10 august, 2012

Procurorul general, Laura Kovesi, a solicitat vineri Camerei Deputaților declanșarea procedurii pentru începerea urmării penale asupra fostului ministru al administrației, liberalul Victor –Paul Dobre, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, în cazul listelor de alegători pentru referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu.

”În conformitate cu dispoziţiile art. 109 al. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, şi ale Deciziei nr. 270 din 10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a solicitat Parlamentului României – Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de numitul DOBRE VICTOR – PAUL, fost ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prev. de art 248 rap. la art. 2481 din Codul Penal”, a informat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit sursei citate, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu.


”În cauză s–a reţinut că, prin îndeplinirea defectuoasă, cu ştiinţă, a atribuţiilor de serviciu a fost cauzată o tulburare însemnată bunului mers al instituţiilor cu atribuţii în evidenţa persoanelor cu drept de vot şi au fost afectate grav acele relaţii sociale a căror normală desfăşurare şi dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcţionarii publici sau alţi funcţionari”, a menționat Parchetul General.

Ce suspectează procurorii în privința lui Dobre:

  • Există indicii că numitul Dobre Victor – Paul a solicitat învinuitului Manoloiu Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că “Ministerul Administraţiei şi Internelor nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente”, în condițiile în care tocmai acest minister, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a fost îndrituit de Guvernul României prin H.G. nr.682/07.07.2012 să selecteze și să prelucreze datele privind cetăţenii cu drept de vot, să le tipărească și să le pună la dispoziţia primarilor.
  • Ulterior, Dobre, în calitate de ministru delegat pentru administrație, a semnat adresa nr. 74619/VPD/02.08.2012, prin care a transmis către Curtea Constituțională înscrisul întocmit de către învinuitul Manoloiu Constantin, fără a exista o solicitare în acest sens din partea instanţei de contencios constituţional.

Săptămâna aceasta, procurorii Parchetului Generall-au pus sub acuzare pentru abuz în serviciu și pe secretarul de stat din MAI Ioan Nicoale Căbulea, în cazul listelor electorale de la referendumul de demitere a șefului statului.

Anchetatorii i-au audiat ca martori și pe directorul Institutului Național de Statistică, Vergil Voineagu, și pe președinta Autorității Electorale Permanente, cu rang de ministru, Ana Maria Pătru, după ce luni l-au pus luni sub acuzare pe șeful Evidenței persoanelor, din cadrul MAI, chestorul Constantin Manoloiu, pentru abuz în serviciu.

Alături de șefii instituțiilor menționate, a mai fost audiat și Daniel Gheorghe, adjunctul chestorului Manoloiu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: