Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) și-a declinat vineri competenţa de a judeca Dosarul Revoluţiei, așa încât a stabilit trimiterea la Curtea de Apel București a cauzei ce cuprinde 3.330 de volume. În acest dosar, fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii.
Deşi este pentru a doua oară când acest dosar se află pe rolul Instanţei supreme, magistraţii au decis abia acum că nu au competenţa să soluţioneze această cauză.
Motivul invocat de Instanţa supremă este că, la data faptelor reţinute în rechizitoriu, respectiv 22 – 30 decembrie 1989, Ion Iliescu nu era şeful Guvernului, ci doar preşedinte al CFSN.
„În concret, s-a constatat că în perioada 22 decembrie 1989, orele 16,00 – 30 decembrie 1989, unul dintre inculpaţi (Ion Iliescu – n.r.) nu a deţinut funcţia de şef al Guvernului României, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi, ulterior, de preşedinte al aceluiaşi organism, iar un alt inculpat (Gelu Voican Voiculescu – n.r.), în perioada 22 decembrie 1989, orele 16,00 – 27 decembrie 1989, nu a deţinut funcţiile de membru al Guvernului României, respectiv de viceprim-ministru, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, organ central de putere distinct de instituţia Guvernului României. În consecinţă, faţă de funcţiile deţinute de inculpaţi în perioadele menţionate,
în raport cu dispoziţiile Codului de procedură penală care reglementează competenţa după calitatea persoanei, a fost stabilită în favoarea Curţii de Apel Bucureşti”, spune ICCJ, citată de Agerpres.
33 de ani de tergiversări
Dosarul Revoluției a fost retrimis în luna august 2022 în instanță de procurorii militari. Ion Iliescu este acuzat că, în perioada 22-30 decembrie 1989, a indus în eroare în mod repetat opinia publică prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate, cu consecința amplificării psihozei generalizate a terorismului.
Faptele lui Ion Iliescu au generat o stare de pericol iminent și grav pentru mare parte a populației civile, se arată în rechizitoriul procurorilor militari.
Prin ordonanța din 19 mai 2022 a fost din nou pusă în mișcare acțiunea penală împotriva lui Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității.
Ce spunea CEDO în 2011
Pe 20 mai 2011 CEDO a decis condamnarea statului român pentru încălcarea articolului 2 (privind dreptul la viață) și a precizat că nu se poate invoca nici amnistia nici prescrierea crimelor în acest caz, statul român fiind obligat să finalizeze cercetările în dosar pentru a da satisfacție victimelor.
O sentință asemănătoare s-a dat, de altfel, în 2014, și în dosarul Mineriadei din 1990, unde clasarea s-a produs tot din cauza prescrierii faptelor.
***