fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Document / Proiectul oficial al MS, dincolo de explicațiile ministrului Nicolăescu: Medicii cu normă întreagă la stat vor putea merge și la spitale private

de Claudiu Zamfir 1.8.2013

Medicii care au normă întreagă la spitalele de stat vor putea lucra cu jumătate de normă și la unitățile medicale private, relevă proiectul de lege privind salarizarea în sectorul sanitar publicat joi de Ministerul Sănătății. Textul, afișat cu întârziere de MS, e diferit în anumite puncte de declarațiile și explicațiile de miercuri ale ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu.

Miercuri, ministrul Nicolăescu anunța lansarea în dezbatere publică a unui proiect de lege care introduce un sistem pilot care nu va mai permite medicilor care lucrează cu normă întreagă, 7 ore, într-un spital de stat să activeze și la spitale private. În schimb, acești medici vor avea posibilitatea să gestioneze, în regim privat, un anumit număr de paturi din același spital public unde lucrează.

”Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat să opteze dacă lucrează cu normă întreagă, respectiv 7 ore, în spitalul public. În cazul în care a optat să lucreze în spitalul public cu normă întreagă, atunci în aceeaşi unitate sanitară va putea lucra peste programul de lucru, în sistem privat”, a explicat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

”Medicul care nu vrea să lucreze în sistemul public cu normă întreagă va face publică decizia şi atunci va avea dreptul să lucreze într-un spital privat, în cel de stat rămânând doar cu normă redusă”, a mai spus el.

Proiectul de lege postat joi pe site-ul MS nu instituie, însă, interdicția ca medicul care lucrează pentru norma întreagă la spitalul de stat să lucreze și la un spital privat.

În schimb, medicul care optează pentru norma întreagă la stat are posibilitatea ca în același spital, de stat, să ia în gestiune un număr de paturi pe care să le administreze el în regim privat.

Abia aici apare interdicția: medicul care optează și pentru normă întreagă la stat, și pentru paturi gestionate în regim privat în același spital de stat nu va mai putea lua ore suplimentare și într-un spital privat.

”Aceasta a fost varianta convenită cu Colegiul Medicilor, ca medicul care își ia normă întreagă la un spital de stat să poată opta pentru ore suplimentare fie la același spital, în regim privat, fie la un spital privat”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

El a precizat că, într-adevăr, inițial MS dorea să interzică medicilor cu normă întreagă la spitalul de stat să facă ore suplimentare la spitale private, însă în urma negocierilor s-a ajuns la varianta postată pe site-ul MS.

Astfel, potrivit proiectului postat joi pe site-ul MS, doctorii care vor opta pentru a lucra cu normă întreagă la un spital de stat trebuie să îndeplinească următoarele condiții pentru a putea să-și ia și ore suplimentare în același spital, pentru paturi gestionate în regim privat:

 • să aibă contract individual de muncă cu normă întreagă sau contract individual de muncă cu timp parţial cu unitatea;
 • să nu desfăşoare activitate medicală suplimentară în sectorul privat;
 • să asigure îngrijire pacienţilor în regim privat, în afara programului de lucru, cu respectarea bunelor practici medicale;
 • să asigure tratamentul pacienţilor din regimul public în mod egal cu cei în regim privat, fără discriminare sau condiţionare, sub incidenţa desfacerii contractului de muncă cu preaviz, prin decizia comisiei de disciplină a spitalului.

De asemenea, sistemul privat de la spitalele de stat va putea fi folosit doar de ”medicii specialişti şi medici primari confirmaţi prin ordin al ministrului sănătăţii”.

Și dintre aceștia, trei specializări vor fi excluse de la acest sistem: medicină de urgenţă, anestezie- terapie intensivă (cu exceptia pacienţilor în ambulatoriu, pentru tratamentul durerii, specialitățile care tratează patologiile cu declarare obligatorie, pentru aceste patologii.

(Descarcă de AICI proiectul de lege privind regimul privat din spitalele de stat)

Nu vor fi secții sau paturi private, desemnate astfel

Proiectul MS prevede că maximum 20% din paturile unei secții vor putea fi gestionate de medici în sistem privat.

Profesorul Astărăstoae expică, însă, că nu vor exista saloane sau paturi private delimitate ca atare în spitalele de stat, ci va fi vorba despre un sistem în care pacienții vor opta pentru un anumit medic și vor plăti o taxă pentru a fi tratați în mod expres de către acel medic.

”Practrica privată în sectorul public nu înseamnă că se vor face niște saloane sau niște paturi pentru practica privată, ci că un pacient poate să aleagă să meargă pe sistem public 100% sau pe practică privată”, a declarat președintele CMR.

Taxa pe care o vor plăti pacienții pentru a fi tratați de către un anume medic, în mod expres, se va împărți în trei segmente: 60% din bani vor merge la medicul ales de pacient, 30% vor fi împărțiți la echipa medicală care l-a ajutat pe doctorul ales de pacient, iar 10% vor fi luați de spital pentru plata personalului care nu lucrează și în regim privat precum și pentru acoperirea diverselor cheltuieli.

Un aspect important al tratamentului în acest ”regim privat de stat” se referă la faptul că doctorii care vor conduce astfel de intervenții medicale vor plăti, la rândul lor, din banii luați în plus de la bolnavi, cheltuielile materiale din timpul actului medical.

Concret, poiectul prevede că spitalul va încasa taxa specială de la pacienții care optează pentru sistemul privat de stat, iar din această plată vor acorda medicului care conduce intervențiile medicale ”cuantumul fondurilor rezultate din tratarea pacienților în regim privat, în cadrul unității, cu excepția cheltuielilor materiale aferente manevrelor medicale, utilizate pe timpul procedurilor terapeutice”.

Plata medicilor, în funcție de performanțe

Noul proiect de lege propune plata medicilor în funcție de o serie de criterii de performanță, în sectorul de stat, indiferent de forma în care activează.

Astfel, venitul medicilor specialiști și al medicilor primari implicați în sistemul-pilot va fi compus din:

 • parte fixă, reprezentată de salariul de bază stabilit, potrivit prezentei legii;
 • parte variabilă, care se calculează prin raportare la salariul de bază, în funcţie criterii de performanță.
 • sporuri pentru condiţii de muncă;
 • venituri din gărzile efectuate.
 • unde este cazul, cuantumul fondurilor rezultate din tratarea pacienților în regim privat, în cadrul unității, cu excepția cheltuielilor materiale aferente manevrelor medicale, utilizate pe timpul procedurilor terapeutice.

Partea variabilă a veniturilor va fi acordată în funcție de următoarele criterii:

 • competența profesională;
 • calitatea activității profesionale;
 • cantitatea actului profesional;
 • continuitatea în funcție în aceeași unitate sanitară.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege, în prezent, un medic specialist dintr-un spital clinic are un salariu de bazã brut mediu de 2663 lei, iar un medic primar – un salariu de bazã brut mediu de 3256 lei. La salariile de bază se adaugă sporurile pentru condiţii deosebite de muncă, contravaloarea gărzilor efectuate de medicii în afara programului de la norma de bază, precum şi spor de 100% pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de lucru în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale.

Potrivit unui material de lucru, sporurile avute în vedere prin noua lege de salarizare a medicilor pot dubla salariile acestora, dar pot apărea și scăderi cu 30% dacă medicii respectivi acumulează minusuri la criteriile de performanță.

Proiectul de lege urmează să stea o lună în dezbatere publică, iar apoi Guvernul ar trebuie să emită normele de aplicare a legii în care vor fi definite și cuantificate criteriile de performanță.

Regimul de sănătate de stat în regim privat urmează să se aplice în 12 spitale, în primele 6 luni ale anului 2014, într-un program pilot. După încheierea programului pilot, MS va propune Guvernului fie continuarea, fie extinderea, fie oprirea sistemului.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.8.2013

Lăsați un comentariu


Europa

Criza a accelerat extracția de aur până la maximul producției anuale. Cât aur a mai rămas în pământ – cei mai mari producători

Adrian N Ionescu

Ca orice criză economică globală, cea provocată de Covid-19 a atras atenția asupra aurului ca activ de refugiu pentru marii investitori și a propulsat prețul… Mai mult

Stiri

Criza din Liban: Premierul desemnat Mustapha Adib demisionează la o lună  după numire

Vladimir Ionescu

Premierul desemnat libanez Mustapha Adib a anunţat sâmbătă că demisionează, după aproape o lună de eforturi în vederea formării unui guvern tehnocrat, transmit AFP, Reuters… Mai mult

Europa

Un start-up suedez a inventat un material care poate face inutile cablurile și bateriile în case

Iulian Soare

  Un start-up din Suedia a inventat un material foarte subțire care funcționează asemănător cu panourile solare și cu care pot fi „îmbrăcate” suprafețele din… Mai mult

Europa

Bogdan Aurescu: Lumea are nevoie de un sistem multilateral mai eficient și mai pragmatic

Iulian Soare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România a andosat Declarația privind principiile Alianței pentru Multilateralism, cu ocazia reuniunii ministeriale virtuale a acesteia, care… Mai mult

Europa

Apel al premierului Greciei către președintele Turciei: „Să dăm o șansă diplomației sau ne judecăm la Haga”

Adrian N Ionescu

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a adresat preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan apelul de a găsi împreună, pe cale diplomatică, o soluție la tensiunile declanșate de… Mai mult

Stiri

Meteorologii au extins Codul portocaliu de ploi abundente la 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti

Adrian N Ionescu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins sâmbătă Codul portocaliu de ploi abundente care vor afecta total sau parţial 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti… Mai mult

Europa

Scădere severă a investițiilor chineze în Europa și America de Nord, pe fondul restricțiilor impuse de state

Iulian Soare

În vreme ce unele state dezvoltate impun reglementări mai severe investițiilor chineze directe, obstacolele chineze în fața investițiilor străine nu le-au împiedicat pe acestea să… Mai mult