9 noiembrie, 2022

SUA şi Rusia au convenit să organizeze în viitorul apropiat discuţii despre singurul tratat nuclear care mai există între cele două ţări, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de CNN.

Tratatul New START limitează toate armele nucleare cu rază de acţiune intercontinentală desfăşurate de Rusia şi SUA. Limita este de 1.550 de focoase nucleare instalate pe sistemele active, inclusiv rachete balistice intercontinentale, rachete balistice ce pot fi lansate de submarine și bombardiere.

Tratatul – singurul care a mai rămas în vigoare şi care reglementează cele mai mari două arsenale nucleare din lume – a fost prelungit cu cinci ani în februarie 2021, în primele săptămâni ale preşedinţiei lui Joe Biden.

Inspecții în cadrul New START suspendate în pandemie


Acesta prevede ca ambele părţi să permită inspecţii reciproce la instalaţiile care au legătură cu armele nucleare.

Aceste inspecţii fuseseră însă suspendate din martie 2020 din cauza pandemiei COVID-19 şi de aceea este de aşteptat ca reluarea inspecţiilor să fie subiectul de discuţie în cadrul viitoarelor reuniuni ruso-americane.

În prezent, relaţiile diplomatice dintre Rusia şi SUA sunt la un nivel minim ca urmare a deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina.

În augusr 2022, Rusia a anunțat SUA că a ”suspendat temporar” inspecțiile la fața locului ale armelor sale nucleare strategice.


Rusia şi-a exprimat dorinţa de a discuta despre prelungirea tratatului, iar SUA au declarat că negocierile vor avea loc doar după reluarea inspecţiilor la faţa locului.

Oficialii americani consideră o evoluţie pozitivă faptul că Moscova şi-a exprimat interesul pentru tratat, în ciuda ameninţărilor nucleare care au venit în ultima vreme din partea Kremlinului.

Alte tratate desființate

În perioada Administrației Trump, acorduri vitale SUA – Rusia privind controlul armamentelor au fost anulate sau desființate.

În august 2019, Statele Unite și Rusia au anunțat, aproape concomitent, retragerea din tratatul de dezarmare nucleară INF, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă că a desființat acordul semnat de părți în 1987.

În noiembrei 2020, SUA s-au retras oficial din tratatul „Cer deschis”. Încheiat în 1992, tratatul permitea celor 34 de țări membre să efectueze zboruri de recunoaștere neînarmate, cu preaviz scurt, în spațiul aerian al celorlalte țări semnatare, pentru a culege date militare. Administrația Trumpa  invocat acțiunile Rusiei ca motiv pentru această decizie, respectiv limitele impuse de Rusia asupra zborurilor din apropierea enclavei sale Kaliningrad.

În iunie 2021, și Rusia s-a retras din acest tratat.

În august 2019, Donald Trump, a anunţat retragerea SUA din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF) din cauză că Rusia a încălcat acordul. Tratatul INF a fost deseori invocat și de președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a denunța „ilegalitatea” scutului antirachetă în România.

Tratatul INF a fost semnat în 1987 de preşedintele SUA Ronald Reagan şi de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, iar ulterior a fost preluat de Rusia, ca succesoare a URSS. Acesta interzicea Statelor Unite şi Rusiei să deţină, să producă sau să testeze rachete nucleare cu lansare de la sol, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: