sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 octombrie, 2015

atac
Momentul exploziei. Imagini amator postate pe Facebook

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise şi alte peste 100 de persoane au fost rănite în urma a două explozii produse sâmbătă dimineaţă la gara centrală din Ankara.

Exploziile, atribuite de autorităţilor turce militanţilor PKK dar nerevendicate în primele 3 ore după incident nici de aceştia, nici de vreo mişcare teroristă,  au vizat cel mai probabil mulţimea care se aduna în faţa gării pentru a participa la o manifestaţie împotriva conflictului dintre PKK şi statul turc.

Potrivit agenţiei Dogan, oficialii guvernamentali au afirmat că exploziile reprezintă un atac terorist şi au spus că acestea sunt opera unui terorist sinucigaş.


mapPremierul turc Ahmet Davutoğlu, urma să prezideze o reuniune de urgenţă a cabinetului pentru a decide măsuri de răspuns la acest atac, a anunţat Reuters, care citează biroul de presă al guvernului de la Ankara.

Într-o declaraţie de presă, ministrul de Interne a confirmat numărul persoanelor decedate şi a anunţat că, până în prezent, serviciile de urgenţă au înregistrat 126 de răniţi.

turcia
Foto Reuters

Martori intervievaţi de Reuters afirmă că exploziile s-au produs la distanţă de câteva secunde, imediat după ora 10 locală.

Cele 2 explozii produs sâmbătă la Ankara vin cu 3 săptămâni înainte de alegerile parlamentare din Turcia, pe fondul deteriorării stării de securitate din zonă.


O bombă a fost detonată şi la un miting al formaţiunii politice pro-kurde HDP organizat în iunie 2014, înainte de alegerile generale de anul trecut.

Nivelul de securitate din Turcia a fost ridicat înainte de declanşarea „războiului împotriva terorii” care a început în iulie, când SUA şi aliaţii au lansat atacuri aeriene pe teritoriul Siriei împotriva Statului Islmic. Avioanele de luptă turceşti au atacat cu această ocazie inclusiv baze al PKK din nordul Iraqului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Considerat grup terorist de Turcia, SUA şi de UE, PKK a început în 1984 un război separatist în care au căzut victime, până în prezent, peste 40.000 de persoane.

Statul turc a demarat negocieri de pace cu PKK în 2012, iar ultimul „acord de pace” a durat până în iulie 2015.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: