vineri

26 aprilie, 2024

13 octombrie, 2021

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov a propus miercuri suspendarea cursurilor cu prezență fizic din întregul sistem preuniversitar din județ, pe o perioadă de 14 zile începând cu data de 18 octombrie și cu posibilitatea prelungirii acesteia, în funcţie de rata incidenţei.

Legislația nu mai permite decât decizii la nivel de școală, nicidecum la nivel de unitate administrativ-teritorială (localitate sau județ), indiferent de rata incidenței cazurilor de Covid-19.

Miercuri, rata cazurilor de Covid-19 a urcat la 15,48 la mia de locuitori, în județul Ilfov, unele dintre localități înregistrând incidențe de peste 20 la 1.000 locuitori (clinceni – 23, în Corbeanca – 22.7 cazuri Covid-19 la 1.000 de locuitori).

Combaterea epidemiei în școli, descentralizată

Inspectoratul Școlar Ilfov a respins cererea, explicând că nu există o bază legală pentru o decizie care să vizeze toate școlile dintr-o unitate administrativ-teritorială (UAT). Legislația, așa cum a fost modificată de Guvernul Florin Cîțu înainte de a fi demis permite doar ca deciziile de trecere în sistem online să fie adoptate la nivel de unitate, de către conducerile fiecărei școli sau grădinițe.


Aceasta înseamnă că întreaga responsabilitate rămâne la nivelul școlilor, indiferent de ratele înregistrate, adică transferarea acțiunii de combatere a epidemiei de Covid-19, de la nivelul Guvernului, la nivelul școlilor.

Prevederile pe baza cărora școlile mută cursurile în online:

  • În situații justificate de infrastructură și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art. 6.
  • La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.

Reacția ministrul Educației: „DSP Ilfov își depășește atribuțiile legale

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reacționat miercuri, printr-o declarație în care precizează că „DSP Ilfov își depășește atribuțiile legale, încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 și Ordinul comun 5338/2021 și se substituie Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) și tuturor unităților de invatamant din Ilfov”.

Ce spune ministrul în declarația scrisă transmisă presei:

  1. Sunt scoli in localități din mediul rural in care rata de infectare este mică (diferit fata de scolile din localitățile in care rata de infectare este foarte mare).
  2. Sunt scoli foarte aglomerate in care se învață in 2-3 schimburi, cu un nr maxim de elevi in clasa si sunt scoli in care se învață intr-un singur schimb, cu un nr mic de elevi in clasa.
  3. Sunt scoli in care nu este niciun caz de infectare in rândul elevilor si profesorilor si sunt scoli in care sunt zeci de cazuri de infectare.
  4. NU exista cadru legal pentru trecere generalizată/nediferențiată in online la nivelul unui județ; decizia se ia analizând situația la nivelul fiecărei unități de invatamant.
  5. DSP nu se poate substitui nici școlilor, nici ISJ, nici CJSU!
  6. Nu avem cunoștința ca DSP sa fi făcut ancheta epidemiologica la nivelul fiecăreia dintre cele 270 de unități de invatamant din IF.
    In concluzie, solicitarea DSP IF a fost făcută in afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfășurării procesului de invatamant și perturbând funcționarea mecanismelor administrative de gestionare a situației in starea de alerta.

Confuzie și în București, care a înregistrat miercuri o incidență de 15,1 la 1.000 locuitori


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a criticat marți conducerile școlilor din toată țară, după ce mai multe asociații de părinți au acuzat autoritățile că mențin cursurile cu prezența la clasă, în pofida evoluției epidemiologice și a situației dramatice din spitalele Covid.

Ministrul a explicat că fiecare școală poate decide trecerea în sistemul de învățare online, conform noilor reglementări, în funcție de evoluția îmbolnăvirilor sau la cererea părinților.

Până marți seara, aproximativ 110 de unități din Capitală au anunțat transferarea cursurilor în online, începând de miercuri. Printre aceste unități se numără și colegiile Gheorghe Lazăr și Caragiale.

Reamintim că testele Covid-19 pentru monitorizarea situației epidemiei în școli nu au ajuns încă în România.

Niciun loc liber în secțiile ATI, la nivel național

Nici miercuri în spitalele din România nu mai existau locuri libere în secțiile de Terapie Intensivă destinate bolnavilor cu Covid-19m conform raportărilor Grupului de Comunicare Strategică (GCS).

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 17.432. Dintre acestea, 1.676 sunt internate la ATI. Conform datelor existente în aplicația alerte.ms, însă, la nivel național există 1.566 de paturi ATI destinate pacienților cu COVID-19. În București sunt avizate de DSP 336 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

Din totalul pacienților internați, 486 sunt minori, 451 fiind internați în secții și 35 la ATI.

Apel al medicilor din București: „DA, suntem disperați, pentru că zi de zi pierdem sute de pacienți”

Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) a lansat o scrisoare deschisă către români, după numărul record de infectări cu SARS-CoV-2 și decese, înregistrat în ultimele zile în România. ”Această scrisoare deschisă nu este doar un alt apel aruncat în eter. Este un strigăt de disperare, al nostru, al corpului medical bucureștean, prin vocea Colegiului Medicilor din Municipiul București, pentru ca dumneavoastră, populația din București, dar și populația României în ansamblul său, să reflectați la informațiile transmise”, transmite CMMB.

”Ultimele zile ne arată un sistem medical întins la maximum și ajuns la limită, mai ales pe zonele unde se tratează pacienții COVID-19. Zi de zi asistăm la tragedii: pacienți care mor, familii aflate în suferință, medici ajunși la capătul puterilor, pacienți și cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de îngrijiri medicale. Iar numărul este foarte mare. În fața acestui tablou dramatic, ne gândim că gradul scăzut de vaccinare în rândul populației reprezintă, poate, și un eșec în ceea ce privește încrederea care trebuie să existe între corpul medical și populație”, se arată în scrisoarea deschisă.

Suntem la răscruce și cred că doar un efort comun, al nostru și al dumneavoastră, poate face să plafonăm și să stopăm acest val al pandemiei de COVID-19, menționează apelul CMMB.

”Zilnic vorbim cu colegi care ne spun că nu știu ce să mai facă. Ne mor pacienți tineri, ajung copii în secțiile de ATI, mor oameni cu comorbidități, mor oameni fără comorbidități. DA, și o persoană vaccinată se poate îmbolnăvi. DA, și o persoană vaccinată poate dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2. DAR, proporția acestor cazuri este mult mai mică în rândul persoanelor vaccinate față de cele nevaccinate”, se arată în scrisoarea CMMB.

Totodată, CMMB atrage atenția că ”zi de zi pierdem sute de pacienți care mor în spitalele românești”.

”DA, suntem disperați, pentru că zi de zi pierdem sute de pacienți care mor în spitalele românești. DA, suntem disperați pentru că oricât de multe eforturi am face, această boală parșivă ne ia pacienți. DA suntem disperați pentru că de multe ori suntem în fața acestei boli dezarmați și cu mâinile goale. Și DA, suntem disperați, pentru că, din păcate, de prea multe ori am auzit: Nu pot să respir… Nu sunt vaccinat…”, subliniază CMMB în scrisoarea deschisă.

CMMB le cere românilor să aibă încredere în știință și să se vaccineze anti-COVID.

”Vă asigurăm că suntem serioși și corecți în privința informațiilor furnizate, că ne bazăm și vă prezentăm dovezile științifice pe care le avem la dispoziție în momentul comunicărilor și că dorim și trebuie să luptăm să reconstruim relația de încredere care trebuie să existe între medic și pacientul său, între medic și societate. Știința ne spune astăzi că prin vaccinare și prin respectarea măsurilor de protecție putem lupta mult mai eficient cu această pandemie. Acest apel este născut din suferința care se simte și se trăiește în unitățile medicale care tratează pacienți COVID-19 și este scris cu responsabilitatea unor oameni care pun știința și medicina bazată pe dovezi pe primul plan”, transmite CMMB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: