Șefii Jandarmeriei care au coordonat intervenția brutală împotriva manifestanților care au participat la protestul din 10 august 2018 scapă de răspunderea penală din acest caz, după ce Tribunalul Municipiului București a decis definitiv clasarea cazului.
Procurorul Doru Stoica, pensionat în momentul de față, a dispus în 2019 clasarea dosarului, decizie ce a fost infirmată de fostul procuror șef DIICOT, Georgiana Hossu, care a infirmat parțial ordonanța de clasare cerând redeschiderea cazului.
În ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explica faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii.
De asemenea, şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.
Redeschiderea solicitată de DIICOT îi viza pe colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.
Ei au fost puși sub acuzare în acest dosar pe 21 septembrie 2018, fiind acuzaţi de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals. Procurorii acuzau că au existat acțiuni ale Jandarmeriei ce au avut ca scop crearea unei aparente legalități a intervenției în forță pentru dispersarea mulțimii prezente la așa-numitul Protest al Diasporei.
În cazul acestora, DIICOT a cerut investigarea pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
Solicitarea DIICOT a circulat între mai multe instanțe care și-au declinat competența, iar anul trecut dosarul a fost transferat de la Curtea de Apel la Tribunalul Municipiului București.