joi

2 mai, 2024

25 octombrie, 2023

Curtea de Apel București a decis miercuri începerea procesului în Dosarul Revoluției, în care fostul președinte Ion Iliescu (93 de ani) este inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

Hotărârea nu este definitivă, ci poate fi contestată în trei zile.

Vor fi trimiși în judecată, dacă se menține soluția și după contestație, doar trei inculpați, toți acuzați de săvârșirea de infracțiuni contra umanității:

  • Iliescu Ion, fost preşedinte al României
  • Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României
  • gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare

Minuta ședinței CAB de miercuri:

Solutia pe scurt: ÎNCH.F/CP/Respinge cererile şi excepţiile invocate de către inculpatul Iliescu Ion, inculpatul gl.(rtr.) Rus Iosif, Asociaţia 21 Decembrie 1989, Apărător ales, avocat Briciu Vasile pentru părţile civile reprezentate, Apărător ales, avocat Sârbu Alina Cristina, pentru partea civilă Boieşan Radu succesor al persoanei vătămate Boieşan Petru Mircea, Apărători aleşi, avocaţi Popescu Traian şi Ghioca Gheorghe, pentru părţile civile/vătămate Vinersar Mihai Sebastian, Vinersar Elena Georgeta şi Vinersar Silviu Alexandru, Avocat Sârbu Alina Cristina, apărătorul desemnat din oficiu, pentru părţile civile/persoane vătămate asistate şi părţile civile/persoane vătămate Vlase Elena şi Vlase Hortensia, ca neîntemeiate. Ia act că avocat Ştefan Popescu, pentru partea civilă Olteanu Eduard Spinel, a renunţat la excepţia necompetenţei Curţii de Apel Bucureşti după persoană.

În baza art. 346 alin. (2) C. proc. pen., constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, privind pe inculpaţii:

  • – Iliescu Ion, fost preşedinte al României, (*****), pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal;
  • – Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, (*****), pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal;
  • – gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare, (*****), pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal.

Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.


Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu şi gl. (rtr.) Rus Iosif.

Admite cererile de continuare a acţiunii civile introduse de numitul Mihalache Gheorghe, formulate de către numitele Mihalache Elena Ionela şi Duţă Alina şi dispune introducerea în cauză a numitelor Mihalache Elena Ionela şi Duţă Alina în calitate de părţi civile.

Admite cererile de constituire ca părţi civile formulate de persoanele vătămate Dibluş Petruţa, Guramba Ioan, Ion Florin Ştefan şi Bîrligă Alexandra după reţinerea cauzei în pronunţare şi dispune introducerea în cauză a numiţilor Dibluş Petruţa, Ion Florin Ştefan şi Bîrligă Alexandra în calitate de părţi civile.

Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 25.10.2023.

33 de ani de tergiversări

Dosarul Revoluției a fost retrimis în luna august 2022 în instanță de procurorii militari. Ion Iliescu este acuzat că, în perioada 22-30 decembrie 1989, a indus în eroare în mod repetat opinia publică prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate, cu consecința amplificării psihozei generalizate a terorismului.

Faptele lui Ion Iliescu au generat o stare de pericol iminent și grav pentru mare parte a populației civile, se arată în rechizitoriul procurorilor militari.

Prin ordonanța din 19 mai 2022 a fost din nou pusă în mișcare acțiunea penală împotriva lui Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității.

Ce spunea CEDO în 2011

Pe 20 mai  2011 CEDO  a decis condamnarea statului român pentru încălcarea articolului 2 (privind dreptul la viață) și a precizat că nu se poate invoca nici amnistia nici prescrierea crimelor în acest caz, statul român fiind obligat să finalizeze cercetările în dosar pentru a da satisfacție victimelor.

O sentință asemănătoare s-a dat, de altfel, în 2014, și în dosarul Mineriadei din 1990, unde clasarea s-a produs tot din cauza prescrierii faptelor.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: