Preşedintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta s-au angajat, în scris, să realizeze noua lege a Sănătăţii, reorganizarea administrativă – regionalizarea, reforma electorală şi revizuirea Constituţiei.
Angajamentul celor doi oficiali de realizare a respectivelor legi este menţionat în Acordul semnat de Traian Băsescu şi Victor Ponta, pe 12 decembrie și înmânat de președintele României lui Martin Schulz, la summitul european din 13-14 decembrie.
Se menţionează drept legislaţie esenţială de implementat, cu menţiunea că eventuale modificări pot fi făcute cu acordul părţilor, cele patru Coduri din Justiţie şi Legea micii reforme.
De asemenea, documentul trasează şi spaţiile şi modalitatea de cooperare dintre preşedinte şi premier.
„Există domenii efective în care cooperarea dintre cele două componente ale executivului se impune. Există deja un set de mecanisme instituţionale şi o jurisprudenţă în materie administrativă care va fi menţinută. Astfel, vor fi respectate de către fiecare atribuţiile şi poziţiile celeilalte părţi în actele de decizie administrativă ce implică ambele părţi, cu bună credinţă, evitând blocajele, dar cu respect faţă de argumentele fiecărei părţi, care pot fi circumscrise unei sfere inacceptabile pentru celălalt. Dacă sunt puncte de vedere diferite, va avea prioritate decidentul final”, scrie în Acord.
Modalitatea de cooperare, în respectivele cazuri, se realizează fie prin mecanismul decizional direct, întâlnirea celor în cauză – preşedinte cu premier, ministru de Externe, ministru al Apărării, alţi miniştrii – fie prin formule instituţionale de convenire a poziţiei comune – mandatul extern de negociat de către MAE cu Departamentul de Politică Externă şi consilierul aferent, mandatul la Consiliul European elaborat de MAE şi MAEur cu consilierul de specialitate, fie prin formule terţe, convenite de cei doi decidenţi