Preşedintele SUA, Donald Trump a interzis prin ordin prezidenţial preluarea producătorului american de microcipuri Qualcomm de către concurentul Broadcom, care are sediul la Singapore, pe fondul îngrijorărilor cp China ar fi căpătat astfel avantaje în competiţia din tlecomunicaţiile mobile.
„Este pentru a cincea oară când preşedintele SUA blochează o operaţiune de preluare în urma obiecţiilor exprimate de Comisia pentru Investiţii Străine în SUA (CFIUS), care analizează implicaţiile asupra securităţii naţionale care ar apărea în urma preluării unor companii americane de către firme străine”, potrivit Reuters.
Anterior, Qualcomm a respins ca insuficientă o ofertă de preluare în valoare de 117 miliarde de dolari lansată de Broadcom, ceea ce ar fi condus la cea mai mare tranzacţie încheiată vreodată în sectorul tehnologiei.
„Există dovezi credibile care mă fac să cred că Broadcom, prin exercitarea controlului asupra Qualcomm, ar putea lua acţiuni care să ameninţe securitatea naţională a SUA”, spune decretul prezidenţial semnat luni de Donald Trump.
Broadcom este bănuită că ar avea relații cu „entități ale unei terțe părți”, potrivit unui oficial al Casei Albe.
CFIUS a considerat ostilă preluarea Qualcomm de către Broadcom , argumentând explicit că o răsturnare a poziției americane pe piața 5G ar avea consecințe negative naționale substanțiale: „Deși Statele Unite ar rămâne dominante în stabilirea standardelor, concurența Chinei ar deveni robustă în acoperirea spațiului gol lăsat de Qualcomm, prin această preluare ostilă”.
Temerile cercurilor militare americane spun că, dacă tranzacția ar fi fost încheiată, în 10 ani, grupul chinez Huawei ar fi devenit un jucător dominant și atunci companiile de telecomunicații americane nu ar fi avut încotro decât să cumpere echipamentele acestuia”, potrivit unei surse citată de Reuters.
Qualcomm este un jucător major pe piața 5G, cu o cotă de 15% din patentele esențiale din domeniul telecomunicațiilor la nivel global, față de cele 11% ale Nokia și 10% ale companiilor chineze, potrivit unei cercetări citate de Reuters.
Compania este și una dintre cele mai mari producătoare de cipuri pentru telefoane mobile, inclusiv pentru cele de modem utilizate de Apple, Samsung şi LG pentru conectarea la reţelele de date wireless.
Dacă ar fi reuşit să preia Qualcomm, Broadcom ar fi devenit principalul furnizor de cipuri utilizate în sute de milioane de smartphone-uri 5G care vor fi vândute la nivel mondial în acest an și în 2019.