE care nu cooperează în problemele fiscale, potrivit ministrului francez Bruno Le Maire, citat de Reuters.
Lista cuprinde: Samoa Americană, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Coreea de Sud, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad şi Tobago, Tunisia şi Emiratele Arabe Unite.
Ţările de pe lista neagră pot pierde accesul la fondurile europene şi alte posibile contramăsuri vor fi anunţate în săptămânile următoare, a precizat Bruno Le Maire.
„Acesta nu este un eveniment singular, ci un proces continuu. Vom revizui și actualiza periodic lista în anii următori. Scopul nostru este ca buna guvevrnanță fiscală să devină noua regulă”, a declarat ministrul estonian de finanțe Toomas Tõniste, care deține președenția Ecofin, într-un comunicat.
Într-o „listă gri”, diferită, sunt incluse alte 47 de jurisdicţii din ţări care nu resprectă stanadardele europene, dar s-au angajat să îşi îmbunătăţească reglementările fiscale.
Pentru relaţiile cu statele care au decis să respecte solicitările UE, ţările dezvoltate au la dispoziţie perioada de până la finele lui 2018 pentru a adopta reformele cerute, iar ţările în curs de dezvoltare pot face acelaşi lucru până la finele lui 2019.
Vor beneficia de un răgaz suplimentar, până în primăvara lui 2018, pentru a furniza informaţii, eventualele paradisuri fiscale din Caraibe, devastate de uraganele din luna septembrie.
Stabilirea paradisurilor fiscale a fost aşteptată ca urmare a dezvăluirilor privind schemele de evitare a taxării prin vehicule offshore, utilizate atât de companiile europene cât şi de persoane marcante. Scandalul „LuxLeaks” de din 2014, a fost urmat de „Panama Papers” şi de „Paradise Papers” în luna noiembrie 2017.