marți

28 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 ianuarie, 2020

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis reluarea de la zero a unuia dintre dosarele Microsoft, în care sunt inculpați Dinu Pescariu, Gabriel Sandu, Călin Tatomir (fost director general Microsoft România) și Claudiu Florică. Motivul, conform Mediafax, este pensionarea unuia dintre magistrații din complet.

Geanina Arghir este judecătoare din 1994 și se pensionează anticipat, după 25 de ani vechime. Este unul dintre magistrații care l-au condamnat pe Liviu Dragnea la trei ani și șase luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman.

Acuzațiile aduse de DNA în acest caz cu prejudiciu de 51 de milioane de euro creat prin cumpărarea de licențe Microsoft la suprapreț și inutile:


În acest caz, Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.CON.NET AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme Sandu Gabriel căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentința nr.258/24.03.2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția Penală, în dosarul nr.1191/1/2015, au fost condamnați Cocoș Dorin și Sandu Gabriel pentru trafic de influență).

Codul de procedură penală nu reglementează situațiile în care un judecător se pensionează pe parcursul procesului, iar apărătorii unor inculpați celebri au invocat la ICCJ sentințe CEDO ce precizau că un proces echitabil înseamnă același complet la pronunțare ca la adminsitrarea probelor. Nu sunt excluse situații excepționale, în opinia CEDO, care se referea la cazuri foarte diferite de pensionarea unui magistrat dintr-un complet de trei sau cinci judecători.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: