luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 februarie, 2016

dragneaPSD îl somează pe premierul Dacian Cioloș să revoce hotărârea de guvern care stabilește data de 5 iunie 2016 ca dată a alegerilor locale.

Într-o scrisoare transmisă marți guvernului, președintele PSD afirmă că, în opinia sa, hotărârea de guvern menționată a fost emisă ”în mare grabă”, în esență Liviu Dragnea suspectând o înțelegere între cabinet și PNL, formațiune care a demarat procedurile de atac în contencios administrativ a respectivei hotărâri cu scopul de a se reveni la formula de alegere a primarilor în 2 tururi de scrutin.

Potrivit solicitării PSD, Liviu Dragnea îi propune lui Dacian Cioloș: ”să revocati H.G. nr. 51/2016 și să emiteți o Hotarare de guvern cu același conținut cu maxim o săptămână înaintea datei limită de 75 de zile înaintea votării, deoarece scopul urmărit de dumneavoastră în mod legal, și anume acela de fi cunoscută data desfășurării alegerilor locale, a fost atins.”


În această situație, PNL ar pierde obiectul acțiunii juridice.

În documentul transmis de PSD se afirmă: ”În măsura în care nu veți proceda în acest fel, în prima ședință de Guvern,  Domnule Prim-Ministru și distinși membri ai Guvernului României, și nu veți revoca Hotărârea de guvern nr. 51/10.02.2016, în tot, și fără emiterea niciunui alt răspuns la plângerea prealabilă formulată de PNL, care încearcă să deturneze în mod profund ilegal sensul actului normativ pe care l-ați emis,

Vom considera că publicarea, cu 45 de zile înainte de data intrării sale în vigoare, a hotărârii de guvern care stabilește data alegerilor, contrar întregii practici guvernamentale anterioare (așa cum am demonstrat la punctul 2), este parte a unei conivențe frauduloase prin care se încearcă nerespectarea legislației electorale și perturbarea în mod grav a stabilității sistemului judiciar românesc, motiv pentru care, cu toată seriozitatea și responsabilitatea, vă atragem atenția asupra următoarelor dispoziții din legislația penală:”, urmând o înșiruire de articole de Cod Penal cu referire la fapte de corupție ale funcționarului public și la constituirea de grup infracțional.

Descărcați AICI scrisoarea PSD

Modalitatea de organizare a alegerilor locale este subiect de dispută între PNL și PSD de o lungă perioadă. Subiectul a revenit în actualitate după formarea guvernului Cioloș, cînd PNL a solicitat o ordonanță de urgență pentru revenirea la sistemul alegerilor în 2 tururi.


Premierul Cioloș a demarat o consultare cu formațiunile parlamentare și a constatat că nu există o majoritate care să dorească această modificare și a transmis că decizia modificării este în mâna Parlamentului.

După publicarea, în februarie, în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern care stabilește data alegerilor locale, co-președintele PNL Alina Ghorghiu a anunțat, săptămâna trecută, vineri, că liberalii au depus la guvern plângerea prealabilă pentru organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: