joi

25 aprilie, 2024

18 noiembrie, 2020

Dacă se vor racorda gratuit la rețelele de gaze naturale două milioane de noi consumatori, costurile suplimentare ale distribuitorilor se vor vedea în facturi, care vor crește cu 10-12%, potrivit estimărilor lui Dumitru Chisăliță, fost director general al Romgaz, acum preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Expertul citat a analizat două dintre programele politice, care prevăd racordarea gratuită la rețelele de gaze naturale a 1,8 milioane de noi consumatori, respectiv a 2,1 milioane de noi consumatori până în 2026.

„Dacă se vor racorda încă 1.716 localităţi, adică s-ar ajunge la cei 2,1 milioane de noi consumatori, costurile suplimentare etapizate pe următorii 14 ani vor fi de până la 14 lei pe MWh, adică undeva la 10-12% din factura existentă. (…) Se va ajunge la situaţii în care se va plăti circa 200 de lei pe lună suplimentar, ca alţi consumatori să beneficieze de gaze”, a declarat Dumitru Chisăliță, citat de Agerpres.

(Citiți și: „Racordarea „gratuită” la rețelele de gaze se va deconta prin facturile tuturor consumatorilor. Etapele procesului”)


În 12 noiembrie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat regulamentul care obligă distribuitorii să finanţele lucrările de racordare a reţea la clienţilor, urmând ca aceste costuri să fie recuperate ulterior, prin tarifele de distribuţie.

Racordări „hei-rupiste”

Statisticile citate de președintele Asociaţiei Energia Inteligentă arată că între anii 1990 şi 2020 a crescut numărul localităţilor racordate la gaze naturale cu 1.744 de noi localităţi, iar numărul consumatorilor de la 1,3 milioane, la 3,9 milioane de consumatori.

Lungimea rețelei a crescut de cinci ori, de la 10.725 de kilometri, până la mai mult de 48.000 de kilometri.

„Diferenţa de 38.000 de kilometri a fost realizată în mare parte pe banii oamenilor. Vom ajunge în situaţia ca şi următorii 30.000 sau 25.000 de kilometri să fie realizaţi pe banii aceloraşi oameni, aceiaşi care au plătit până acum pentru reţelele lor, vor plăti şi pentru alţii, în condiţiile în care costurile suplimentare se vor recupera prin tarifele de distribuţie în anii următori. Nu cred că este o abordare echitabilă”, crede Dumitru Chisăliță.


În plus, și dacă aceste racordări „hei-rupiste” se vor realiza, nu toţi aceşti consumatori îşi vor permite plata facturilor.

„Datele statistice arată că numărul celor care şi consumă, chiar dacă sunt racordaţi, este în anumite situaţii de sub 20%”, a conchis preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: