Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a majorat în hotărârea definitivă pronunțată luni pedepsele intermediarilor afacerii Microsoft: oamenii de afaceri Dumitru Nicolae (cunoscut sub porecla Niro) şi Dorin Cocoş au fost condamnați la câte 2 ani şi 4 luni, Gabriel Sandu – la 3 ani şi Gheorghe Ştefan – la 6 ani. Toate pedepsele sunt cu executare.
De asemenea, instanța a dispus confiscarea unor sume mult mai mari decât cele stabilite în prima instanță, pentru Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae:
Dumitru Nicolae – două milioane de dolari şi un milion de euro (1 milion euro în prima instanță).
Dorin Cocoș – 9 milioane euro (3 milioane în prima instanță)
Gheorghe Ștefan — 3.996.360 euro (la fel)
Gabriel Sandu — 2.196.035 euro (la fel).
În total, suma confiscată este de peste 16 milioane de euro și un milion de dolari, comparativ cu peste 9 milioane euro în prima instanță.
Pedepsele cu închisoarea sunt și ele sensibil mai mari decât cele pronunțate de completul de trei judecători:
Dorin Cocoş – doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanţa dispunând confiscarea a peste trei milioane de euro în cazul acestuia.
Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010 – condamnat la doi ani de detenţie pentru de luare de mită şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul său confiscarea a peste două milioane de euro.
Gheorghe Ştefan, fost primar în Piatra Neamţ – trei de ani închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, iar instanţa a decis confiscarea a peste trei milioane de euro.
Dumitru Nicolae – an şi jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă, fiindu-i confiscat un milion de euro şi fiind obligat de instanţă să presteze muncă în folosul comunităţii la Admnistraţia Domeniului Public Sector 2.
Ce au declarat condamnații luni, în ultimul cuvânt
Procurorii au cerut luni, al ultimul termen al procesului, pedepse mai mari pentru intermediarii Microsoft, în primul dosar Microsoft care se încheie astfel.
Toți inculpații au arătat în ultimul cuvânt că și-au recunoscut faptele, vor să se reintegreze în și au cerut clemență din partea judecătorilor, adică pedepse cu suspendare.
Dorin Cocoș:
„Jur cu mâna pe inimă că regret din tot sufletul faptele pe care le-am făcut. Nu le mai pot îndrepta, decât printr-o atitudine civilizată, în cazul în care mă veți condamna la muncă în folosul comunității. Îmi pare rău pentru ce am făcut. Nu îmi doresc decât să fiu un om normal. Sigur nu o să mai fac acest lucru, am greșit. Nu am vrut să fac niciodată lucruri de felul acesta, îmi doresc doar să mă îndrept ca un bun român ce sunt”.
Gheorghe Ștefan:
„Mă consider vinovat şi merit o pedeapsă. Dar cred că o încadrare corectă ar fi cea din art 13. Cu mâna pe Biblie jur că nu am pretins şi nu am luat din afacerea Microsoft niciun cent, niciun cent nu a ajuns la mine. Sunt vinovat pentru că am exercitat influenţă asupra lui Gabriel Sandu, regret. Vreau să colaborez în continuare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Sunt vinovat, merit o pedeapsă. Dacă aş fi cunoscut legile cum le ştiu acum nu aş fi fost în faţa dumneavoastră” , a spus fostul primar.
Dumitru Nicolae:
„Regret profund pentru comiterea faptelor. (…) Am construit o societate care de 23 de ani lucrează fără să aibă afaceri cu statul. Am creat peste 5.000 de locuri de muncă. Îmi exprim regretul profund pentru ceea ce am făcut. Simt că mi-am dezamăgit familia, prietenii și cunoscuții. Am doi băieți, de 25 şi 26 de ani. Doresc să repar răul făcut”.
Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor:
„Jur cu mana pe Biblie că regret din tot sufletul, dar nu cred că le mai pot îndrepta decât printr-o atitudine adecvată. Îmi pare rau pentru ce am facut, sigur nu voi mai face niciodată acest lucru. Am crezut că o mare afacere cu Microsoft nu e un lucru rău, am greşit. Aşa să-mi ajute Dumnezeu”.
„Din primul moment când am fost chemat am oferit posibilitatea de a colabora la DNA. Iniţial mi-a fost refuzată. Susţin un denunt în care explic ce s-a întâmplat. Eu recunosc fapta, recunosc declaraţiile. De la ce porneste acest denunţ. 104 milioane de dolari între 2004-2008, este prejudiciu grupării transnaţionale Florica. Vă aduc la cunoştinţă că am făcut denunţ la Departamentul de Justiţie al SUA şi la Minsterul de Justiţie din Austria împotriva grupării Florică şi a directorilor Microsoft. Solicit să fie un motiv de micşorare a pedepsei mele şi acordarea uneia cu suspendare. Am făcut cereri exprese atât către ambasada SUA cât şi Austria să precizeze în ce fel s-au făcut intervenţii la mine. 460 din 2009 este Hotărârea de guvern singura legală din afacerea Microsoft, toate celelalte hotărâri şi documente sunt ilegale. Îmi asum ceea ce spun. Eu ştiu acum că toate demersurile mele sunt inutile pentru că în timpul procesului am aşteptat milă şi îndurare, poate vine cu suspendare. Ar fi trebuit să nu fac asta ci să aduc toate documentele, să fac toate demersurile. Toţi miniştrii aveau directive clare de la partide. Cine se angajează, unde se angajează. Eu recunosc tot în faţa Înaltei Curţi. Recunosc că am pretins şi primit cele peste două milioane. I-am pretins pentru plata campaniei electorale din 2009„, a mai spus fostul ministru PDL.
Cum au scăpat beneficiarii Dinu Pascariu și Claudiu Florică
Reamintim că acesta este primul dosar Microsoft finalizat, a fost trimis și în el nu apar Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pioni principali în afacerea licențelor supraevaluate și inutile.
Primul complet din acest dosar a explicat în motivare de ce nu au fost inculpați cei doi:
Claudiu Florică și Dinu Pescariu s-au autodenunțat la DNA că au cumpărat influență și au dat mită. Potrivit legii, „făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”.
“În ceea ce priveşte cuantumul pedepselor ce urmează a fl aplicate inculpaţilor, Înalta Curte, Completul de trei judecători, apreciază că ele vor fi stabilite într-o proporţie corespunzătoare implicării fiecăruia dintre inculpaţi (…) fără a ignora însă faptul că beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din aceste contracte cu licenţe Microsoft au fost martorii cumpărători de influenţă Florică Claudiu şi Dinu Pescariu, titularii de drept ai acestor contracte”, spuneau magistrații din completul de trei judecători.
Dosarele Microsoft
Procurorii DNA au anunţat în luna iunie 2014 că investighează patru contracte privind achiziţia de bunuri şi servicii IT, contracte încheiate, derulate şi suplimentate pe parcursul mai multor guvernări, începând cu guvernul Năstase.
Acel mare dosar a fost deschis pornind de la sesizarea primită, la 5 iunie 2013, de la Corpul de Control al Primului – Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.
Cu toate acestea, în martie 2015, DNA a clasat acuzaţiile aduse lui Dinu Pescariu, Claudiu Florică și Dragoş Stan, în dosarul “Microsoft”, printre care dare de mită şi cumpărare de influenţă, după ce procurorii au spus că aceştia au denunţat faptele pe care le-au comis.
În septembrie 2014, procurorii anticorupţie au anunțat cererea avizului de urmărire penală pentru foști nouă miniștri din toate principalele partide: Alexandru Athanasiu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Adriana Ţicău, Daniel Funeriu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Eugen Bejenariu.
Dosarul privindu-i pe aceștia a fost disjuns și se aflî în lucru, potrivit DNA.
„În dosar se continuă cercetările. În primă fază au fost trimiși în judecată o parte dintre inculpați pentru fapte de trafic de influență, luare, dare de mită (dosarul finalizat azi, luni – n. red.).
S-a disjuns dosarul cu privire la infracțiunea de spălare de bani, inclusiv față de persoane care au fost cercetate în faza inițială (aici apar și Claudiu Florică și Dinu Pescariu – n. red.).
Apoi, alte persoane, și mă refer în special la cei care au avut calitate de foști miniștri, (…) sunt cercetate și învinuite pentru comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu. Pentru dovedirea acestei infracțiuni este necesar să stabilim cu exactitate prejudiciul pentru a putea să și recuperăm, mă refer la prejudiciul cauzat în dauna statului. În acest sens, au fost dispuse niște rapoarte de constatare financiară, se fac niște analize financiare, (…) se administrează în paralel și anumite probe propuse de persoanele care sunt investigate în acest dosar”, explica șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, în aprilie anul acesta.
DNA îi acuză de fapte de corupţie legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft. Anchetatorii spun că persoanele implicate ar fi cerut 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.
În „aranjarea” contractelor ar fi fost implicaţi fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu, Dumitru Nicolae şi primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.