12 octombrie, 2021

USR a depus un proiect de lege cu cinci măsuri care ar duce la scăderea facturilor la energie pentru populație și companii.

Acestea vizează reducerea cotei de TVA, eliminarea accizei, acordarea unor credite fiscale pentru companiile afectate de creșterea prețurilor, exceptarea de la plata certificatelor verzi, precum și acordarea unor ajutoare financiare centralelor electrice de termoficare.

”Pe termen scurt, măsurile propuse pot scădea prețul energiei electrice cu până la 32%, incluzând masurile de compensare a facturilor propuse în OUG 118/2021”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege pentru protejarea românilor și întreprinderilor românești de creșterile de prețuri la energie electrică și gaze naturale.


USR susține că statul român își permite să susțină aceste măsuri fiscale pentru o perioadă de timp astfel încât românii să poată trece de această iarnă.

(Consultați AICI ”Proiectul de lege pentru protejarea românilor și întreprinderilor românești de creșterile de prețuri la energie electrică și gaze naturale”)

”Statul nu trebuie sa distorsioneze suplimentar piața energiei mai mult decât o face deja. Până acum aceste intervenții au dus la sacrificarea investițiilor cu efect pe termen lung. Adoptarea legii offshore în forma actuală în 2018 a compromis investițiile României, deși anul acesta am fi putut avea primii metrii cubi de gaz din Marea Neagră”, argumentează parlamentarii USR.

Cele cinci măsuri din proiectul de lege:

  • Scăderea cotei TVA la 5% aplicată energiei electrice pentru consumatorii finali pe o perioada de 6 luni.
  • Abrogarea accizei aplicată energiei electrice.
  • Scăderea sub formă de credit fiscal din impozitul pe profit datorat sau impozitul pe venitul microîntreprinderilor, după caz, a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la indicele prețurilor de consum la energie electrică și gaze naturale, pe o perioada de 6 luni.
  • Exceptarea de la obligația de achiziție a certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici, pe o perioadă de 6 luni.
  • Acordarea unui ajutor centralelor electrice de termoficare în sumă de 50% din creșterea cheltuielilor cu achiziția de gaze naturale raportata la indicele prețurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021.

Printre beneficiile acestor măsuri, argumentează inițiatorii, se numără faptul că se adresează tuturor consumatorilor, casnici și non-casnici.


”Încasările la bugetul de stat din TVA pot rămâne similare cu cele precedente deoarece prețul energiei electrice a explodat. Un procent mai mic de TVA poate aduce la bugetul de stat la fel sau mai mulți bani decât un procent mai mare de TVA aplicat la un preț mai mic. În final, statul ar împărți cu cetățenii încasările suplimentare din TVA-ul colectat pentru energie electrică”, se mai argumentează în expunerea de motive.

Alte aspecte pozitive ar fi că nu distorsionează piața de energie electrică, nu creează impredictibilitate legislativă și nu descurajează investițiile în exploatarea gazelor în România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: