fbpx

Analiză

Observații pe scăderea cu 5,1% a PIB pe primele 3 trimestre

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2020 a consemnat o scădere de -6% atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier… Mai mult

15.11.2020

Europa

Comisia Europeană: În România există riscul ca școala online să agraveze inegalitățile deja accentuate. Observațiile de țară

“Există riscul ca din cauza trecerii la învățarea la distanță să se agraveze inegalitățile deja accentuate”, avertizează Comisia Europeană, în Monitorul educației și formării profesionale… Mai mult

12.11.2020

La obiect

GFK: România, statul UE cel mai lovit de pandemie în puterea de cumpărare. Disparitățile regionale

România a fost cel mai afectat stat de pandemie din UE la nivelul puterii de cumpărare a consumatorilor, potrivit unui studiu publicat la nivel european… Mai mult

11.11.2020

La obiect

Septembrie 2020 – În pofida pandemiei, avansul salariului real revine la peste 5 procente

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna septembrie 2020 a fost de 5.414 lei, cu 77 de lei sau 1,4% mai… Mai mult

10.11.2020

Doi neurochirurgi de la Spitalul Colentina demisionează și acuză deteriorarea standardelor medicale după imixtiunea Primăriei Capitalei

de Vladimir Ionescu 4.9.2017

La Secția de neurochirurgie din Spitalul Colentina, București, nu mai există condiții decente pentru a opera, după ce Gabriela Firea a numit-o la conducerea unității pe Silvi Ifrim, acuză doi medici care și-au dat demisia luni.

În actuala situație, au epxlicat cei doi, ei au ales să părăsească spitalul, pentru că nu pot accepta să ofere un “act medical sub standard”. 

Ionuț Gobej și Dorin Bică (foto) sunt doi dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, care au revenit în țară și au acceptat propunerea fostului director de la Colentina Bogdan Andreescu de a pune bazele unei secții de neurochirurgie la cel mai înalt nivel, capabilă să realizeze intervenții pe creier în maniera minim invazivă. “Ar fi fost singurul serviciu de acest fel dintr-un spital public și printre puținele din lume”, spun cei doi în demisiile înregistrate luni.

CV-ul celor doi medici, membri fondatori ai Secției de neurochirurgie de la Spitalul Colentina

Ionuț Gobej

Este specialist neurochirurg și are 36 de ani

A absolvit Facultatea de Medicină si Farmacie Carol Davila din București, în 2006.

Între 2009 – 2013 a urmat mai multe stagii de pregătire în neurochirurgie în Franța:

  • Hôpital Neurologique Pierre Wertheimer, Lyon / 6 luni – neurochirurgie generala
  • Hôpital de la Timone, Marsilia / 6 luni – neurochirugie functionala si Gamma Knife
  • Hôpital Nord, Marsilia / 6 luni  – neurochirurgia vasculara si a bazei craniului
  • Hôpital Foch, Paris / 3 ani – neurochirurgia endoscopica transnazala, neurochirugia spinala, neurochirurgia vasculara, neurooncologie
  • În 2012 a absolvit cursurile EANS, obținând diploma de neurochirurg european

Dorin Bică

A absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara

În perioada 2009-2013 a fost rezident în clinici din Franţa și Anglia

  • James Cook University Hospital (Middlesbrough, Marea Britanie)
  • Centrul Universitar Regional „La Timone” (Marsilia, Franța)
  • Spitalul Foch (Paris, Franța), unde a aprofundat neurochirurgia hipofizei si chirurgia spinală
  • Hôpital Enfants Malades Necker (Paris, Franța)
  • Spitalul Pitié-Salpêtrière (Paris, Franța – pe neurochirurgia de urgenţă traumatică şi vasculară, precum şi patologia tumorală.

După ce primarul Gabriela Firea l-a înlocuit pe Bogdan Andrescu din funcția de manager (pentru un pretext care a fost și fals – lipsa de căldură în saloane), la conducerea spitalului a fost numită Silvi Ifrim, iar situația s-a deteriorat rapid.

Motivele demisiei

Motivele care i-au făcut pe cei doi neurochirurgi să părăsească spitalul sunt enumerate în demisia pe care o prezentăm integral :

Am venit în anul 2014 la spitalul clinic Colentina din București captivat de o propunere la care nu am visat vreodată, să înființăm o secție de neurochirurgie la cel mai înalt nivel, capabilă să realizeze intervenții pe creier în maniera minim invazivă. Ar fi fost singurul serviciu de acest fel dintr-un spital public și printre puținele din lume. Am acceptat provocarea având la bază o temeinică pregătire la cele mai prestigioase centre din Franța.

De la primele discuții și până la primul pacient operat, au trecut opt luni. În cadrul proiectului, spitalul a dezvoltat și o secție de terapie intensivă nivel 1, foarte performantă și a modernizat neurologia, secție fără de care nu ar fi fost posibilă neurochirurgia de înaltă performanță.

Lucrurile au evoluat peste așteptări și în 2016 am realizat peste 300 de operații prin metode minim invazive. În 2017, urma să se dea în folosință a doua sală de operații pentru neurochirurgie odată cu venirea a doi noi colegi pregătiți și ei în clinici din străinătate.

În ianuarie 2017, managementul și viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat neașteptat. Termenii proiectului „Neurochirurgie Colentina” s-au modificat dramatic.

Inexplicabil, ne-am trezit pe o turnantă care a durat opt luni, dar în sens invers, spre distrugerea acestei secții dar și a terapiei intensive.

Am făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat, am scris munți de referate și memorii, ne-am exprimat public inclusiv în conferința de presă, ne-am adresat instituțional la toate nivelurile ierarhice, dar fără vreun rezultat. Astăzi, activitatea în secția de neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzură extraordinară și am ajuns în situația de a refuza peste 60 de pacienți cu tumori cerebrale complexe în condițiile în care în anul 2017 era prevazut să operăm peste 600.

Acești pacienți au fost refuzați din cauza lipsei și a pierderii de personal, programului operator restricționat și a lipsei de consumabile și medicamente.

Standardul de calitate oferit pacienților ce au fost operați a avut de suferit. La aceste probleme se adaugă hărțuirea permanentă a personalului medical din secțiile de neurochirurgie și ATI. Astăzi, fiecare neurochirurg poate opera o dată sau de două ori pe săptămână, până la orele 15, operații a căror complexitate este mică sau cel mult medie.

Rezistența mea în spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard și nu îmi pot asuma această responsabilitate.

În aceste condiții, prezența mea în spitalul clinic Colentina nu se mai justifică, termenii în baza cărora am venit în acest spital fiind modificați radical.

Exemplu oferit de Ionuț Gobej, la postul Digi24, pentru problemele apărute în spital după ce conducerea a fost preluată de Silvi Ifrim:

„Astăzi era programată de către unul din colegii noştri care a rămas la Colentina o operație de hernie de disc. Pentru asta folosește şi un microscop, valoarea acestuia e de 200.000 de euro, însă nu putem să-l folosim fără o husă de unică folosință care costă între 5-60 lei. Cam asta e situația. Suntem în mijlocul unei situații absurde şi nu ştim de ce se întâmplă lucrurile”.

Cum arată managementul unui spital dintr-o capitală europeană

Silvi Ifrim a fost numită manager interimar în ianuarie și ocupă încă această funcție, deși legea permite un interimat de numai șase luni.

Managerul Silvi Ifrim este medic primar de medicină generală, medic specialist în Diabet, Nutriție și Boli metabolice, având competenţe în echografie generală şi vasculară.

În 2004 a obținut titlul de doctor în științe medicale.

Timp de 30 de ani a lucrat în cadrul Spitalului Clinic Colentina, iar din 2002 a condus compartimentul/secţia de Diabet, nutriţie şi boli metabolice.

A revenit la Colentina în ianuarie 2017, după ce 8 luni a fost manager interimar la Institutul Ana Aslan.

Până acum, deși au trecut opt luni de la numirea ca interimar a lui Silvi Ifrim, nu s-a anunțat organizarea vreunui concurs la Spitalul Colentina.

În aceeași perioadă în care Ifrim era avansată la Colentina, la un alt spital important din subordinea Primăriei Municipiului București, Spitalul Universitar, a fost instalată interimar Adriana Nica, iubita lui Sorin Oprescu. Odată cu ea au venit și foștii directori din primăria Capitalei, oameni de încredere ai fostului primar Oprescu. În luna iulie, ea a câștigat concursul de manager, fiind singurul candidat înscris în cursă.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.9.2017

Lăsați un comentariu


Europa

Încrederea în economia zonei euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele şapte luni

Vladimir Ionescu

Încrederea în economia zonei euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele şapte luni, după ce al doilea val al pandemiei de coronavirus… Mai mult

Stiri

Guvernul relaxează condițiile în care retailerii lansează perioade de reduceri masive

Vladimir Ionescu

Condițiile pe care retailerii trebuie să le respecte pentru cele două campanii anuale de soldare vor fi înlesnite printr-o Ordonanță de Urgență care se află… Mai mult

Stiri

6 ani închisoare pentru mită 6,3 milioane euro – Lucian Duță, fost președinte CNAS, condamnat în primă instanță

Vladimir Ionescu

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Bucureşti, la şase ani de închisoare pentru… Mai mult

Stiri

Dosarul ANRP – lista celor 10 condamnări dictate de Curtea de Apel

Vladimir Ionescu

Fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Crinuţa Dumitrean a fost condamnată, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani şi trei… Mai mult

Stiri

CRONICILE de sâmbătă dimineața

Redacţia

Cele 5 titluri de mai jos (linkuri către texte) sunt mai mult decât niște teasere: sunt sinteze sau abordări în rezumat ale câtorva din  articolele… Mai mult

Stiri

Autostrada Lugoj-Deva, tehnic imposibil de finalizat în termenul asumat la UE – Pro Infrastructura

Alexandra Pele

Asociația Pro Infrastructură susține că CNAIR este pe cale de a anula licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva, mai exact cei 13 kilometri unde ar trebui… Mai mult

Stiri

Lege promulgată: 80% din redevența pentru ape minerale revine autorităților locale

Raluca Florescu

Un procent de 80% din fiecare redevenţă minieră cuvenită bugetului de stat va fi transferat autorităţii locale pe al cărui teritoriu administrativ se desfăşoară exploatarea… Mai mult