miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 ianuarie, 2022

Faptele considerate ilegale offline trebuie să fie ilegale şi online, conform proiectului de declarație privind drepturile şi principiile digitale propus de Comisie, miercuri, Parlamentului European şi Consiliului.

Acest lucru este stabilit de declarație „o dată pentru totdeauna”, a spus comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, citat într-un comunicat al executivului UE.

Printre drepturile digitale ale europenilor se mai numără conectivitatea digitală de mare viteză şi la preţuri accesibile pretutindeni şi pentru toţi, săli de clasă bine dotate şi cadre didactice cu competenţe digitale, acces neîntrerupt la serviciile publice și deconectarea după programul de lucru.


Scopul acestui proiect de declaraţie privind drepturile şi principiile digitale este de a le oferi cetăţenilor o referinţă clară cu privire la genul de transformare digitală pe care îl promovează şi susţine Europa. Declaraţia va constitui, de asemenea, un ghid privind noile tehnologii destinat factorilor de decizie şi întreprinderilor.

Drepturile şi libertăţile consacrate în cadrul juridic al UE şi valorile europene care sunt expresia principiilor ar trebui să fie respectate în mediul online în aceeaşi măsură ca şi offline. Odată ce va fi aprobată în comun, declaraţia va defini şi abordarea în materie de transformare digitală pe care o va promova UE în întreaga lume.

„Ne dorim tehnologii sigure, care să fie în slujba oamenilor şi care să funcţioneze respectându-ne drepturile şi valorile. Şi dorim ca acest lucru să fie valabil şi în mediul online. Dorim, de asemenea, ca toţi cetăţenii să aibă posibilitatea şi mijloacele de a participa activ la societăţile noastre tot mai digitalizate. Această declaraţie constituie o referinţă clară cu privire la drepturile şi principiile aplicabile în mediul online”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Drepturile digitale ale cetățeanului european: conectivitate de vârf, prețuri accesibile tuturor, deconectarea după programul de lucru

Proiectul de declaraţie vizează drepturi şi principii esenţiale pentru transformarea digitală, cum ar fi punerea accentului pe indivizi şi pe drepturile lor, sprijinirea solidarităţii şi a incluziunii, asigurarea libertăţii de alegere online, încurajarea participării la spaţiul public digital, îmbunătăţirea siguranţei, a securităţii şi a capacităţii de acţiune a persoanelor şi promovarea unui viitor digital durabil.


Aceste drepturi şi principii ar trebui să îi însoţească pe cetăţenii UE în viaţa lor de zi cu zi: conectivitate digitală de mare viteză şi la preţuri abordabile pretutindeni şi pentru toţi, săli de clasă bine dotate şi cadre didactice cu competenţe digitale, acces neîntrerupt la serviciile publice, un mediu digital sigur pentru copii, deconectarea după programul de lucru, obţinerea de informaţii uşor de înţeles cu privire la impactul produselor noastre digitale asupra mediului, controlarea modului în care sunt utilizate datele lor cu caracter personal şi cu cine sunt partajate.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Dorim ca europenii să ştie că prin simplul fapt că locuiesc, studiază, lucrează sau desfăşoară activităţi economice în Europa, se pot bizui pe o conectivitate de vârf, pe un acces neîntrerupt la serviciile publice şi la un spaţiu digital sigur şi echitabil. Declaraţia privind drepturile şi principiile digitale stabileşte, de asemenea, o dată pentru totdeauna, că faptele considerate ilegale offline ar trebui să fie ilegale şi online. Intenţionăm, totodată, să promovăm aceste principii ca pe un standard demn de urmat de către întreaga lume”, a spus Thierry Breton.

Declaraţia se întemeiază pe dreptul UE, de la tratate la Carta drepturilor fundamentale, dar şi pe jurisprudenţa Curţii de Justiţie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: