marți

16 iulie, 2024

31 ianuarie, 2022

După ce ministrul Muncii, Marius Budăi, anunța săptămâna trecută intenția de ”renegociere” a capitolului referitor la pensii din PNRR, președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă luni că și-ar dori o ”optimizare” a acestui capitol.

Sosit la sediul PSD pentru ședința săptămânală a conducerii de partid, Marcel Ciolacu și-a manifestat convingerea că ”există soluții tehnice” pentru mici ajustări ale PNRR.

El a oferit exemplul contribuției la Pilonul II, care ar trebui să nu fie luată în calcul atunci când se calculează procentul din PIB al cheltuielilor cu sistemul de pensii, al cărui plafon a fost convenit cu Comisia Europeană atunci când s-a negociet PNRR.


Preşedintele PSD a fost întrebat cum comentează afirmaţia lui Florin Cîţu, care declarase, sâmbătă, că PSD a înţeles că nu se pot majora pensiile cu 40%. ”Nu am văzut apelul, dar noi avem un angajament în ceea ce priveşte pensiile şi cred că o să le discutăm în interiorul coaliţiie”, a răspuns Ciolacu.

În primul rând, am vorbit de la început despre o optimizare a PNRR, în al doilea rând, nu plafonează Comisia Europeană niciun plafon în direcţia pensiilor”, a mai arătat preşedintele PSD, despre intenţia de a renegocia acest plan Naţional, şi despre care liberalii spun că nu mai poate fi modificat.

El a continuat: Vom discuta şi cu specialiştii, să vedem. Este trecută acolo o contribuţie la Pilonul II care să rămână în continuare, nu am nimic împotrivă, dar să nu fie prinsă în acest procent. Deci există soluţii tehnice”, a arătat Marcel Ciolacu. 

Liderul PNL Florin Cîţu declara, sâmbără, că a fost plăcut suprins de faptul că PSD a renunţat la promisiunea lor de creştere a pensiilor cu 40%. 


”Toţi vrem să creştem pensii, toţi vrem ca oamenii să trăiască mai bine, de aceea am susţinut această creştere cu 10% a pensiilor şi am fost foarte plăcut surprins când social-democraţii au înţeles că promisiunea lor de 40%  nu se poate face. Nu vreau să ajungem în această situaţie, să fie astăzi o promisiune de 11%, discutăm şi arată pe hârtie că nu se poate ajunge acolo”, a  afirmat liderul PNL. 

În cadrul procesului de negociere a PNRR, fostul guvern a stabilit cu Comisia Europeană un plafon al cheltuielilor cu pensiile românești de 9,5% din PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: