Directorul general al E.ON, Leonard Birnbaum, a declarat că analizează opțiunile pe care compania energetică le are pentru a decide dacă mai continuă afacerile din domeniul furizării de și distribuțiie de energie în România, profitul companiei fiind afectat de lipsa de stabilitate și predictibilitate din partea acțiunilor guvernamentale.
„Vom explora opţiunile noastre. Până când nu vom explora opţiunile, nu vom lua o decizie, dar motivul este raportul risc/randament”, a afirmat Birnbaum, citat de Agerpres.
Întrebat dacă ar lua în calcul vânzarea atât a furnizării, cât şi a distribuţiei, dacă va exista o ofertă în acest sens, el a răspuns că se va lua o decizie doar când va exista o ofertă, până atunci nu.
Mai multă stabilitate și predictibilitate
În ceea ce priveşte schema de plafonare/compensare din România, oficialul E.ON a subliniat că au existat dificultăţi în ultimii ani în înţelegerea acesteia.
„Deci, ceea ce este cu adevărat dificil pentru o companie precum E.ON este dacă situaţia se schimbă constant şi foarte abrupt. (…) Volker (Volker Raffel CEO E.ON România – n. r.) a fost în board, explicându-ne ultimele evoluţii de mai multe ori şi întotdeauna au fost diferite. Şi acest lucru este foarte dăunător în energie, deoarece apreciem cu adevărat stabilitatea şi predictibilitatea şi ne-ar fi plăcut să vedem mai mult din acestea. Mai multă predictibilitate şi mai multă stabilitate în ultimii ani decât am văzut de fapt. Şi acum recunosc că ultimii ani au fost foarte dificili. Înţeleg că politica trebuie să acţioneze, dar, totuşi, trebuie să fii conştient că dacă schimbi condiţiile foarte repede şi foarte des asta face investitorii ca noi foarte nervoşi”, a punctat Birnbaum.
El a adăugat că în Europa, la nivel de industrie energetică, se vorbeşte despre dublarea-triplarea investiţiilor în orice, dar pentru asta trebuie ca investitorii să aibă încredere în stabilitatea şi predictibilitatea ţării.
„Am discutat recent că, practic, peste tot în Europa trebuie să ne dublăm investiţiile în reţea, să le triplăm…Mult mai mulţi bani. Trebuie să creştem investiţiile. Deci, dacă trebuie să investesc semnificativ mai mult într-o ţară, atunci întreb: voi obţine un randament pentru această investiţie semnificativ mai mare? Va fi stabilitate? Odată ce am investit, nu pot să plec. Deci, pentru mine este foarte important să am încredere în stabilitatea, fiabilitatea, predictibilitatea unei ţări ca investitor. Dacă schimbi regulile prea des, atunci investitorii vor spune: nu ştiu”, a punctat şeful E.ON.
„Riscul prea mare în raport cu profitul”
El a semnalat că unele reglementări erau complet disproporţionate. „Riscul pe care îl aveam în afacerea de furnizare din România era atât de mare în 2022 şi la începutul anului 2023. Ne uitam la asta şi spuneam că pierdem într-un an ceea ce am fi putut câştiga în 20 de ani”, a mai spus Birnbaum.
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.
(Citiți și: ”Principalii câștigători ai scumpirii energiei sunt producătorii, importatorii și statul – directorul E.ON România”)
***