miercuri

17 iulie, 2024

9 octombrie, 2023

După ce Kremlinul a anunțat săptămâna trecută că Rusia ar putea analiza revocarea ratificării Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT), Consiliul Duma al Rusiei se va reuni astăzi pentru a discuta chiar această chestiune, scrie The Guardian.

Săptămâna trecută, Moscova a semnalat că ar putea revoca tratatul – menționând că SUA l-au semnat, dar nu l-au ratificat – alimentând temerile că Moscova ar putea relua testele nucleare.

Prin revocarea ratificării, au spus SUA, Moscova dorește să crească presiunea asupra Washingtonului și a aliaților săi pentru a opri livrările de arme și alte ajutoare pentru Ucraina.


Tratatul CTBT a fost semnat de 187 de țări și ratificat de 178, dar nu poate intra în vigoare până când toate puterile nucleare nu îl semnează și ratifică. China, Egipt, Iran și Israel l-au semnat, dar nu l-au ratificat. Coreea de Nord, India și Pakistanul nu au semnat. SUA au semnat, dar nu l-au ratificat.

Președintele Vladimir Putin a susținut joi posibilitatea reluării testelor nucleare, ridicând îngrijorarea unei noi curse a înarmărilor nucleare între Rusia, SUA și China.

Tratate nucleare desființate

În perioada Administrației Trump, acorduri vitale SUA – Rusia privind controlul armamentelor au fost anulate sau desființate.

În august 2019, Statele Unite și Rusia au anunțat, aproape concomitent, retragerea din tratatul de dezarmare nucleară INF, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă că a desființat acordul semnat de părți în 1987.


În noiembrie 2020, SUA s-au retras oficial din tratatul „Cer deschis”. Încheiat în 1992, tratatul permitea celor 34 de țări membre să efectueze zboruri de recunoaștere neînarmate, cu preaviz scurt, în spațiul aerian al celorlalte țări semnatare, pentru a culege date militare. Administrația Trumpa  invocat acțiunile Rusiei ca motiv pentru această decizie, respectiv limitele impuse de Rusia asupra zborurilor din apropierea enclavei sale Kaliningrad.

În iunie 2021, și Rusia s-a retras din acest tratat.

În august 2019, Donald Trump, a anunţat retragerea SUA din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF) din cauză că Rusia a încălcat acordul. Tratatul INF a fost deseori invocat și de președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a denunța „ilegalitatea” scutului antirachetă în România.

În 2022, SUA şi Rusia au convenit să organizeze în viitorul apropiat discuţii despre singurul tratat nuclear care mai există între cele două ţări – New Start.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: