sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 mai, 2020

Președintele Donald Trump a amenințat conducerea OMS că  SUA nu va mai finanța niciodată organizația dacă în următoarele 30 de zile nu dă dovadă de ”imbunătățiri substanțiale majore” în activitate și dacă nu demonstrează ”independența față de China”.

Președintele Trump a publicat luni pe Twitter o scrisoare de 4 pagini adresată directorului general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto).

Scrisoarea lui Trump apare în ziua în care la Adunare Mondială a Sănătăţii o rezoluție susținută de peste 100 de țări a solicitat deschiderea unei anchete internaționale în ceea ce priveşte apariţia şi răspândirea coronavirusului.


În scrisoarea adresată directorului general OMS, Donald Trump reproșează ”repetate erori” comise de organizație și pune în seama OMS responsabilitatea numărului mare de decese înregistrate în pandemie.

Donald Trump acuză că managementul defectuos al OMS și totala încredere pe care aceasta a avut-o în informațiile furnizate de China în legătură cu coronavirus au înrăutățit dramatic epidemia și au favorizat răspândirea acesteia la nivel global.

”Singura cale pentru OMS este aceea de a demonstra cu adevărat independența fașp de China. Avem nevoie de dovezi foarte rapid, nu mai avem timp de pierdut. Nu voi permite ca din banii contribuabililor americani să continuăm să finanțăm o organizație care, așa cum arată azi, în mod clar nu servește interesele Americii”, scrie președintele Trump.

Donald Trump a acuzat în repetate rânduri OMS că a eșuat în răspunsul împotriva coronavirus, iar în aprilie a anunțat suspendarea temporară a finanțării OMS, cu o recizuire a deciziei în termen de cel mult 90 de zile.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

SUA alocă anual OMS între 400 și 500 milioane dolari, fiind cel mai mare finanțator al organizației.

Criticile lui Donald Trump au fost confirmate de o serie de specialiști, care au sesizat că OMS a repetat la începutul crizei doar mesajele transmise de Beijing.

Etichete: , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: