fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Reprezentanți ai mediului de business: 70% din economie continuă să meargă. Ce strategii au cei care au rămas în picioare

Companiile anticipează o scădere mediană de 30% a cifrei de afaceri din martie, respectiv o contracție de 40% a businessului în aprilie, potrivit unui sondaj… Mai mult

01.04.2020

La obiect

Un tablou: bolile infecțioase care omoară anual mii de români

3.659 români au murit din cauza bolilor infecțioase și parazitare în 2018 – anul pentru care există statistici complete. Unele din aceste afecțiuni au fost… Mai mult

31.03.2020

La obiect

Profitorii crizei: presiuni de creștere a prețului la energie, în ciuda scăderii prețului în piață

În timp ce prețurile la energie își continuă trendul de scădere semnificativă, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat de trei ori… Mai mult

31.03.2020

Chestiunea

Cu ce cheltuieli de sănătate a intrat România, cu viteză, în criza Covid-19. Țara e pe primul loc în UE la mortalitatea din cauze tratabile

Diagnosticul sec pus în „State of Health in the EU”, România – Profilul Sănătății, apărut în noiembrie 2019 plasează țara noastră pe ultimul loc în… Mai mult

31.03.2020

Dosarul care se complică: Prejudiciul estimat de DIICOT la Petromidia – mai mare decât valoarea tranzacției cu chinezii. Procurorii s-ar putea apropia de celebrul Memorandum

de Razvan Diaconu 10.5.2016

petromidiaEste posibil ca Memorandumul Rompetrol, prin care statul român și compania KazMunayGas (KMG) stabileau convertirea datoriei de 600 de milioane de dolari în obligațiuni, să fie investigat de procurori în cadrul anchetei DIICOT în care s-a dispus luni un sechestru de aproape 700 milioane de euro.

azamat zhangulov“Există această posibilitate ca ei (procurorii – n. red.) să investigheze situația. Însă, în perioada în care a fost semnat Memorandumul era o conducere, iar acum este alta”, a declarat Azamat Zhangulov (foto), KMG International (fosta companie Rompetrol Group), într-o conferință de presă susținută marți.

Afirmația reprezintă răspunsul oferit de Azamat Zhangulov la o întrebare adresată de jurnaliști.

Sechestrul ar putea amâna achiziția de către chinezi: Prejudiciul reclamat de DIICOT la Rompetrol e mai mare decât valoarea tranzacției pe 51% din companie

În mod normal, investigaţia nu va afecta tranzacţia cu partea chineză deoarece KMG Internaţional nu a făcut nicio infracţiune, am devenit o victima colaterală în acest caz. Sper să ajungem la dialog deoarece nu cred că este în interesul statului că operaţiunile să fie oprite. De 12 ani de când durează investigaţiile ştim că autorităţile au fost ocupate cu alte lucruri, dar asta nu face bine climatului investiţional deoarece vin investitori care apoi nu pot şti ce se întâmplă. În opinia noastră durata investigaţiei nu ajută deloc climatul de investiţii“, a mai declarat vicepreședintele Zhangulov.

Compania kazahă a emis luni în comunicat în care declara că, “atât KMG, cât și KMGI nu au fost informate oficial de existenţa unor investigaţii precum cele menţionate astăzi în comunicatul de presă al D.I.I.C.O.T. (referitoare la activităţi din perioada 1998-2003) la momentul achiziției acțiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007)”.

Ancheta datează de la începutul anului 2006 și are ca obiect investigarea privatizării frauduloase a Rompetrol. Dosarul a fost disjuns din cel în care a fost cercetat și Dinu Patriciu, care a decedat înainte de verdictul final.

Prejudiciul în dosar, comunicat luni de către DIICOT, se ridică la aproape 700 de milioane de euro.

Suma pe care ar urma să o plătească chinezii de la CEFC China Energy Company Limited pentru pachetul de 51% din Rompetrol este mai mică decât valorea prejudiciului și a confiscării speciale menționate de DIICOT – 680 de milioane de dolari e valoarea tranzacției și circa 680 de milioane de euro este prejudiciul calculat de procurori în Dosarul Rompetrol 2. 

Conform acordului semnat la data de 7 aprilie 2016 între CEFC și kazahii de la KazMunaiGas, “CEFC China va achiziționa 51% din acțiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, după care cele două părți își vor integra resursele pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze”, se spunea într-un comunicat publicat pe site-ul companiei chineze.

„Vrem să continuăm aceste investiţii şi proiecte, dacă nu cumva va există vreun rezultat neaşteptat din aceste investigaţii. Nu este mult de vorbit despre DIICOT deoarece tocmai am primit documentele şi trebuie să le studiem (…) Vom continua discuţiile cu autorităţile nu doar pentru acest dosar ci şi pentru cumpărarea a 27% din acţiunile Petromidia şi stabilirea fondului de investiţii”, a mai spus vicepreședintele KMGI.

Dosarul. Și Memorandumul controversat

Din 14 persoane acuzate în acest caz avem o singură persoană, Alexandru Nicolcioiu, care a condus Petromidia şi a lucrat la rafinărie din momentul în care a fost construită şi a făcut mari eforturi pentru că rafinăria să ajungă cea mai bună din regiune“, a mai declarat marți vicepreședintele Zhangulov.

Reamintim că procurorii care se ocupă de ancheta Rompetrol 2 au chemat la audieri 14 persoane.

Anul trecut, Guvernul Victor Ponta a aprobat Hotărârea nr. 626/2015 pentru aprobarea strategiei de privatizare a unei cote de 26,6959% din participaţia deţinută de statul român la Societatea “Rompetrol Rafinare” – S.A. Constanţa.

Măsura a fost inclusă în Memorandumul semnat cu compania kazahă KazMunaiGaz, document ce prevede vânzarea prin licitaţie cu strigare a acestui pachet de acţiuni pentru suma minimă de 200 de milioane de dolari, precum şi participarea la un fond comun de investiţii de un miliard de dolari.

La finalul anului trecut, când au apărut informaţiile că holdingul kazah KazMunayGas International ar putea fi preluat de CEFC China Energy Company Limited, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara:

“Decizia de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni din compania KMG International aparţine strict statului kazah. Din datele deţinute până în acest moment, în cazul unei astfel de preluări, forma de acţionariat a societăţii Rompetrol Rafinare rămâne neschimbată. Ministerul Energiei urmăreşte cu mare atenţie îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate de KMG Internaţional, în raport cu statul român”.

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu consideră însă că tranzacţia ar avea nevoie de acordul Comisiei Europene.

Controversatul Memorandum adoptat prin HG de Guvernul Ponta: ștergerea datoriei de 600 de milioane pentru incertidutini de un miliard

Rompetrol a scăpat de datoria istorică de aproape 600 de milioane de dolari în momentul semnării Memorandumului din 2013.

Documentul a fost aprobat prin HG, în 2014, după ce Curtea Constituțională a explicat că un astfel de act nu poate fi aprobat de către legislativ, așa cum a intenționat Victor Ponta.

Descărcați AICI Memorandumul cu Rompetrol aprobat de guvernul Ponta

În locul datoriei de 600 de milioane de dolari, KMG urma să cumpere cu cel puțin 200 de milioane de euro un pachet de aproape 27% acțiuni și să înființeze un fond de investiții de 1 miliard dolari.

Ce se întâmplă cu ”fondul de 1 miliard de dolari” investiții

Fondul este menționat în subcapitolul 2.3 al Memorandumului: „Durata investiţională: până la 7 ani. Pe durata celor 7 ani se estimează investiţii de aproximativ 1 miliard, în funcţie de condiţiile pieţei.”

Cât despre tipul de proiecte care ar putea face obiectul investiţiilor kazahe, în Memorandul scrie: „Selecţia se va realiza de către TRG, în baza unor considerente economice solide, în conformitate cu politicile TRG în materie de investiţii.

Adică:

  • Rompetrol Group va alimenta Fondul de investiţii cu maximum 150 milioane dolari, numai dacă vor exista proiecte
    Statul român nu poate impune realizarea vreunui proiect
  • Anul trecut, Guvernul Victor Ponta a aprobat Hotărârea nr. 626/2015 pentru aprobarea strategiei de privatizare a unei cote de 26,6959% din participaţia deţinută de statul român la Societatea “Rompetrol Rafinare” – S.A. Constanţa.

În comunicatul de luni al KMG, compania menționează:

  • KMG International a realizat investiții în valoare de aproximativ 4 miliarde dolari începând din anul 2007 pe piața locală, în operațiuni derulate de mai mult de 5.000 de angajați din România. Grupul a plătit în perioada 2007 — 2014 mai mult de 12 miliarde dolari la bugetul statului român.
  • KMG International și-a asumat față de Guvernul român dezvoltarea unui fond de investiții mixt româno-kazah, cu un aport de capital de 150 de milioane de dolari și urmărind o țintă totală a activelor de până la 1 miliard de dolari, în funcție de condițiile de piață.
  • KMG International așteaptă din partea Guvernului român parcurgerea unor pași administrativi necesari pentru înființarea entității de proiect a fondului de investiții, în timp ce proiecte în valoare de peste 300 milioane dolari au fost deja identificate și sunt pregătite pentru a fi transferate către fond și pentru a fi dezvoltate în România.

Istoria unei afaceri din care statul a pierdut constant

1998 – FPS îi vinde lui Dinu Patriciu rafinăria Rompetrol pentru 50,5 milioane dolari. Rompetrol se angaja sa preia datoriile către stat ale combinatului petrochimic, în valoare de 340 de milioane de dolari, şi să investească alte 225 de milioane de dolari în modernizarea rafinăriei.

2003 – Guvernul Năstase reglementează subscrierea integrală de către statul român a tututor obligaţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) rezultate din conversia unei creanţe a rafinăriei Petromidia, în valoare totală de 760 de milioane de dolari.

2007 – Dinu Patriciu vinde afacerea companiei KazMunaiGaz, pentru 2,7 miliarde de dolari.

2010 – Rompetrol majorează capitalul, apoi converteşte datoria rămasă într-un pachet de 44,6% din acţiuni, statul pierzând în acest fel pachetul majoritar. ANAF dă în jdecată Rompetrol, reclamând recuperarea unei datori de 570,3 milioane euro.

2013 – Ministerul Economiei semnează un Memorandum de înţelegere cu KazMunaiGaz. În esenţă, statului român vinde pentru 200 milioane dolari pachetul minoritar de acţiuni deţinut la Rompetrol Rafinare.

Ministrul Energiei: Am demarat procedurile și discuțiile pentru ca statul să-și protejeze interesele

Tot marți, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a explicat că instituția pe care o conduce a demarat procedurile pentru protejarea intereselor statului român în cazul Rompetrol.

victor grigorescuMinistrul Grigorescu a refuzat însă să ofere detalii despre strategia în acest caz, să spună ce se va întâmpla cu Memorandumul aprobat prin Hotărâre de guvern a Cabinetului Victor Ponta sau cu Hotărârea nr. 626/2015 pentru aprobarea strategiei de privatizare a unei cote de 26,6959% din participaţia deţinută de statul român la Societatea “Rompetrol Rafinare” – S.A. Constanţa.

„Nu m-aș pronunța acum asupra istoriei acestui aranjament complicat care privește privatizarea Rompetrol, mai ales în contextul în care avem, în momentul ăsta, pe masă, o investigație de amploare a DIICOT.

Ministerul Energiei a făcut ce trebuia să facă, am constituit comisiile respective, am demarat discuțiile și procedurile pentru punerea în operă a înțelegerilor și pentru ca statul român să își protejeze interesele. Că ele nu au fost făcute înainte, aveți pe cine să întrebați,” a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

Sechestru pentru prejudiciu și confiscare specială de aproape 700 milioane de euro

DIICOT a anunțat luni continuarea urmăririi penale față de 14 suspecți în acest dosar și instituirea mai multor măsuri asiguratorii necesare în vederea rcuperării pagubei și a confiscării extinse, în cazul unui verdict nefavorabil inculpaților:

  • Printr-o ordonanță din 6 mai 2016, procurorii DIICOT au dispus instituirea sechestrului asigurător în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracțiuni și a confiscării speciale, până la concurența sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD și 34.941.924 de euro asupra bunurilor mobile și imobile aparținând unui număr de 4 suspecți, cât și asupra bunurilor mobile și imobile aparținând KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în calitate de părți responsabile civilmente.
  • A fost pus sechestru asigurător asupra acțiunilor pe care cele trei companii le dețin la societăți comerciale de pe teritoriul României.
  • S-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracțiuni și a confiscării speciale, în ceea ce privește sumele provenite din salarii, până la concurența sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD și 34.941.924 euro, asupra sumelor de bani aflate în și cu care vor fi alimentate conturile bancare deschise de către un număr de 4 persoane fizice.

Printre proprietățile puse sub sechestru se numără rafinăria Petromidia și benzinăriile acestei companii

(Citiți și: Reprezentanți ai KazMunayGas, audiați la DIICOT în Dosarul Rompetrol 2 – sechestrul poate amâna achiziția de către chinezi).

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.5.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Ce documente cere ANAF pentru autentificarea în Spațiul Virtual Privat

Adrian N Ionescu

Contribuabilii, persoane fizice sau juridice, care dețin certificat digital calificat pot solicita înregistrarea ca utilizator al  Spațiului Privat Virtual (SPV). Persoanele fizice care nu dețin… Mai mult

Stiri

Tarifele de referință pentru asigurarea RCA au crescut

Razvan Diaconu

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat noile tarife de referință pentru asigurarea obligatorie RCA. Acestea au crescut la toate categoriile de vârstă, pentru toate… Mai mult

Europa

Bulgaria va solicita la sfârșitul acestei luni intrarea în ERM-2 pentru aderarea la euro

Razvan Diaconu

Bulgaria va depune, până la finele lunii aprilie, cererea de aderare la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb, perioadă de tranziție obligatorie, de minim doi ani,… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, vineri: 265 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

Până astăzi, 10 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 5.467 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), anunță Grupul de… Mai mult

Stiri

Peste 150.000 de persoane fizice şi 10.000 de companii au solicitat până în prezent amânarea plăţii ratelor la credite

Vladimir Ionescu

Peste 150.000 de persoane fizice şi aproximativ 10.000 de companii au solicitat până în prezent amânarea plăţii ratelor la credite, termenul limită pentru depunerea cererilor… Mai mult

Stiri

Simulările Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului au fost anulate

Vladimir Ionescu

Ordinul ministrului Educaţiei privind suspendarea organizării şi desfăşurării Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, a simulării Evaluării Naţionale pentru… Mai mult

Stiri

Agenția Națională pentru Pescuit cere clarificarea Ordonanței militare 8, nu este permis pescuitul în perioadă de prohibiție

Victor Bratu

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură urmează să solicite modificarea Ordonanței militare 8, emise joi seara, care permite în prezent desfășurarea activităților de pescuit comercial.… Mai mult