9 septembrie, 2014

Deficitul comercial pe primele 7 luni al anului în curs a fost cu aproape 250 milioane euro mai mare decât cel din aceeași perioadă din anul anterior. Potrivit datelor comunicate de INS, exporturile fob au acoperit importurile CIF în proporție de 90%. Domeniile care ne pun probleme în schimburile externe au rămas chimia și petrochimia, care concentrează 130% (!!) din deficitul total înregistrat.

Pe luna iulie, soldul negativ a scăzut la 520,3 milioane euro, cu circa șase procente și jumătate mai mic decât în luna precedentă și sub nivelul de 573 milioane euro atins în iulie 2013. În intervalul ianuarie – iulie, comparativ cu aceeași perioadă din anului trecut, atât exporturile cât și importurile au crescut în același ritm ( 8,9% la valori exprimate în lei și 7,5% la valori exprimate în euro).

Fapt remarcabil, gradul de acoperire a importurilor cu exporturi (exprimat în termeni FOB/FOB), și-a continuat ascensiunea spre cota de 95%, după ce în 2009 atinsese un minim local de 77,9% iar în 2012 părea că s-a plafonat.

CLICK pentru mărire

La nivelul schimburilor cu țările din UE, creșterea exporturilor a fost de 10,3% iar cel al importurilor de 7,5%. Rezultatul a fost o anumită îmbunătățire a soldului negativ din schimburile intracomunitare, de la -4,01 miliarde euro în primele șapte luni din 2013 la 3,70 miliarde euro în primele șapte luni din 2014.

În schimb, ritmul de creștere de 5,5% în exporturile extra-UE a fost net depășit de avansul importurilor pe aceeași relație (+13,6%). Urmare a acestui fapt, soldul conjunctural pozitiv s-a micșorat cu aproape două treimi, de la +904,5 milioane euro anul trecut la doar 343,0 milioane euro anul acesta. Ponderea exporturilor intracomunitare în totalul exporturilor a urcat cu un procent, de la 70,6% la 71,6%, în timp ce, la import, țările extra-UE28 și-au majorat cota în mod similar, de la 23,6% la 24,6%.

CLICK pentru mărire

Structura schimburilor externe

Structura pe principalele grupe de produse arată care dintre acestea au evoluat spre un rezultat mai puțin bun și ne-au dus spre deficitul de 2.833,5 milioane euro consemnat la finele semestrului unu din 2014. Este un rezultat ceva mai slab decât anul trecut, soldul negativ per total fiind în creștere moderată (+12%), pe fondul unui avans de 7,6% la export și a unei creșteri de 8,0% la import (valori în euro).

CLICK pentru mărire

Sectorul producător de mașini și echipamente de transport a continuat să susțină schimburile externe prin soldul puternic pozitiv, astfel încât rezultatul concretizat în influența asupra soldului general s-a situat la +36%. În schimb, soldul înregistrat în schimburile externe la grupa ”alte produse manufacturate” a influențat negativ rezultatul de ansamblu (-12%).


Fapt îngrijorător, exporturile de produse chimice și conexe acestora au continuat să scadă în timp ce importurile s-au majorat, ceea ce a adus deficitul extern pe această zonă de comerț extern la peste trei miliarde euro. Acest nivel reprezintă 91% din tot deficitul extern, ceea ce îl califică drept cauza principală a soldului negativ de ansamblu.

Deși exporturile de combustibili minerali și lubrifianți au crescut față de anul precedent, de la circa 1,3 miliarde euro la 1,85 miliarde euro, importurile de acest tip au avansat și ele cu 11%, până la 3,16 miliarde euro. Astfel, gradul de acoperire aferent s-a majorat semnificativ, de la 45% la 58%, dar deficitul sectorial a păstrat o influență de -39% pe deficitul total ( anterior era de aproape -50%).

Exporturile de produse agroalimentare, băuturi și tutun au avansat și ele până la circa 2,27 miliarde euro sau cu 13,5%, adică peste ritmul de creștere al importurilor, care a fost de doar 4,7%. De aici a rezultat o diminuare a deficitului înregistrat pe acest segment cu circa 40%, până la -251,8 milioane euro și o ameliorare a gradului de acoperire de la 83% la 90%. Influența pe deficitul total s-a îmbunătățit de la -13% la -8%.

Livrările la extern de materii prime și materiale s-au redus cu circa 10%, de la aproximativ 1,72 miliarde euro la 1,55 miliarde euro. Și importurile s-au diminuat undeva spre cinci procente, ceea ce pare a indica o creștere a valorificării materiilor prime din producția proprie în țară. De reținut, plusul rezultat din comerțul exterior pe acest segment s-a situat peste minusul de la grupa ”alte produse manufacturate”.

În rezumat, situația din comerțul exterior al României după primele șapte luni din 2014 arată că avem o structură destul de bună a exporturilor. Peste trei sferturi dintre acestea sunt date de mașini, echipamente de transport și alte produse manufacturate iar soldul de ansamblu al schimburilor din această zonă a economiei este unul pronunțat pozitiv.

Deși situația s-a îmbunătățit la mărfuri agroalimentare, băuturi și tutun și pe zona combustibili minerali și lubrifianți, rezultatele lor rămân nesatisfăcătoare și anulează câștigul de pe zona de înaltă și medie tehnologie.

Deficitul general poate fi atribuit aproape exclusiv situației dezatuoase în care a ajuns industria chimică, ce nu a fost retehnologizată la timp și s-a confruntat cu creșterea prețurilor la energie și materiile prime. Ratarea privatizărilor și politica defectuoasă de stimulare sectorială a dus la închiderea unor importante capacități de producție și preluarea pieței acestora de alte combinate din regiune.

Concluzia care se impune este necesitatea conservării avantajelor deja consolidate pe partea de industrie producătoare de mașini și, mai ales, revigorarea industriei petrochimice. Este inadmisibil să avem un deficit comercial în acest sector pe primele șapte luni din acest an de circa 4,4 miliarde euro (aproape 3% din PIB estimat) rezultat din activități care altădată aduceau sume importante de valută în țară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: