joi

25 aprilie, 2024

27 octombrie, 2021

Sub denumirea „The Facebook Papers”, un grup de 17 publicații din SUA publică o serie de articole bazate pe sute de documente interne ale companiei, care dezvăluie detalii scandaloase despre manipularea utilizatorilor și despre puterea de a le influența opiniile și reacțiile.

Cele peste 10.000 de pagini de documente au declanșat, probabil cea mai gravă criză a Facebook și, printre multele suspiciuni, se numără și acea că modul de administrare a postărilor ar fi avut un rol nefast în atacul din 6 ianuarie al Capitoliului, prin care susținătorii lui Donald Trump au reacționat la pierderea alegerilor de către acesta.

O  investigație a  CNN include relatări despre modul în care grupurile de pe Facebook răspândesc discordie și violență, precum și lipsa de moderare a conținutului în țări în care nu se vorbește limba engleză, iar platformele Facebook sunt folosite pentru exploatarea oamenilor.


Printre documente se numără și dezvăluirile făcute Comisiei de Comerț și Valori Mobiliare (SEC) și furnizate Congresului de consilierul juridic al avertizorului de integritate Frances Frances Haugen, fostă angajată a Facebook, care a declanșat scandalul.

Facebook, acuzată că premiază ura

Compania lui Mark Zuckerberg a folosit un algoritm care „premia” cu 5 puncte emoticoanele („emoji”) de furie, și cu numai unul like-urile, relatează The Washington Post.

Postările care primeau multe reacții tindeau să îi țină pe utilizatori mai implicați iar acesta era un lucru cheie pentru modelul de afaceri al Facebook.

Înșiși cercetătorii Facebook au suspectat o eroare critică de judecată. Prin favorizarea postărilor „controversate”, inclusiv a celor care îi înfuriau pe utilizatori,  puteau deschide „ușa către mai multe spamuri / mai multă agresivitate / clickbait”, potrivit unui document intern.


Semnalele de alarmă lansate de angajații facebook privind impactul sistemul de ranking asupra utilizatorilorau fost ascultate directorii companiei uneori, alteori nu.

Furia este „o emoție umană de bază”, iar postările care generează furie ar putea fi esențiale pentru mișcările de protest împotriva unor regimuri corupte, spun unele note.

Facebook ține cont de numeroși factori, acordându-le un grad de importanță disproporționată. Acest scor este apoi folosit pentru a sorta postările și decide care apar primele și care apar atât de jos încât probabil nu le vei vedea niciodată.

Sistemul global de clasificare al Facebook este utilizat pentru a sorta și împărți pe categorii toate interacțiunile din peste 100 de limbi dintre utilizatorii platformei prezente în aproape fiecare țară din lume.

Facebook nu face publice valorile pe care algoritmii săi le atribuie diferitelor tipuri de interacțiuni, cu atât mai puțin pentru cele 10.000 de „semnale” despre care a spus că sunt luate în considerare de software-ul său când prognozează probabilitatea fiecărei postări de a produce acele forme de interacționare.

Compania lui Mark Zuckerberg afirmă că ține aceste informații secrete pentru a nu le oferi actorilor rău-intenționați un „manual” de manipulare a platformei.

Dezinformarea Covid a fost scăpată de sub control

Scurgerea de informații din interiorul companiei arată cât de haotic a fost efortul în interiorul companiei pentru ținerea sub control a dezinformării privind COVID. Facebook era deja criticată inclusiv de președintele Joe Biden, care a acuzat platforma că „ucide oameni” lăsând să se propage fake-urile despre vaccin

Un document din martie 2021 arată că un angajat a tras un semnal de alarmă despre cât de nepregătită era platforma.

„Ezitarea cu privire la vaccinare este răspândită în comentarii. (…) Abilitatea noastră de a le detecta este proastă în engleză și practic inexistentă în alte limbi. Avem nevoie de abordarea specifică a problemei comentariilor care promovează ezitarea față de vaccinare”, se arată într-o notă citată de media americane.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: