luni

15 iulie, 2024

31 octombrie, 2023

Raportul de neconformitate al Direcției Generale Organismul Intermediar pentru Transport din Ministerul Transporturilor privind achiziția a 600 de mașini BMW de către MAI a devenit marți public.

Raportul arată fără dubiu că achiziția s-a făcut în baza unui caiet de sarcini croit special pentru a favoriza Automobile Bavaria, dealer-ul din România al BMW, companie care a fost condusă de Michael Schmidt, un prieten al președintelui Iohannis.

Caietul de sarcini al achiziției din 2022 a exclus, prin modul în care a fost formulat, din start vehicule produse de Audi, Volkswagen, Mercedes, Porche.


Raportul nu a fost prezentat de vreo instituție a statului, ci de liderul USR Cătălin Drulă. Achiziția celor 600 de BMW-uri a fost și în atenția DNA, începând de anul trecut. DNA nu a anunțat public la ce concluzii a ajuns.

Ce scrie în raportul organismului de la Transporturi

Potrivit documentului dat publicității marți de Cătălin Drulă, „combinatia de cerinte tehnice foarte specifice fară justificarea corespunzatoare legată de utilizare și/sau alte constrângeri a condus la restrictii tehnice, fiind restrânsă în mod nejustificat concurența, cu încalcarea articolului 18 alineatul (1) din Directiva 2014/24/UE”.

De exemplu, condițiile puse pentru numărul de trepte de viteză a eliminat o parte din concurenti, apoi, prin dimensiunile ampatamentului a fost eliminată o altă parte, apoi prin dimensiunile cerute a fost eliminată încă o parte a concuretei, astfel încât Automobile Bavaria a rămas singură în cursa pe care a câștigat-o.

Direcția din Transporturi, concluzionează în raport că, ”Poliția a stabilit criterii sau condiții care, deși nu sunt discriminatorii pe baza preferințelor nationale, regionale sau locale, conduc la restrictionarea accesului operatorilor economici la procedura de achiziție”.

(Descărcați AICI raportul organismului de control de la Transporturi)

Cum s-a evitat ancheta Parchetului European: au renunțat la banii europeni

Și Parchetul Uniunii Europene a primit spre cercetare documente ale achiziției. Potrivit competențelor, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi poate cerceta achiziții din fonduri europene, dacă acestea sunt mai mari de 10 mii de euro.

Cumpărarea mașinilor face parte dintr-un program mai amplu de dotare a Poliției, finanțat cu bani proveniți de la Uniunea Europeană. În cazul de față, este vorba despre o tranzacție de 98 de milioane de lei fără TVA, așadar de aproximativ 20 de milioane de euro.


Poliția Română pare că a reușit să anuleze această anchetă europeană renunțând să mai deconteze achiziția din bani UE.

Istoria scandalului privind licitația de la Interne pentru BMW-uri

În 2022, Sindicatul Europol al polițiștilor și USR au analizat caietul de sarcini întocmit pentru cumpărarea mașinilor și au acuzat o posibilă achiziție cu dedicație de la firma Automobile Bavaria.

Cătălin Drulă spunea, în septembrie anul trecut, că prin cerinţele formulate în caietul de sarcini de către Poliție, „toate modelele concurente” ar fi fost eliminate.

(Citește și: ”USR a sesizat OLAF și Parchetul European în cazul licitației IGPR pentru BMW”)

După formularea acuzațiilor, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, într-o conferință de presă, că achiziția mașinilor face parte dintr-un program de finanțare cu bani europeni, parafat chiar de Cătălin Drulă, când era ministru al Transporturilor. Drulă a replicat atunci că ceea a semnat el nu se referea la cumpărarea de BMW-uri pentru Poliție ci la alte achiziții.

De asemenea, compania Automobile Bavaria a anunțat că „referitor la speculațiile apărute în anumite publicații, referitor la o posibilă implicare a domnului Michael Schmidt în participarea noastră la această licitație, dorim să clarificăm faptul că fondatorul companiilor Automobile Bavaria și MHS Truck & Bus nu mai deține nicio funcție în cadrul companiilor din România și nu este implicat în activitatea operațională a acestora.”

(Citește și: ”IGPR, licitație cu dedicație pentru BMW. Reacția lui Klaus Iohannis”)

Speculațiile se refereau la faptul că Michael Schmidt este prietenul președintelui Klaus Iohannis.

La 24 septembrie, președintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia cu omul de afaceri nu are nicio legătură cu achiziția celor 600 de mașini în schimbul a peste 98 de milioane de lei, fără TVA.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: