marți

16 aprilie, 2024

20 decembrie, 2022

Proiectul de modificare a legilor care au instituit pensiile speciale și de serviciu – așa-numita reformă a pensiilor care constituie jalon PNRR – a fost trimis de Ministerul Muncii în circuitul de avizare.

Proiectul ar trebui aprobat în una din ultimele ședințe de guvern din acest an, apoi trimis în Parlament pentru adoptare.

Proiectul aduce modificări următoarelor categorii: magistrați, personalul auxiliar din instanțe, diplomați, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, angajații Curții de Conturi, militari și polițiști.


De remarcat: proiectul coaliției nu rezolvă problemele de contributivitate și nu conține modificări la legislația care a instituit pensii speciale pentru primari și pentru parlamentari.

Coaliția de guvernare dorește ca Parlamentul să adopte acest proiect la anul, până în februarie, deși jalonul PNRR este stabilit pentru trimestrul 4 2022. În plus, proiectul poate fi modificat în Parlament.

Principale modificări acceptate de Coaliția de guvernare

Între altele, proiectul stabilește interdicția ca pensia să depășească salariul de bază și elimină din calculul pensiei sporurile și primele, dar numai pentru unele categorii.

Posibilitatea pensionării anticipate se reduce gradual.

(Descărcați AICI proiectul de lege)


Pensiile de serviciu aflate în plată ar urma să se recalculeze în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a modificărilor.

Pensiile magistraților (Legea nr. 303/2022)

În cazul judecătorilor, procurorilor, judecătorilor de la Curtea Constituţională, magistraţilor-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor

  • este eliminată prevederea potrivit căreia pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de cel puțin 25 de ani în funcție, la cuantumul pensiei de serviciu se adaugă câte 1% din baza de calcul.

În cazul personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, al personalului de specialitate criminalistică și personalului care ocupa funcții auxiliare de specialitate criminalistică și al tehnicienilor criminaliști din cadrul parchetelor

  • scade la 65%, de la 80%, cuantumul din baza de calcul a pensiei, reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate.
  • În cazul categoriilor enumerate anterior care la data pensionarii au avut sau au o alta ocupație
  • baza de baza de calcul al pensiei de serviciu scade la 65%, de la 100%, din media salariilor de baza brute lunare.

Pensiile auditorilor Curții de Conturi (Legea nr. 94/1992)

În cazul persoanelor care au îndeplinit funcția de auditor public extern la Curtea de Conturi,
crește cu un an (de la 14 la 15) condiția de vechime în cadrul instituției și scade la 65%, de la 80%,

  • cuantumul din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 12 lunar de activitate anterioare.
  • este eliminată posibilitatea ieșirii la pensie fără îndeplinirea condiției de vechime, situație în care cuantumul pensiei era micșorat cu 1% pentru fiecare an care lipsea din vechime.
  • de pensia de serviciu vor beneficia în continuare și auditorii publici externi care, la data solicitarii acestei pensii, sunt pensionari pentru limita de vârstă în sistemul public de pensii, dar cuantumul pensiei de serviciu scade la 65%, de la 80%, din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute lunare.

Pensiile personalului diplomatic și consular (Legea nr. 216/2015)

În cazul personalului diplomatic și consular

  • la împlinirea vârstei standard de pensionare din sistemul public de pensii, cei cu o vechime de cel puțin 15 ani în MAE, precum și personalul încadrat pe funcții de execuție specifice, beneficiază de pensie de serviciu, dar în cuantum scăzut la 65%, de la 80%, din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare din ultimele 12 luni.
  • aceeași scădere a cuantumului se aplică și persoanelor numite prin decrete prezidențiale în funcție de ambasadori ai României în alte state sau pe lângă organizații internaționale
  • membrii Corpului diplomatic și consular al României, precum și personalul încadrat pe funcții de execuție specifice, cu o vechime mai mică de 15 ani, nu mai beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei de 60 de ani.
  • vechimea mai mare de 15 ani nu mai aduce procentul de 1% adăugat pentru fiecare an de peste această limită
  • personalul enumerat mai sus păstrează pensia de serviciu chiar dacă revin din misiune permanentă/sau temporara în exterior sau au o alta ocupație, dar cuantumul din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate în ultimele 12 luni scade la 65%, de la 80%.

Pensiile personalului aeronautic civil (Legea nr. 223/2007)

În cazul personalului aeronautic civil navigant profesionist;

  • crește vârsta de pensionare, de la 50 la 52 de ani
  • scade la 65% , de la 80%, cuantumul din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare
  • este eliminată posibilitatea acordării pensiei de serviciu pentru vechime de peste 10 ani, pragul fiind stabilit la 20 de ani

Pensiile personalului public parlamentar (Legea nr. 7/2006)

În cazul funcționarului public parlamentar

  • crește cu 1 an – la 15 ani, de la 14 – vechimea în structurile Parlamentului de la care funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani pot beneficia de pensie de serviciu
  • scade la 65%, de la 80%, cuantumul din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionarii
  • vechimea suplimentară nu mai aduce procentul de 1% adăugat pentru fiecare an de peste această limită
  • vechimea în structurile parlamentului crește la cel puțin 25 de ani, de la 14 ani, pentru funcționarii publici parlamentari care au un stagiu de cotizare de 30 de ani și care pot solicita pensionarea și înainte de împlinirea varstei de pensionare, dar nu mai devreme de 60 de ani
  • nu mai beneficiază de pensie de serviciu persoanele cu vechime sub 15 ani în structurile parlamentare

Pensiile militare (Legea nr. 223/2015)

În cazul pensiilor militare de stat

  • media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază crește la 12 luni consecutive, de la 6, pentru baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei
  • aceeași prevedere se aplică și pentru personalul s-a aflat în misiune temporară sau permanentă în străinătate sau pentru calculul pensiei de urmaș

Ce au convenit România și Comisia Europeană în privința pensiilor

Reforma pensiilor presupune adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii simultan cu înlocuirea Legii 127/2019, reiese din PNRR negociat de România cu Comisia Europeană.

Noua lege trebuie să stabilească un stagiu minim de cotizare de 15 ani și un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Demersul trebuie să introducă o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivității. Se încearcă în acest fel corectarea unei mari părți din inechitățile sistemului public de pensii prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit.

Guvernul României și-a asumat și plafonarea cheltuielilor cu sistemul de pensii la un plafon de 9,4 % din PIB.

De precizat: capitolul pensii din PNRR a fost negociat cu Comisia Europeană de fosta coaliție PNL-USR-UDMR. După ruperea coaliției și cooptarea la guvernare a PSD, acest partid a criticat maniera în care s-a negociat iar ministrul muncii și Marcel Ciolacu au anunțat în repetate rânduri intenția de a renegocia acest capitol.

Și PSD și PNL, inclusiv premierul Ciucă, au spus în repetate rânduri că pensiile militare nu trebuie modificate.

În aceste condiții, există posibilitatea ca acest proiect să fie modificat de Parlament, dacă nu chiar de Guvern.

Ce a propus guvernului Banca Mondială

Consultanţa pe Legea pensiilor şi Legea salarizării, prevăzută în PNRR, trebuia contractată până la sfârşitul anului 2021, însă licitațiile organizate au fost anulate, după ce consorțiile conduse de Ernst & Young, singurele care au concurat pentru obținerea celor două contracte, au solicitat unele modificări ale condițiilor.

Ministerul Muncii a anulat licitațiile și a demarat negocieri directe cu Banca Mondială. Contractul de consultanță cu Banca Mondială are o valoare de 4 milioane euro.

Raportul Băncii Mondiale a fost prezentat de ministrul Muncii în fața Parlamentului în octombrie 2022.

Soluțiile Băncii Mondiale pentru reforma sistemului de pensii au fost:

  • să țină cont de contributivitate
  • să aibă un stagiu minim de plată
  • şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

5 răspunsuri

  1. Pensiile speciale trebuie desfiintate.Se poate stabili o perioada de tranzitie de maxim zece ani , dupa care contributivitatea sa fie singura modalitate de calcul al pensiei. Orice alta masura este perpetuarea unui sistem imoral si inechitabil.Pe de alta parte consider ca pensiile militarilor trebuie separate de cele ale politistilor si nivelul de salarizare sa fie diferit. Este inacceptabil ca pensia medie a politistilor sa fie mai mare decat cea a militarilor. De asemena exceptiile fiscale trebuie eliminate . Anumite masuri pot fi luate dar doar pentru o perioada determinata de timp , de regula cinci ani , maxim zece ani.
    Toata legislatia in domeniu trebuie sa fie simplificata si egal aplicata. Asa poate se mai face curatenie si in aparatul administrativ central si local.

  2. PENTRU A SALVA POPORUL ROMAN se impune ca cei ce ocupa functii publice sa fie examninati si excluisi daca; AU ADN-ul DE TRADATORI, hoti, banditi, mafioti, talhari etc……

  3. Trebuie facuta o lege care sa prevada ca de 1 ianuarie 2050 se unifica toate sistemele de pensii de stat si varstele de pensionare, cu unele exceptii la anumite categorii militari aprope se vor egaliza. Poti fi judecator sau procuror si la 67 de ani!

  4. Sistemul de PENSII ESTE O BOMBA NUCLEARA ca si sitemul de SALARIZARE;

    IN TOATE TARILE LUMII BUGETARII AU INDICATORI STATISTICI DE MUNCA STABILITI PENTRU O LUNA FATA DE CARE ESTE STABILIT SI SALARIU, EVALUAREA PRIVIND REALIZAREA ACESTOR INDICATORI SE FACE SEMESTRIAL SI ANUAL, in cazul in care ei nu sunt realizati salariatii sunt redistribuiti sau externalizare.IN ROMNAIA PRIN ANGAJATII BUGETARI CARE NUMERIC SUNT TRIPLU FATA DE NECESAR SI FOARTE MULTI „TAIE FRUNZA LA CAINI” SE FURA BANII CELOR CARE PLATESC TAXE, IMPOZITE SI BANII IMPRUMUTATI DIN BACILE NATIONALE SI INTERNATIONALE.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

5 răspunsuri

  1. Pensiile speciale trebuie desfiintate.Se poate stabili o perioada de tranzitie de maxim zece ani , dupa care contributivitatea sa fie singura modalitate de calcul al pensiei. Orice alta masura este perpetuarea unui sistem imoral si inechitabil.Pe de alta parte consider ca pensiile militarilor trebuie separate de cele ale politistilor si nivelul de salarizare sa fie diferit. Este inacceptabil ca pensia medie a politistilor sa fie mai mare decat cea a militarilor. De asemena exceptiile fiscale trebuie eliminate . Anumite masuri pot fi luate dar doar pentru o perioada determinata de timp , de regula cinci ani , maxim zece ani.
    Toata legislatia in domeniu trebuie sa fie simplificata si egal aplicata. Asa poate se mai face curatenie si in aparatul administrativ central si local.

  2. PENTRU A SALVA POPORUL ROMAN se impune ca cei ce ocupa functii publice sa fie examninati si excluisi daca; AU ADN-ul DE TRADATORI, hoti, banditi, mafioti, talhari etc……

  3. Trebuie facuta o lege care sa prevada ca de 1 ianuarie 2050 se unifica toate sistemele de pensii de stat si varstele de pensionare, cu unele exceptii la anumite categorii militari aprope se vor egaliza. Poti fi judecator sau procuror si la 67 de ani!

  4. Sistemul de PENSII ESTE O BOMBA NUCLEARA ca si sitemul de SALARIZARE;

    IN TOATE TARILE LUMII BUGETARII AU INDICATORI STATISTICI DE MUNCA STABILITI PENTRU O LUNA FATA DE CARE ESTE STABILIT SI SALARIU, EVALUAREA PRIVIND REALIZAREA ACESTOR INDICATORI SE FACE SEMESTRIAL SI ANUAL, in cazul in care ei nu sunt realizati salariatii sunt redistribuiti sau externalizare.IN ROMNAIA PRIN ANGAJATII BUGETARI CARE NUMERIC SUNT TRIPLU FATA DE NECESAR SI FOARTE MULTI „TAIE FRUNZA LA CAINI” SE FURA BANII CELOR CARE PLATESC TAXE, IMPOZITE SI BANII IMPRUMUTATI DIN BACILE NATIONALE SI INTERNATIONALE.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: