vineri

19 aprilie, 2024

29 noiembrie, 2016

banicioiu inaugurare sectie arsi floreascaProfesorul Ioan Lascăr – șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), și Alexandru Radu Macovei – fost manager la Floreasca, sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, în dosarul privind achizițiile Secției de Arși.

Prejudiciul calculat de procurorii anticorupție

Spitalul Floreasca a fost prejudiciat cu suma de 6.171.564,21 lei (inclusiv TVA) din care:

  • 1.927.788,21 lei reprezentând diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi
  • 4.243.776 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcționat vreodată).

DNA a început marți urmărirea penală a unor șefi de la Floreasca în dosarul Secției de mari arși:

Ioan Lascăr – șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (cinci acte materiale),

Radu Alexandru Macovei – la data faptei manager al Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (opt acte materiale)

Marina – Magdalena Gontariu – la data faptei șeful biroului achiziții al aceluiași spital, acuzată de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (două acte materiale),


Marian Mihăilă – la data faptei șeful biroului achiziții al aceluiași spital, acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (șase acte materiale)

Aurel Cătălin Galea – administrator al S.C. Gemedica S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

  • complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (opt acte materiale)
  • spălarea banilor

Andreea Maria Baytar (fostă Bouroșu) – acuzată de săvârșirea infracțiunii de spălarea banilor

S.C. GEMEDICA S.R.L. (firma de la care a fost cumpărată barocamera de la Floreasca, care nu funcționează ncii acum) –  cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (opt acte materiale).

Faptele incriminate de DNA

Potrivit unui comunicat al DNA, cei acuzați se fac vinovați de următoare fapte concrete:

În anul 2013, reprezentanți ai Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) au încălcat normele și reglementările în vigoare atât cu privire la inițierea și organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achiziție publică de echipamente medicale necesare dotării Unității de îngrijire a arșilor gravi, cât și cu privire la derularea și executarea acordului cadru și contractelor subsecvente încheiate de unitatea spitalicească și SC Gemedica SRL, în baza cărora au fost achiziționate echipamente medicale supraevaluate în valoare totală de 18.643.437 lei…

Concomitent, s-a obținut un folos necuvenit în favoarea societății SC Gemedica SRL prin aceea că s-au făcut plăți în contul unor lucrări care au fost realizate necorespunzător ori care în realitate nu au fost realizate.

Concret, la data de 23 aprilie 2013, Ministerul Sănătății a emis un ordin privind înființarea unităților de arși. Ca urmare, s-a solicitat achiziționarea echipamentelor medicale strict necesare dotării unei unități de îngrijire a arșilor gravi.

Referatul de necesitate a fost întocmit de suspectul Lascăr Ioan, în calitate de șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și a fost aprobat de managerul spitalului, Macovei Alexandru Radu.

Ulterior, la data de 25 aprilie 2013, suspecta Gontariu Marina-Magdalena a elaborat documentația de atribuire, ce conținea caietul de sarcini cu specificații tehnice întocmit de șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și aprobat de managerul spitalului.

În cuprinsul acestei documentații s-a prevăzut printre altele:

  • valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziției justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piață, oferte furnizori, etc.)
  • atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziție, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziționate.

De asemenea, la baza întocmirii specificațiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieței, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică.

Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitație deschisă) a fost declarată câștigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de suspectul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni și o valoare maximă de 38.935.650 lei fără TVA.

De precizat este faptul că firma respectivă a oferit prețuri ale echipamentelor identice sau aproape identice (diferențe de 0,0001 %) cu cele estimate de spital.

Ulterior, au fost încheiate (fără licitație publică, această procedură nemaifiind necesară), patru contracte subsecvente în valoare totală de 14.680.099,6 lei.

Până la data de 29 aprilie 2016, echipamentele medicale achiziționate încă din anul 2013 pentru Unitatea de îngrijire a arșilor gravi nu au fost utilizate în actul medical, cu excepția celor din dotarea blocului operator, care au fost utilizate în perioada 5 noiembrie 2015 – 11 martie 2016, la un număr de 116 intervenții chirurgicale.

De asemenea, până la aceeași dată, spitalul nu a încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București un contract pentru serviciile medicale furnizate prin unitatea de îngrijire a arșilor gravi.

Medicamentele și materialele sanitare utilizate în actul medical pentru cele 116 intervenții medicale la blocul operator al Unității de îngrijire a arșilor gravi au fost trecute în evidența Secției clinice chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă.

Barocamera nu este funcțională și nici instalată. Cu toate acestea, reprezentanți ai autorității contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepție și procese-verbale de punere în funcțiune.

În perioada 2014-2015, suspecții Galea Aurel Cătălin și Baytar Andreea Maria, împuternicită să efectueze tranzacții financiare, au disimulat adevărata natură a provenienței și a proprietății sumelor de 1.895.920 euro și 536.000 lei, prin efectuarea de tranzacții financiare succesive la scurte intervale de timp (câteva zile) între diferite conturi bancare deținute de S.C. Gemedica S.R.L., și două societăți de tip off-shore.

Ulterior, sumele respective au fost retrase în numerar de suspecta Baytar Andreea Maria, cunoscând că sumele de bani provin din săvârșirea unor infracțiuni, potrivit DNA.

Barocamera de la Floreasca, pentru tratamente antiaging 

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, declara în octombrie că barocameră de la Secția pentru mari arși de la Spitalul Floreasca nu este de fapt pentru arși, ci pentru tratamente antiageing.

„Barocamera de la unitatea de arși din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca nu poate fi folosită pentru tratamentul marilor arși. Nu cred că a fost acesta cu adevărat niciodată scopul. Barocamera poate fi folosită, înțeleg, pentru tratamentele anti-aging sau alte lucruri (…)

Îmi închipui că a fost o greșeală, nu aș putea să spun mai multe. Din punctul meu de vedere, așa cum am fost informat de specialiști în domeniu, nu poate fi folosită pentru pacienții cu arsuri grave și aceasta este prioritatea noastră”.

ioan lascarUnitatea pentru arși, acolo unde este instalată barocamera, face parte din Clinica chirurgie plastică și microchirurgie  reconstructivă a Spitalului Floreasca, condusă de profesorul Ioan Lascăr (foto).

Secția a fost inaugurată de trei ori, prima dată în 2010, când a fost construită clădirea, cu fondurile Primăriei Sectorului 1.

A urmat evenimentul din aprilie 2015, la care fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu a tăiat panglica unității în prezența fostului primar Andrei Chiliman.

A treia oară a fost inaugurată anul acesta, pe 20 aprilie, tot în prezența presei. A doua zi după ceremonie, fostul ministru Patriciu Achimaș Cadariu a găsit unitatea închisă și fără medici, motiv pentru care l-a demis pe directorul Spitalului Floreasca.

Cronologia afacerii care a ajuns subiect de dosar DNA

  • Referatul de necesitate pentru cumpărarea aparaturii a fost întocmit pe 23 aprilie 2013, dată la care a fost făcută și nota cu estimarea valorii celor 54 de chipamente. Ministerul Sănătății a acordat din fonduri proprii, pe 2 aprilie 2013, 8,9 milioane de lei.
  • Valoarea celor 54 de echipamente a fost stabilită la pachet – minim 26,130 de milioane de lei și maximum 38,037 milioane – și nu pe fiecare apartură în parte, ceea ce ar fi putut duce la participarea mai multor firme.
  • Licitația a fost câștigată (în iunie 2013) de firma Gemedica SRL, singura participantă, cu o valoare de 38,935 de milioane de lei fără TVA. Rise Project a scris de mai multe ori despre legăturile dintre patronul Gemedica, Aurel Galea, și Sorin Oprescu. „Familiile Galea și Oprescu dețin împreună compania Medical Prestige, cea care operează clinicile Academica, scria anul trecut Rise Project.
  • Aparatura a fost plătită deși nu s-a respectat acordul-cadru, care preciza că obiectul contractului este nu doar livrarea respectivelor echipamente, ci și instalarea, punerea în funcțiune și trainingul pentru acestea.
  • Contractul subsecvent pentru Barocameră (3,4 milioane de lei) a fost semnat pe 27 noiembrie 2013, iar plata s-a făcut prin OP nr. 5133 din 13 decembrie 2013, dar ea nu funcționează nici acum. La vremea respectivă era singura din România.
  • Perioada de garanție a expirat pentru toate echipamentele, până în iunie 2014.
  • Până la sfârșitul lunii aprilie 2016, nu fusese utilizată în actul medical decât aparatura din Blocul operator
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: